Federico Paternina Cava Brut Rose 0,75l
najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,90 zł
Winiarnia z tysiącem dębowych beczek
W roku 1896 w hiszpańskim regionie La Rioja winiarski pasjonata D. Federico Paternina Josue założył winiarnię sygnowaną swoim nazwiskiem i wyposażył ją w tysiąc beczek z dębu amerykańskiego. W owych czasach było to nie lada przedsięwzięcie! Od tamtej pory marka Federico Paternina sukcesywnie się rozwijała tworząc jedne z najlepszych win w regionie, aż w końcu także jedne z najlepszych w całym kraju. Właściciele marki zmieniali się wielokrotnie, lecz jej duch pozostał ten sam – produkty firmy odznaczają się najwyższą jakością i tradycyjnym stylem.
Hiszpańskie bąbelki
Tradycyjnym winem musującym Hiszpanii jest Cava, której nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego „piwnicę na wino”. Prawdopodobnie inspirowana była faktem, iż wino to potrzebuje długiego leżakowania. Podstawowa, biała wersja Cavy tworzona jest głównie z lokalnych odmian winorośli, takich jak Xarello, Parellada i Macabeo, lecz dopuszczone są także szczepy międzynarodowe, np. Chardonnay. Różową Cavę tworzą najczęściej winogrona szczepu Monastrell. Trunek powstaje za pomocą metody klasycznej, która przewiduje przeprowadzenie drugiej fermentacji, czyli tej, podczas której pojawiają się bąbelki, w szczelnie zamkniętych butelkach.
Musujące, różowe, wytrawne, o truskawkowym posmaku z nutą masła
Wino jest kupażem szczepów Monastrell (70%) oraz Pinot Noir (30%). Wyróżnia się piękną różowo-łososiową barwą. Charyzmatycznie uciekające ku górze perliste bąbelki tworzą pienistą koronę na powierzchni trunku. Bukiet zdominowany jest wyrazistym aromatem dojrzałych truskawek. W ustach rozlewa się posmakiem mieszanki czerwonych owoców: truskawek, malin i poziomek z maślanymi akcentami, zamkniętym w kremowej konsystencji. Musowanie podkreśla wyrazisty smak i przedłuża jego trwałość.
Jako aperitif lub towarzysz owoców morza
Różowa Cava jest doskonałym trunkiem do serwowania w roli aperitifu, ponieważ wspaniale pobudza apetyt przed posiłkiem. W kwestiach kulinarnych łączy się z owocami morza i rybami – sushi, sashimi, grillowanymi krewetkami teriyaki, a także z kuchnią wegetariańską, np. tagliatelle w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami lub risotto z pomidorkami koktajlowymi i zielonymi szparagami.
Niebieska szarfa
Znakiem rozpoznawczym marki Federico Paternina są barwne szarfy przecinające w poprzek etykiety na butelkach. W przypadku tego trunku jest to jasno-niebieska szarfa na białym tle, na której umieszczono dodatkowo nazwę i logotyp marki. W dolnej części etykiety umieszczono również nazwę dzisiejszego właściciela marki – Marques da la Concordia. Całości dopełnia elegancki złoty kaptur obleczony na szyjce z czarną wstawką, informującą o tradycyjnej metodzie produkcji.
Opis
- PRODUCENT
- Marqués de la Concordia
- KOLOR
- Różowe
- RODZAJ
- Musujące / Wytrawne
- SMAK
- wytrawne
- SZCZEP
- 30% Pinot Noir, 70% Monastrell
- STYL
- Średnio lekkie
- KRAJ
- Hiszpania
- REGION
- Cava DO
- APELACJA
- Cava DO
- ALKOHOL
- 11,50 %
- POJEMNOSC
- 0,75 l
- ZOBACZ PODOBNE
- Pinot Noir, Monastrell
Specyficzne kody
Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu - bądź pierwszy!