Purcari Negru 0,75l
Jakościowe wina z Mołdawii
Chateau Purcari to pierwszy producent win jakościowych w Mołdawii, który zdobył ten status już w roku 1827 za sprawą dekretu sporządzonego przez Cara Mikołaja I. Odkąd w roku 1847 marka zdobyła pierwszy złoty medal na lokalnej wystawie agroturystycznej, jej działalność nieprzerwanie łączy się z sukcesami. W roku 1878 wino Purcari zostało nagrodzone złotym medalem na międzynarodowej wystawie World Expo w Paryżu, gdzie degustatorzy byli przekonani, że smakują kolejne wino z Bordeaux. Po takim sukcesie produkty Purcarci na stałe zagościły na stołach królów, carów i arystokratów, m.in. na stołach Cara Mikołaj II Romanowa, Króla Jerzego V oraz Królowej Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktorio Hanowerskiej. Dziś Purcari jest najczęściej nagradzaną winiarnią w Europie Środkowo-Wschodniej, a jej wina w dalszym ciągu pijane są przez wielkie osobistości.
Król win czerwonych
Owoce, które tworzą to wino zbierane i selekcjonowane są wyłącznie ręczną metodą i poddawane winifikacji za pomocą tradycyjnych technik. Zanim trafi do butelek starzeje się w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Negru de Purcari to król wśród win czerwonych w portfolio marki - szlachetny, o bogatej strukturze i doskonałym bukiecie.
Negru de Purcari nazywane jest również „winem Królowej Brytyjskiej” ze względu na to, iż Królowa Elżbieta II regularnie je zamawia i serwuje na swoich królewskich stołach.
Czerwone, wytrawne, o smaku słodkich śliwek i fig
Wino jest kupażem szczepów Cabernet Sauvignon (70%), Saperavi (25%) i Rara Neagra (5%). Wyróżnia się szkarłatno-czerwoną barwą z granatowymi odblaskami. Intensywny bukiet pierw uderza aromatami słodkich owoców: dojrzałych śliwek i fig, by następnie przejść do delikatnych nut przypraw korzennych i szafranu. Na podniebieniu wyczuwalne są te same aromaty, co w nosie, słodkie figi i dojrzałe śliwki z dużą ilością tanin, jednak na tyle delikatnych, że degustacja trunku należy do jednych z najbardziej zmysłowych doznań.
Królewskie wino do królewskich potraw
Negru de Purcari najlepiej skomponuje się z pieczoną roladą z jelenia, nadziewaną figami lub z pieczonym nadziewanym bażantem w towarzystwie puree z jadalnych kasztanów. Warto łączyć je także ze szlachetnie dojrzewającymi serami, np. Parmezanem.
Wino powinno być serwowane delikatnie schłodzone do temperatury około 18⁰C oraz, co najważniejsze, otwarte co najmniej 30 minut przed podaniem.
Sielankowe okolice Purcari
Wino zamknięto w butelce o delikatnie pękatym kształcie, wykonanej z czarnego szkła. Butelka posiada tłoczenie na froncie, którym jest data – rok 1872, który jest rokiem przyznania winiarni statusu wyspecjalizowanego producenta. Szyjkę ozdobiono czarnym prostym kapturem z nazwą marki w kolorze srebrnym, a środkową część butelki szeroką etykietą w kolorze białym. Na etykiecie widnieje duży rysunek w szarawym odcieniu, przedstawiający posiadłość winiarni Purcari oraz jej sielankowe wiejskie okolice i winnice. Pod rysunkiem znajduje się nazwa wina oraz kilka drobnych informacji z kolorze czarnym.
Opis
- PRODUCENT
- Purcari
- KOLOR
- Czerwone
- RODZAJ
- Wytrawne
- SMAK
- wytrawne
- SZCZEP
- 70% Cabernet Sauvignon, 25% Saperavi, 5% Rara Neagra
- STYL
- średnie
- KRAJ
- Mołdawia
- REGION
- Purcari
- ALKOHOL
- 13,50 %
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ZOBACZ PODOBNE
- Cabernet Sauvignon, Saperavi, Rara Neagra
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!