
Ferro 13
Alberto to typ kosmopolity, zawsze uśmiechnięty, wielki miłośnik wina, jego celem jest stworzenie wina, które zaspokoi gusta wszystkich klientów. Federico bardzo zdeterminowany i innowacyjny, chce stworzyć Sauvignon w przezroczystej (bezbarwnej) butelce. Marco, bardzo istotny członek zespołu, jest ekspertem w produkcji win jakościowych. Gabriele towarzyski hipster, jego zdaniem wino powinno się pić tylko w gronie znajomych, bliskich osób…i Alberto – czysta energia zespołu ma świetne podniebienie – spektrum smaku, cechuje go wielka kultura picia wina.
Każde wino ma swoją historię i cechy charakterystyczne tak jak każdy z Ferro 13. Winiarnia prezentuje świetne wina włoskie od północy aż do południa.
W ofercie naszych sklepów „Jak Pragnę wina” i Dobrewino.pl znajdziecie:
THE BOSS/PROSECCO DOC/MILLESIMATO EXTRA DRY
Kilka słów o sobie:
Jestem przywódcą gangu. Jestem wizją pięciu przyjaciół, którzy są pasjonatami cyfrowej komunikacji i innowacyjności oraz spojrzenia na wino jako sposobu dzielenia się współczesną kulturą.
Miejsce urodzenia:
Wzgórza Treviso, na północ od samego miasta, w odległości około 100 mnpm. Jestem w 85% z winogron Glera o zawartości alkoholu 11,5%.
Rozwój:
Winogrona zbierane są w różnych okresach między wrześniem a październikiem w celu uzyskania szerokiej gamy smaków i doznań. Do procesu produkcji używane są lokalne drożdże. Proces produkcji wina musującego jest niezwykle powolny i trwa od 60 do 70 dni. To daje mi szansę na rozwijanie perlistości i świeżości.
Charakter i styl:
Jestem typem decydującym o silnym, zrównoważonym charakterze. Mam świeżą perlistość, podczas gdy mój bukiet nawiązuje do owocowych i kwiatowych nut. Jestem towarzyski; moja osobowość i styl fascynują i przyciągają ludzi.
Najlepiej smakuje z:
Aperitif to moja domena, ale doceniam całą dobrą kuchnię.
Muzyka:
Born in the U.S.A. – Bruce Springsteen
Kino:
The Big Lebowski
HACKER/SANGIOVESE TOSCANA IGT
Kilka słów o sobie:
Jestem alter ego Federico Migliorini; komunikacja cyfrowa to mój świat, a komputery i urządzenia to moje narzędzia pracy.
Miejsce urodzenia:
Serce Toskanii - wzgórza Greve w Chianti, 300 mnpm. Zbierane są pod koniec września. Jestem w 85% z winogron Sangiovese o zawartości alkoholu 13% i 13,5% w zależności od roku.
Rozwój:
Pamiętając o tradycji, ale myśląc o innowacyjności, proces winifikacji i dojrzewania ma miejsce oddzielnie dla każdej odmiany i terroir. Kiedy okres dojrzewania jest zakończony, całość jest łączona i spoczywa w kadzi na miesiąc przed butelkowaniem.
Charakter i styl:
Typ kosmopolity i sportowca, jestem lubiany za swoją strukturę i świeżość jaki i mój bukiet, który przypomina o nutach słodkich fiołków i drobnych, czerwonych owoców.
Najlepiej smakuje z:
Steak a’la Florentine z grillowanymi warzywami.
Muzyka:
Jazz
Kino:
In Time
HASHTAG/SAUVIGNON
Kilka słów o sobie:
Jestem alter ego Alberto Zampini; Jestem symbolem agregacji, łączę treść i słowa kluczowe. Żyję w mediach społecznościowych; Reprezentuję teraźniejszość i przyszłość.
Miejsce urodzenia:
Wzgórza wschodniej części Veneto. Zbierane są na początku września. Jestem w 85% z winogron Sauvignon Blanc o zawartości alkoholu 12,5%.
Rozwój:
Winogrona zbierane są w niskich temperaturach, macerowane na zimno przez okres około 7 dni. Zgniecione winogrona fermentują w temperaturze nie większej niż 14 ° C przez okres około 30-40 dni. Pozostaje na osadzie przez ponad 3 miesiące, a dzięki ponownemu wymieszaniu osadu z winem mój bukiet pozostaje niezmieniony. Po zmieszaniu całość spoczywa w kadzi na miesiąc przed butelkowaniem.
Charakter i styl:
Jestem nowoczesny, towarzyski, podążający za trendami, otwarty na zmiany. Lubią mnie za mój wyraźny gorzki i mineralny smak. Mój bukiet przypomina białe kwiaty i delikatne nuty chili.
Najlepiej smakuje z:
Sushi i sashimi, surowymi rybami i kuchnią fusion.
Muzyka:
I can’t get no satisfaction – Rolling Stones
Kino:
Sideways
HIPSTER/NEGROAMARO PULIA IGT
Kilka słów o sobie:
Jestem alter ego Gabriele Stringa, twórczą osobą w grupie. Jestem syntezą przeszłości i przyszłości, ekspresją kultury międzynarodowej, która wybrała brody i wąsy jako jej symbole definiujące.
Miejsce urodzenia:
Jestem w 85% z winogron Negroamaro o zawartości alkoholu w przybliżeniu do 13%.
Rozwój:
Wybrzeże Salentine na południe od Brindisi, 80 mnpm. Zbierane od końca września do początku października. Wykorzystuję wiele źródeł i łączę je w harmonię. Zbiór winogron odbywa się w kilku etapach. Pierwsze zbiory odbywają się na szczycie dojrzałości aromatycznej, aby zapewnić integralność i typowość. Drugie zbiory odbywają się po dłuższym dojrzewaniu. Proces winifikacji następuje oddzielnie dla każdego zbioru i dojrzewania. Część wina dojrzewała przez 6 miesięcy w stali. Drugie zbiory dojrzewają przez 6 miesięcy w małych beczkach. Kiedy okres dojrzewania się kończy, te dwie części są mieszane i wino spoczywa jeszcze w kadzi na miesiąc przed rozlewem.
Charakter i styl:
Jestem mieszanką tradycji i kultur. Mój styl łatwo łączy koszulkę, trampki i czapkę z doskonałym wąsem. Mogę być otwarty i tajemniczy w tym samym czasie, mój bukiet jest złożony, przypominając czerwone owoce i jagody, nuty pieprzu i przyprawy.
Najlepiej smakuje z:
Baskijskimi przystawkami.
Muzyka:
Wake up – Arcade Fire
Kino:
The Royal Tenenbaums
NERD/NERO D’AVOLA TERRE SICILIANE IGT
Kilka słów o sobie:
Jestem alter ego Alberto Buratto, człowieka analitycznego. Urodzony w Veneto, ale zaadoptowany od 15 lat przez Sycylię.
Miejsce urodzenia:
Wybrzeże Syrakuzy na wysokości 50 mnpm. Zbierane we wrześniu. Jestem w 85% z winogron Nero d'Avola o zawartości alkoholu między 13% a 13,5% w zależności od roku.
Rozwój:
Moja umiejętność analityczna wywodzi się z mojego doświadczenia i charakteru. Moje winogrona są macerowane przed fermentacją, aby zapewnić delikatny bukiet oraz aby zachować odpowiedni kolor. Dla zachowania charakteru i wartości każdej odmiany, winogrona poddawane są winifikacji oddzielnie. Ostateczne podkreślenie mojego charakteru zawdzięczam spędzeniu 6 miesięcy na osadzie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Charakter i styl:
Mam delikatny wygląd, ale silny i zdecydowany charakter. Jestem lubiany za moją tożsamość i osobowość. Mój bukiet przypomina nuty kwiatowe z dodatkiem przypraw takich jak anyż i cynamon.
Najlepiej smakuje z:
Ze wszystkim co można wrzucić na ruszt.
Muzyka:
Echoes – Pink Floyd
Kino:
The Matrix
GENTELMAN/PINOT NERO OLTREWPO PAVESE DOC
Kilka słów o sobie:
Jestem alter ego winiarza Marco Bernabei i żywym dowodem na to że dżentelmeni jeszcze istnieją: uprzejmi, pełni szacunku łączącego życie osobiste i zawodowe.
Miejsce urodzenia:
Wzgórza Pavia, 130 mnpm. Zbierany w ostatnich 10 dniach września. Jestem w 90% z winogron Pinot Nero o zawartości alkoholu od 12,5% do 13% w zależności od roku.
Rozwój:
Dżentelmeni mogą mieć klasyczny rozwój tylko z imponującymi standardami. To oczywiście oznacza burgundzki styl winifikacji w stożkowych, drewnianych kadziach w niekontrolowanej temperaturze. Jest to powolna, ale precyzyjna wiwifikacja. Osad miesza się jeszcze raz z winem i poddaje się fermentacji malolaktycznej. Spędzam około 9 miesięcy na osadzie.
Charakter i styl:
Wolę styl klasyczny i elegancki, wybierając garnitur i krawat przez cały czas, nawet przy winoroślach. Nie jestem wybredny, wolę odsłaniać się powoli. Lubią mnie za moją unikalną osobowość i mój bukiet wspominający o nutach czerwonych owoców i jagód.
Najlepiej smakuje z:
Makaronem Tagiollini z truflami.
Muzyka:
A Sky Full of Stars – Coldplay
Kino:
Casablanca