Przepis na Wielkanoc – biała kiełbasa w czerwonym winie
Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie to przepis prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim przynoszący zaskakująco smaczny efekt! Wystarczy zaledwie kilka składników, 15 minut pracy i 40 minut pieczenia. Dwoma podstawowymi składnikami jest oczywiście kiełbasa i wino. Do tej potrawy potrzebna jest tradycyjna gruba kiełbasa biała, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać jej „cieńszą” wersję, jeśli taką wolicie. W kiełbasę najlepiej zaopatrzyć się u sprawdzonego rzeźnika, który zapewni, że mięso jest świeże i odpowiednio przygotowane.
Wino potrzebne do pieczenia najlepiej by było wytrawne, chociaż wersja pół-wytrawna także zda egzamin. Oczywiście musi to być wino czerwone, które komponuje się z mięsem wieprzowym, takie jak na przykład Pepe Nero Primitivo. Zasada jest taka, że do gotowania używa się wina, które skomponowało by się z gotowym daniem, jako towarzysz. Dotyczy to także pieczonej białej kiełbasy, a wino Pepe Nero Primitivo wspaniale komponuje się zarówno z pieczoną, jak i duszoną wieprzowiną. W bukiecie wyczuwalne są aromaty czerwonych owoców, takich jak wiśnie i maliny oraz nuty czekolady i drzewa cedrowego. W ustach przywodzi na myśl konfiturę śliwkową wzbogaconą akcentem czekolady i wanilii, a miękkie taniny podkreślają całość. Razem z kiełbasą, kwaskowatym jabłkiem i ziołami stworzy danie idealne. Nie pozostaje więc nic innego, jak zabranie się do przygotowywania:
Składniki:
- 4 białe kiełbasy;
- 2 białe cebule;
- 1 średnie jabłko;
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina;
- 2 gałązki rozmarynu;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 łyżka miodu;
- sól, pieprz czarny;
Przygotowanie:
- Białą kiełbasę przesmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowej skórki.
- W międzyczasie cebulę obierz i pokrój w piórka, a jabłko pokrój w drobną kostkę.
- Kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia, a na tę samą patelnię wrzuć pokrojone cebule oraz jabłko. Smaż około 1 minutę, po czym przełóż na kiełbasę.
- Dodaj na patelnię wino, miód, sól i pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku oraz rozmaryn. Gotuj przez 2 minuty.
- Kiełbasę w naczyniu żaroodpornym zalej przygotowanym winem. Wstaw całość do piekarnika i piecz przez 40 minut w 180⁰C.
- Przed podaniem możesz udekorować potrawę gałązką świeżego rozmarynu. Podawaj z grubą kromką chleba.
W tym przepisie ważną rolę gra nie tylko kiełbasa, ale także sos winny, który po upieczeniu staje się bardzo wyrazisty. Przekładając więc kiełbasę na talerz nie zapomnij dodać łyżki sosu, w którym można maczać chleb. Maczanie chleba w pysznym sosie to ogromna przyjemność i nie warto się jej pozbawiać, tym bardziej podczas świąt. Pamiętaj także o kieliszku wina, który dodatkowo wzbogaci smak całej potrawy!