
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
+ 48 696 088 990 | pon. - pt. 9:00 - 17:00
Pionier winiarski Doliny Napa
To dzięki Robertowi Mondaviemu Napa Valley zyskała światową sławę i szacunek, a także miano najlepszych upraw winorośli odmiany Cabernet Sauvignon. Gdy w 1966 roku Mondavi zakupił jedną z tamtejszych winnic i rozpoczął produkcję win tego szczepu, region był praktycznie nieznany światu. Doskonałe w smaku wina i genialne posunięcia marketingowe sprawiły, że Mondavi stał się prekursorem Kalifornijskiego winiarstwa.
Owoce z najlepszych winnic
Winogrona tworzące to wino pochodzą z dwóch, najlepszych winnic Napa Valley – To Kolon, o dobrze osuszonej, aluwialnej glebie oraz z winnicy Wappo Hills. Połączenie cech gleby obu tych miejsc pozwala na stworzenie cudownego, wyrazistego, klasycznego Cabernet Sauvignon z Napa Valley. Minimalny procent owoców pochodzi także z innych winnic z regionu Oak Knoll, które charakteryzuje świeżość.
Produkcja z dbałością o detale
Winogrona zostały zbierane podczas chłodnego poranka, a następnie odszypułkowane i delikatnie zmiażdżone. Część wina fermentowała w kadziach z dębu francuskiego w piwnicy głównej winnicy marki – To Kolon. Fermentacja w dębowej kadzi pozwoliło uzyskać miękkie taniny i ciekawą teksturę. Dla równowagi drugą część umieszczono w kadziach ze stali nierdzewnej dla uzyskania intensywnej owocowości. 25 dni maceracji zmaksymalizowało wydobycie koloru i smaku z owoców, który nadał winu soczystości. Gotowe wino umieszczono w beczkach z francuskiego dębu (18% nowych), gdzie przeszło fermentację malkolaktyczną, która polega na zmianie kwasu jabłkowego na kwas mlekowy. W beczkach wino leżakowało przez 17 miesięcy.
Czerwone, wytrawne, o aromacie espresso i czekolady
Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (86%), Merlot (7%), Petit Verdot (4%) i Cabernet Franc (3%). Ma lśniącą, rubinową barwę z czerwonymi refleksami. Bukiet otwiera się intensywnymi aromatami jeżyn, jagód, espresso i czekoladą z nutami ziołowymi, liści czerwonej porzeczki, cedru i papryki i delikatną wonią skóry w tle. Na podniebieniu jest doskonale zrównoważone między kwasowością, a słodyczą. Charakteryzuje się różnorodną gamą aromatów, od słodkich jeżyn po orzeźwiające zioła. Długi, przyjemny posmak pozostaje w ustach jeszcze na długo po skosztowaniu ostatniej kropli trunku w kieliszku.
Czekolada, ser, dobrze doprawione mięso
Intensywny smak wina doskonale łączy się z twardymi, aromatycznymi serami, takimi jak Parmezan i grillowanym, hojnie przyprawionym mięsem, na przykład argentyńską wołowiną w marynacie z whisky. Jest to jedno z nielicznych win, które paruje się także z czekoladą i zdecydowanie warto pokusić się na takie połączenie.
Nowoczesne wydanie
Wino zamknięto w delikatnie pękatej butelce z ciemnego szkła. Kaptur obleczony na szyjce wyróżnia się głęboką, czerwoną barwą. Szeroka, biała etykieta kontrastuje z ciemnym szkłem. Na etykiecie znajduje się rysunek dzwonnicy i łukowatego wejścia do ukochanej winnicy Mondaviego, To Kolon. Oszczędność kompozycji oddaje nowoczesnego ducha winiarni.
Pionier winiarski Doliny Napa
Opis
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!