


- -20%


- -25%
Białe słodkie wino przypomina letni, rześki poranek. Jest lekkie, aromatyczne, a przy tym orzeźwiające. Stoi w całkowite opozycji do głębokich, pełnych, czerwonych win wytrawnych oferując jednak różnorodność aromatów, choć zupełnie odmiennych. Białe wina produkuje się z wykorzystaniem wielu różnych technik, co pozwala uzyskać ogromną różnorodność alkoholi – od bardzo delikatnych, po głębokie.
Za wina słodkie uznaje się te, w których zawartość cukru resztkowego powyżej 45 gramów na litr płynu. Białe wino słodkie produkuje się od co najmniej 2500 lat z jasnych odmian winogron. Niekiedy używa się też gron barwnych, ale trzeba uważać, aby nie zabarwić moszczu podczas oddzielania soku od owoców. Fermentacja w tym przypadku jest krótka, aby zbyt duża ilość fruktozy nie została zamieniona a alkohol. Istnieje wiele sposobów na to, aby wino białe słodkie nabrało słodyczy przy jednoczesnym wydłużeniu czasu preparacji.
Wino białe słodkie powstaje w drodze przerwania fermentacji. Dokonuje się tego poprzez dodanie tlenku siarki, schłodzenie wina albo dodanie spirytusu winnego. W tym ostatnim przypadku mówi się o tzw. winie wzmacnianym. Jeszcze inny proces to szaptalizacja – białe słodkie wino w trakcie produkcji miesza się ze składnikiem słodzącym, np. sokiem z winogron, aby osiągnąć wyższe stężenie alkoholu.
Białe wino słodkie powstaje też w wyniku zaatakowania przez szlachetną pleśń o nazwie Botrytis cinerea. W efekcie dochodzi do uszkodzenia skórki pokrywającej grona i wyparowania z ich wnętrza wody. W ten sposób koncentracja cukru ulega zwiększeniu. Drożdże dodane podczas fermentacji nie są w stanie przerobić całego cukru na alkohol, więc powstaje go mało. Wino białe słodkie botrytyzowane uważa się za lepsze jakościowo.
Białe słodkie wino to także technika Icewine. Kiedy winnice nawiedzą pierwsze przymrozki zbiera się bardzo dojrzałe grona, a następnie powoli wyciska z nich sok. Ważne jest skorelowanie ze sobą stopnia dojrzałości, czasu zbiorów oraz tempa wyciskania soku, ponieważ owoce w tym czasie nie mogą zacząć rozmarzać.
Doskonałe białe słodkie wino powstaje też metodą late harvest. Późne zbiory powodują, że owoce są wysuszone tak mocno, że zaczynają przypominać rodzynki. Niestety w dużej mierze jej powodzenie zależy od warunków atmosferycznych, co przekłada się na wysoką cenę tak wyprodukowanych alkoholi.
Białe słodkie wino doskonale pasuje do ciast, deserów i słodyczy. Przyjmuje się jednak, że alkohol powinien być nieco słodszy niż sam deser. Wybrane alkohole dobrze parują się z serami pleśniowymi oraz lekką, wytrawną kuchnią. Połączenie słodkiego i słonego oraz ostrego smaku stanowi ciekawe doznanie smakowe, którego warto skosztować.
Lekkie wino białe słodkie, jak Riesling, powinno być podawane w temperaturze 8 do 10 stopni Celsjusza. Im bukiet aromatów wina jest pełniejszy, tym temperatura serwowania powinna zbliżać się bardziej w kierunku przedziału 12 do nawet 15 stopni Celsjusza.
Kieliszki do białego wina są mniejsze niż te do wina czerwonego, ale nadal muszą być wyprofilowane tak, aby umożliwić napowietrzanie trunku. Warto zwrócić uwagę na kształt – szkło powinno być smukłe oraz posiadać odpowiednio długą nóżkę, która umożliwia wygodne trzymanie kieliszka. Dzięki temu podczas konsumpcji nie nagrzewa się zawartość czaszy.
Dla osób, które poszukują bogatych, zróżnicowanych, ale jednocześnie przystępnych w odbiorze win białych słodkich, polecamy:
Jest 6 produktów.