


Wino Chablis to jedno z najlepiej rozpoznawalnych rodzajów alkoholu produkowanych we Francji. Chablis jest najdalej wysuniętą na północ apelacją AOC w Burgundii i domem dla tak wybitnych Grand Crus, jak Vaillons, Montmains, Montee de Tonnerre czy Cote de Lechet. Wino Chablis było produkowane już kilka tysięcy lat temu, a dzisiaj jest rozpoznawalne na całym świecie jako synonim luksusu, wysokiej jakości i niezachwianej renomy. W sklepie Dobre Wino znajdziesz szeroki wybór alkoholi z regionu Chablis. Wino idealne zarówno na prezent, jak i do posiłku na co dzień.
Nazwa Chablis pochodzi od dwóch celtyckich słów – „Cab”, oznaczającego dom oraz „Leya”, czyli w pobliżu lasu. Najprawdopodobniej ma ona związek z wioską, jaka jeszcze przed czasami starożytnych Rzymian istniała blisko koryta rzeki Serein. Współcześni enolodzy doszukują się tam pierwszych śladów winnic. Znaczenie wioski Chablis wzrosło za panowania cesarza Domicjana, po nim zaś – cesarza Probusa, którzy zadbali o rozrost terenów winnic. Po upadku imperium rzymskiego Karol II Łysy ufundował tam kościół na cześć wygranej bitwy pod Fontenoy, więc obowiązki związane z uprawą winorośli przypadły zakonnikom.
Na przestrzeni wieków obszar przechodził z rąk jednego zakon do innego. Władali nim benedyktyni, cystersi, ale wino Chablis nieustannie się rozwijało, zwłaszcza po wybudowaniu murów obronnych dookoła miasteczka na przełomie XII i XIII wieku.
Pod koniec XIX wieku obszar został nawiedzony przez epidemię filoxery, która spustoszyła wtedy większość winnic w Europie. W efekcie wino Chablis uprawiano na obszarze zaledwie 550 hektarów. Obecnie jest to ponad 10-krotnie większy obszar. Według doniesień winiarzom z Chablis udało się wznowić produkcję alkoholu na dużą skalę dzięki zastosowaniu szczepów odpornych na działania filoxery oraz sięgnięcia po unikalny w tamtych czasach fungicyd oparty na miedzi.
Wino produkowane w Chablis dzieli się z uwzględnieniem czterostopniowej klasyfikacji stosowanej w całej Burgundii.
Co sprawia, że wina Chablis są tak wyjątkowe? Przede wszystkim wyjątkowe połączenie czynników przyrodniczych. Glebę tworzy glinka Kimmeridge, bogata w pozostałości morskich organizmów sprzed milionów lat. Lata są gorące, zimą zaś temperatura znacząco spada. Jednocześnie suma rocznych opadów jest niewielka. Taki splot warunków potęguje kwasowość, tak charakterystyczną dla win z Chablis. Ważne jest też ukształtowanie terenu. Najlepsze winnice są położone na stokach, które gwarantują ekspozycję na słońce oraz odpływ wilgoci.
Łączenie wina Chablis z jedzeniem to prawdziwa przyjemność i niezliczone możliwości. Mineralne nuty i krucha kwasowość idealnie pasują do owoców morza. Z kolei alkohole o wyższej kwasowości stanowią uzupełnienie dań o kremowej konsystencji, jak makaron w sosie Alfredo czy włoskie risotto. Białe Chablis dobrze współgra ze smakiem i cierpkością koziego sera. Dlatego połączenie wina i deski serów oraz orzechów i świeżych owoców będzie strzałem w dziesiątkę dla smakoszy. Czysty, jednoznaczny smak Chabli docenią także miłośnicy kuchni japońskiej. Niewielki łyk pozwoli oczyścić podniebienie, przygotowując je na eksplozję orientalnych smaków.
Wina Chablis nie należą do najtańszych. Za butelkę Grand Cru trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Tańsze wina, klasyczne Chablis, kosztują oczywiście znacznie mniej – około 100-150 zł za butelkę. W ofercie Dobre Wina znajdziesz zarówno tańsze wina idealne do posiłku, jak i prawdziwe perełki w sam raz na wyjątkowy prezent.
Jest 3 produktów.