

- -35%

Szczep grenache to odmiana czerwonych winogron zajmująca czwarte miejsce na świecie, jeśli chodzi o powierzchnię upraw. Obszar winnic na całym świecie szacuje się na około ćwierć miliona hektarów, co potwierdza jego ogromną popularność. Winnice tego szczepu zakładane są głównie w Hiszpanii i Francji, ale także w odległej Kalifornii oraz Australii (głównie regiony McLaren Vale, Barossa Valley i Clare Valley). Dosyć duża elastyczność jeśli chodzi o uprawę powoduje, że winnice grenache można odnaleźć także w Izraelu i Grecji. Niektóre odmiany przyjęły się również w Afryce Południowej z uwagi na ciepły klimat oraz suche, granitowe ziemie.
Szczep pochodzi najprawdopodobniej z Aragonii i może pochwalić się bardzo długą tradycją, na co wskazują wyniki badań ampelograficznych. Winorośl najlepiej rośnie przy suchej, upalnej pogodzie. Potrafi jednak adaptować się do wielu różnych warunków klimatycznych. Pomimo czerwonego koloru owoców, skóry gron są cienkie. Alkohole wytwarzane z grenache wyróżniają się stosunkowo niską tanicznością, co stwarza obszar dla produkcji delikatnych win różowych. W smaku wyczuwalne są przede wszystkim rześkie i soczyste nuty owocowe. Umiarkowana kwasowość przekłada się na łatwość wina w odbiorze, więc jego niuanse docenią zarówno doświadczeni miłośnicy tego rodzaju trunków, jak i osoby początkujące.
Oprócz win czerwonych z grenache produkuje się również wina białe, określane jako garnacha bianca. Mają one jasnożółtą barwę i lekki, rześki bukiet z wyraźnie wyczuwalnymi nutami owocowymi. Białe grenache często są porównywane do jasnych Zinfandeli.
Winorośl grenache jest silnie spowinowacona z gruntem na którym rośnie, a smak alkoholu w dużej mierze będzie zależał od obszaru geograficznego w którym dojrzewają owoce. Region Navarra położony w zachodniej części Pirenejów dostarcza przede wszystkim wina lekkie, owocowe. Z kolei w hiszpańskiej comarce Priorat powstają wina o bogatym ciele, silnie skoncentrowane o ciemno czerwonej, wpadającej niemal w czerń barwie. Sommelierzy polecają degustację win pochodzących również z hiszpańskich obszarów Rioja i Aragonia, włoskiej Sardegny czy australijskiej Barossa Valley. Dużym zainteresowaniem cieszą się alkohole wyprodukowane we francuskim Roussillon oraz Languedoc czy Châteauneuf-du-Pape. W każdym przypadku bukiet wina będzie nieco odmienny.
Wina czerwone przyrządzane ze szczepu grenache niosą ze sobą owocowe sensacje, pozostawiając na podniebieniu smak gruszek, brzoskwini i cytrusów. Niekiedy dominować będą nuty kwiatowe, ziołowe oraz mineralne. Niektóre wina grenache mają wyczuwalne nuty czarnych porzeczek, czarnych wiśni, czarnych oliwek, kawy, piernika, miodu, skóry, czarnego pieprzu, pieczonych orzechów, a nawet smaru.
Szczep grenache jest często kupażowany z innymi odmianami winorośli. Szczególnie dużą popularnością cieszą się duety z odmianami syrah, carignan, tempranillo i censaut.
W uprawie grenache wyróżnia się wysoką odpornością na silny wiatr z uwagi na mocną, zwartą konstrukcję krzewów. Pień jest gruby i sztywny, a gałęzie mocne. Choć roślina kwitnie wcześnie, ma długi okres dojrzewania i z reguły owoce są zbierane jako jedne z ostatnich. Pozwala to na nagromadzenie się w gronach dużych ilości cukru. Dlatego wina grenache często wyróżniają się stosunkowo wysoką zawartością alkoholu, minimum 15%.
Pomimo żywego wzrostu, winorośl jest podatna na różnego rodzaju zagrożenia środowiskowe, w tym tzw. coulure, czyli reakcję na warunki pogodowe, która powoduje, że winogrona nie rozwijają się po kwitnieniu. W języku angielskim przypadłość określa się jako shatter. Odmiana winorośli nie toleruje zbyt wysokiej wilgoci oraz mrozu.
Czerwone wina produkowane ze szczepu grenache doskonale komponują się z przyprawionym ziołami mięsem – jagnięciną i dziczyzną. Uzupełnią też smak twardych, żółtych serów. Nieco lżejsze wina można podawać jako partnera przystawek, np. koreczków z oliwkami i suszonymi pomidorami. Wzmocnią smak smażonego drobiu. Dobrze odnajdują się w towarzystwie kuchni wegańskiej.
Jeśli chodzi o apelacje, to na szczególną uwagę zasługują katalońskie DOQ Priotat oraz DO Montserat, aragońskie DO Campo de Boria i DO Carinena. Wyjątkowo znane jest też GSM z dolin Rodanu. To blend grenache, syrach oraz mourvedre. Obecnie te kupaże produkuje się również południowej Australii, Kalifornii i Waszyngtonie. Dla osób szukających wyjątkowych doznań smakowych i win o złożonej strukturze polecamy:
Z kolei dobrym przykładem wytrawnego wina różowego ze szczepu grenache jest Soto ManriqueInat Garnacha Natural. Lekko musujące pochodzi z Kastylii i Leonu. Jego lekka budowa powoduje, że idealnie nadaje się do owoców, morza i ryb, przystawek oraz delikatnego mięsa. Można serwować je też jako dodatek do drinków. Wyraźnie wyczuwalne są nuty owocowe, ziołowe, cytrusowe oraz kwiatowe.
Biorąc do ręki butelkę wina wyprodukowanego ze szczepu grenache możesz spotkać się z wieloma innymi nazwami w zależności od tego, w którym kraju przeprowadzany był proces winifikacji. We Francji będzie to grenache noir, w Hiszpanii i Katalonii odpowiednio garnacha i garnatxa. Na Sardynii uprawy określa się jako cannonau, w Toskanii zaś Alicante.
Warto zwrócić uwagę, że wiele czerwonych win ze szczepu grenach doskonale nadaje się do dojrzewania. Wykazują silny potencjał, aby spoczywać w butelkach, stopniowo zmieniając swój smak i aromat.
Jest 3 produktów.