
Bouchard - Historia i tradycja
Historia winiarskiej rodziny z Bouchard Aine & Fils rozpoczęla się kiedy Michel Bouchard osiedlił się w Burgundii w 1731 roku, założył przedsiębiorstwo zajmujące się handlem tkaninami, a następnie przebranżowił się, aby zostać pośrednikiem w produkcji wina. W 1750 r. jego najstarszy syn, Józef, podążył za ojcem w rodzinnym interesie, osiedlając sie na stałe, aż do dnia dzisiejszego w Côte-d’Or. Ścisła współpraca z lokalnymi producentami doprowadziła do stworzenia winiarni, z nieustającym dążeniem do perfekcji, jakości oraz autentyczności stylu i prestiżu. Atrybuty te pochodzą z ponad dwóch wieków doświadczeń w dziedzinie produkcji wina i na stałe wpisały się w kulturę naszego domu Bouchard Aîné & Fils. Rezultatem są doskonałe winogrona , wino oraz potencjał ich stażenia.
Pierwsi założyciele Bouchard Aine & Fils
Historia pierwszych rodzin winiarskich jest bogata i złożona. Jednak niewiele pozostaje wiernych swoim wiekowym tradycjom. Dom Bouchard Aîné & Fils jest jednym z wyjątków wśród nielicznych i jest wyjątkowo dumny ze swojej dwuwiekowej historii i tradycji.
Historia winnicy
1731: Michel Bouchard i jego rodzina osiedlają się w Burgundii.
1750: Joseph Bouchard, najstarszy syn Michela, samodzielnie podejmuje działalność w zakresie tkanin rodzinnych i pośrednictwa w produkcji wina.
1760: Przedsiębiorstwa z tkanin i win są rozłączone. Ta data oznacza prawdziwy początek "boomu" w handlu winem.
1810: Rynek francuski nadal pozostaje głównym rynkiem winiarni, ale sprzedaż w Belgii wzrasta, a nowe rynki europejskie otwierają się w Niemczech, Anglii, Luksemburgu i Holandii.
1828: Théodore-Joseph, najstarszy syn Antoine-Philiberta, rozpoczyna własną broszurę związaną z winem. Dom Bouchard Aîné et Fils staje się nazwą domową.
1847: Paul Bouchard, najstarszy syn Théodore-Józefa, samotnie przejmuje kierownictwo nad firmą. Pod tym charyzmatycznym człowiekiem, członek piątego pokolenia rodziny, Bouchard Aîné rozszerza swoją działalność na szczeblach międzynarodowej. Paul Bouchard był burmistrzem Beaune od 1871 do 1898 roku. Wyraźnie zaznaczył się zarówno w wyglądzie miasta, jak i w instytucjach.
1860: Korzystając z traktatu o wolnym handlu, Bouchard Aîné & Fils coraz bardziej rozszerza swoją działalność na arenie międzynarodowej. Po podbiciu Wielkiej Brytanii i Ameryki robi to samo w Rosji i na Łotwie, zdobywając szczególną łaskę ze znakomitymi dostojnikami, takimi jak Wielki Książę Alexei Aleksandrowicz z Rosji i Książę Aleksander Bariatinsky. Otwierają się rynki niemieckie, duńskie i skandynawskie. Francuskie imperium kolonialne otwiera drogę dla Bouchard Aîné & Fils, aby rozwijać swoją działalność w Algierii i Indochinach.
1890: Bouchard Aîné & Fils cieszy się również popularnością w Chinach, Japonii, Indiach, Ameryce Południowej i Afryce. Bouchard staje się największym eksporterem w Burgundii, wysyłającym swoje wina do ponad 30 krajów.
1900: Na butelkach pojawia się pionowa taśma "jakości uszczelnienia".
1905: Charles Bouchard przejmuje kierownictwo. Stoi on w obliczu trudności ekonomicznych, która uderza w przemysł winiarski na początku XX wieku ze względu na konsekwencje filoksery, pierwszą wojnę światową, zakaz handlu w Stanach Zjednoczonych i katastrofę giełdową.
1990: Domowe wina są sprzedawane w ponad 130 krajach.
2005: Bouchard Aîné et Fils sprzedaje ponad 4 miliony butelek na całym świecie.
Znak Jakości od 1750r.
Wszystkie wina firmy noszą w podpisie Bouchard Aîné & Fils. Ta nazwa to prestiż, synonim tradycji, doskonałości i opanowania od 1750 roku. Kompletny asortyment wina zawiera podpis Bouchard Aîné & Fils, znany w czterech zakątkach globu, rezonujący trzy wieki historii Wielkich Win z Burgundii.
Burgundia-region
W Burgundii bardziej niż gdziekolwiek indziej we Francji, wpływ na winogrodnictwo mają wiedza i wielowiekowe doświadczenie. Sadzone od VII wieku przez mnichów z największych klasztorów winogrona, uprawiane były przez ludzi rozumiejących wszystkie niuanse tutejszej ziemi. Wina burgundkie, których produkcję wspierali kolejni królowie, cenione są za elegancję oraz subtelność. Niemal wszystkie winnice Burgundii leżą w wąskim pasie sięgającym od Chablis po przedmieścia Lyonu. Uprawia sie tu właściwie tylko trzy szczepy: Chardonnay, z którego powstają wszystkie niemal białe wina, czerwone Pinot Noir, które można spotkać w większości winnic i mniej wyrafinowane, ale za to dające soczyste czerwone Gamay dajace wina Beaujolais.
Pinot Noir dzięki wysokiej kwasowości i relatywnie lekkiej budowie jest bardzo dobrym, elastycznym towarzyszem stołu. Klasycznym połączeniem jest dziczyzna, ale lekki Pinot można podać też do tłustszych ryb (łosoś, tuńczyk, nawet makrela), jest też dobrym wyborem do miękkich, niezbyt aromatycznych serów, które z reguły trudno połączyć z czerwonymi winami (brie, pont-l’évêque, reblochon). W tradycyjnej kuchni Burgundii używa się go do przyrządzania koguta w winie (coq au vin), ciekawy jest też włoski deser z macerowanych w Pinot Nero brzoskwiń.