Zielone szparagi duszone w białym winie
Przepisów na szparagi istnieje co najmniej kilkanaście, od tych najbardziej klasycznych do tych najbardziej zaskakujących, a my jako zwolennicy „opcji po środku” proponujemy Wam nieco ekstrawaganckie danie, lecz wciąż utrzymujące się w granicach „klasyki”. Zielone szparagi duszone w białym winie tak naprawdę mogą zostać przygotowane na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Osoby lubiące pikantne akcenty powinny dodać do warzyw suszone płatki chili, a miłośnicy ziół mogą przyprawić danie siekaną natką pietruszki. Wszystko tak naprawdę zależy od Waszych upodobań.
Najważniejsze jednak, by do duszenia szparagów wybrać odpowiednie wino! Po pierwsze, musi Wam ono smakować samo w sobie. To bardzo ważne, bo jeśli wino nie zasmakuje Wam degustowane w wersji saute z pewnością nie zasmakuje Wam także w serwowanym daniu. Po drugie, powinno być to wino, które skomponuje się ze smakiem szparagów tworząc spójną, apetyczną całość. W tej potrawie podstawa, czyli szparagi i wino powinny się łączyć, natomiast przeciwne smaki (jak pikantny czy słodki) powinny zostać zapewnione przez dodatki. Doskonałą winną bazą pod szparagi będzie wino Chardonnay Enate "234" , dzięki swojej orzeźwiająco-mineralnej nucie wyczuwalnej na podniebieniu. Wino to produkowane jest w niezwykłej hiszpańskiej winnicy, w której sztuka winiarska przeplata się ze sztuką malarską – na miejscu znajduje się galeria sztuki, a każda etykieta wina ozdobiona jest prawdziwym obrazem stworzonym przez hiszpańskich artystów. Enate 234 Chardonnay wyróżnia się jasno-żółtą barwą z zielonkawymi refleksami i wyrazistym nosem, w którym łączą się ze sobą aromaty jabłek, brzoskwiń, marakui, gujawy i kopru włoskiego. W ustach wyczuwalny jest delikatny miodowy akcent, skryty pod orzeźwiającą kwasowością z mineralną nutą. Świeży, elegancki smak trunku i nieco oleista konsystencja idealnie komponują się ze szparagami.
Nie zwlekajcie więc z tą przyjemnością i jeszcze dziś, a najpóźniej jutro przygotujcie dla siebie i swoich najbliższych wspaniałe, wiosenne szparagi w winie.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ½ szklanki białego, wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki parmezanu w płatkach
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyj, obierz i odetnij twarde końcówki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i przez chwilę podsmażaj na niej pokrojony czosnek. Dodaj na patelnię szparagi i przypraw warzywa solą oraz pieprzem. Dodaj masło i duś całość przez około 5 minut od czasu do czasu przewracając warzywa na drugą stronę.
- Wlej na patelnię wino i duś całość pod przykryciem przez około 3 minuty.
- Gotowe warzywa przełóż na talerz, polej powstałym z masła i wina sosem i posyp płatkami parmezanu.
Smacznego!