×
Ferro 13

Ferro 13

Alberto to typ kosmopolity, zawsze uśmiechnięty, wielki miłośnik wina, jego celem jest stworzenie wina, które zaspokoi gusta wszystkich klientów. Federico bardzo zdeterminowany i innowacyjny, chce stworzyć Sauvignon w przezroczystej (bezbarwnej) butelce. Marco, bardzo istotny członek zespołu, jest ekspertem w produkcji win jakościowych. Gabriele  towarzyski hipster, jego zdaniem wino powinno się pić tylko w gronie znajomych, bliskich osób…i Alberto – czysta energia zespołu ma świetne podniebienie – spektrum smaku, cechuje go wielka kultura picia wina.

 

Każde wino ma swoją historię i cechy charakterystyczne tak jak każdy z Ferro 13. Winiarnia prezentuje świetne wina włoskie od północy aż do południa.

 

W ofercie naszych sklepów „Jak Pragnę wina” i Dobrewino.pl znajdziecie:

 

 

 

THE BOSS/PROSECCO DOC/MILLESIMATO EXTRA DRY

 

 

Kilka słów o sobie:

Jestem przywódcą gangu. Jestem wizją pięciu przyjaciół, którzy są pasjonatami cyfrowej komunikacji i innowacyjności oraz spojrzenia na wino jako sposobu dzielenia się współczesną kulturą.

 

 

Miejsce urodzenia:

Wzgórza Treviso, na północ od samego miasta, w odległości około 100 mnpm. Jestem w 85% z winogron Glera o zawartości alkoholu 11,5%.

 

 

Rozwój:

Winogrona zbierane są w różnych okresach między wrześniem a październikiem w celu uzyskania szerokiej gamy smaków i doznań. Do procesu produkcji używane są  lokalne drożdże. Proces produkcji wina musującego jest niezwykle powolny i trwa od 60 do 70 dni. To daje mi szansę na rozwijanie perlistości i świeżości.

 

 

Charakter i styl:

Jestem typem decydującym o silnym, zrównoważonym charakterze. Mam świeżą perlistość, podczas gdy mój bukiet nawiązuje do owocowych i kwiatowych nut. Jestem towarzyski; moja osobowość i styl fascynują i przyciągają ludzi.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Aperitif to moja domena, ale doceniam całą dobrą kuchnię.

 

 

Muzyka:

Born in the U.S.A. – Bruce Springsteen

 

Kino:

The Big Lebowski

 

 

 

 

 

HACKER/SANGIOVESE TOSCANA IGT

 

 

 

Kilka słów o sobie:

Jestem alter ego Federico Migliorini; komunikacja cyfrowa to mój świat, a komputery i urządzenia to moje narzędzia pracy.

 

Miejsce urodzenia:

Serce Toskanii - wzgórza Greve w Chianti, 300 mnpm. Zbierane są pod koniec września. Jestem w  85% z winogron Sangiovese o zawartości alkoholu 13% i 13,5% w zależności od roku.

 

Rozwój:

Pamiętając o tradycji, ale  myśląc o innowacyjności, proces winifikacji i dojrzewania ma miejsce oddzielnie dla każdej odmiany i terroir. Kiedy okres dojrzewania jest zakończony, całość jest łączona i spoczywa w kadzi na miesiąc przed butelkowaniem.

 

 

Charakter i styl:

Typ kosmopolity i sportowca, jestem lubiany za swoją strukturę i świeżość jaki i mój bukiet, który przypomina o nutach słodkich fiołków i drobnych, czerwonych owoców.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Steak a’la Florentine z grillowanymi warzywami.

 

 

Muzyka:

Jazz

 

 

Kino:

In Time

 

 

 

 

 

 

HASHTAG/SAUVIGNON

 

 

Kilka słów o sobie:

Jestem alter ego Alberto Zampini; Jestem symbolem agregacji, łączę treść i słowa kluczowe. Żyję w mediach społecznościowych; Reprezentuję teraźniejszość i przyszłość.

 

 

Miejsce urodzenia:

Wzgórza wschodniej części Veneto. Zbierane są na początku września. Jestem w 85% z winogron Sauvignon Blanc o zawartości alkoholu 12,5%.

 

 

Rozwój:

Winogrona zbierane są w niskich temperaturach, macerowane na zimno przez okres około 7 dni. Zgniecione winogrona fermentują w temperaturze nie większej niż 14 ° C przez okres około 30-40 dni. Pozostaje na osadzie przez ponad 3 miesiące, a dzięki ponownemu wymieszaniu osadu z winem mój bukiet pozostaje niezmieniony. Po zmieszaniu całość spoczywa w kadzi na miesiąc przed butelkowaniem.

 

 

Charakter i styl:

Jestem nowoczesny, towarzyski, podążający za trendami, otwarty na zmiany.  Lubią mnie za mój wyraźny gorzki i mineralny smak. Mój bukiet przypomina białe kwiaty i delikatne nuty chili.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Sushi i sashimi, surowymi rybami i kuchnią fusion.

 

 

Muzyka:

I can’t get no satisfaction – Rolling Stones

 

 

Kino:

Sideways

 

 

 

 

 

HIPSTER/NEGROAMARO PULIA IGT

 

Kilka słów o sobie:

Jestem alter ego Gabriele Stringa, twórczą osobą w grupie. Jestem syntezą przeszłości i przyszłości, ekspresją kultury międzynarodowej, która wybrała brody i wąsy jako jej symbole definiujące.

 

 

 

Miejsce urodzenia:

Jestem w 85% z winogron Negroamaro o zawartości alkoholu w przybliżeniu do 13%.

 

 

Rozwój:

Wybrzeże Salentine na południe od Brindisi, 80 mnpm. Zbierane od końca września do początku października. Wykorzystuję wiele źródeł i łączę je w harmonię. Zbiór winogron odbywa się w kilku etapach. Pierwsze zbiory odbywają się na szczycie dojrzałości aromatycznej, aby zapewnić integralność i typowość. Drugie zbiory odbywają się po dłuższym dojrzewaniu. Proces winifikacji następuje oddzielnie dla każdego zbioru i dojrzewania. Część wina dojrzewała przez 6 miesięcy w stali. Drugie zbiory dojrzewają przez 6 miesięcy w małych beczkach. Kiedy okres dojrzewania się kończy, te dwie części są mieszane i wino spoczywa jeszcze w kadzi na miesiąc przed rozlewem.

 

 

Charakter i styl:

Jestem mieszanką tradycji i kultur. Mój styl łatwo łączy koszulkę, trampki i czapkę z doskonałym wąsem. Mogę być otwarty i tajemniczy w tym samym czasie, mój bukiet jest złożony, przypominając czerwone owoce i jagody, nuty pieprzu i przyprawy.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Baskijskimi przystawkami.

 

 

Muzyka:

Wake up – Arcade Fire

 

 

Kino:

The Royal Tenenbaums

 

 

 

NERD/NERO D’AVOLA TERRE SICILIANE IGT

 

 

Kilka słów o sobie:

Jestem alter ego Alberto Buratto, człowieka analitycznego. Urodzony w Veneto, ale  zaadoptowany od 15 lat przez Sycylię.

 

 

Miejsce urodzenia:

Wybrzeże Syrakuzy na wysokości 50 mnpm. Zbierane we wrześniu. Jestem w 85% z winogron Nero d'Avola o zawartości alkoholu między 13% a 13,5% w zależności od roku.

 

 

Rozwój:

Moja umiejętność analityczna wywodzi się z mojego doświadczenia i charakteru. Moje winogrona są macerowane przed fermentacją, aby zapewnić delikatny bukiet oraz aby zachować odpowiedni kolor. Dla zachowania charakteru i wartości każdej odmiany,  winogrona poddawane są winifikacji oddzielnie. Ostateczne podkreślenie mojego charakteru zawdzięczam spędzeniu 6 miesięcy na osadzie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

Charakter i styl:

Mam delikatny wygląd, ale silny i zdecydowany charakter. Jestem lubiany za moją tożsamość i osobowość. Mój bukiet przypomina nuty kwiatowe z dodatkiem przypraw takich jak anyż i cynamon.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Ze wszystkim co można wrzucić na ruszt.

 

 

Muzyka:

Echoes – Pink Floyd

 

 

Kino:

The Matrix

 

 

 

GENTELMAN/PINOT NERO OLTREWPO PAVESE DOC

 

 

Kilka słów o sobie:

Jestem alter ego winiarza Marco Bernabei i żywym dowodem na to że dżentelmeni jeszcze istnieją: uprzejmi, pełni szacunku łączącego życie osobiste i zawodowe.

 

 

Miejsce urodzenia:

Wzgórza Pavia, 130 mnpm. Zbierany w ostatnich 10 dniach września. Jestem w 90% z winogron Pinot Nero o zawartości alkoholu od 12,5% do 13% w zależności od roku.

 

 

Rozwój:

Dżentelmeni mogą mieć klasyczny rozwój tylko z imponującymi standardami. To oczywiście oznacza burgundzki styl winifikacji w  stożkowych, drewnianych kadziach w  niekontrolowanej temperaturze. Jest to powolna, ale precyzyjna wiwifikacja. Osad miesza się jeszcze raz z winem i poddaje się fermentacji malolaktycznej. Spędzam około 9 miesięcy na osadzie.

 

 

Charakter i styl:

Wolę styl klasyczny i elegancki, wybierając garnitur i krawat przez cały czas, nawet przy winoroślach. Nie jestem wybredny, wolę odsłaniać się powoli. Lubią mnie za moją unikalną osobowość i mój bukiet wspominający o nutach czerwonych owoców i jagód.

 

 

Najlepiej smakuje z:

Makaronem Tagiollini z truflami.

 

 

Muzyka:

A Sky Full of Stars – Coldplay

 

 

Kino:

Casablanca