Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Petaluma

Petaluma

Filozofia „wybitnych winnic”

 

Winiarnia Petaluma kieruje się filozofią „wybitnych winnic”, która polega na uprawie wybranych odmian winorośli jedynie w tych miejscach, w których mają one możliwość rozwinąć swoje najlepsze cechy. Od pierwszych lat powstania, czyli od 1976, winiarnią kierowało proste przekonanie, że aby wytwarzać najlepsze wina, należy sadzić odpowiednie szczepy winogron we właściwych im pod względem klimatycznym regionach.

 

Ich działanie wykracza jednak daleko poza wybór jedynie odpowiedniego regionu. Winiarze marki dokładają wyjątkowych starań, by pod każdą uprawianą odmianę wybrać najlepiej odpowiadającą jej działkę we właściwej winnicy. Z tego powodu wszystkie winnice należące do marki wybierane były bardzo skrupulatnie, a podczas selekcji brane były pod uwagę takie cechy jak gleba, drenaż i wysokość rocznych opadów. Wszystko po to, by móc w pełni wykorzystać ich naturalne możliwości przy użyciu jedynie minimalnej ingerencji zewnętrznej w ich środowisko. Dzięki takiemu podejściu właśnie Petaluma tworzy swoje najlepsze wina Cabernet Sauvignon z Coonawarry, Chardonnay z Adelaide Hills czy Riesling z Clare Valley.

Wszystkie winnice marki pielęgnowane są ręcznie, ponieważ tylko taka pielęgnacja jest, według kierowników winiarni, jedynym sposobem na zapewnienie optymalnej jakości w zróżnicowanym terenie, reprezentowanym przez różne regiony. Integralną częścią pracy w winnicach jest także kontrola plonów, która choć jest niechętnie praktykowana wśród winiarzy, zapewnia stałą najwyższą jakość tworzonych win. Skupienie na jak najlepszej jakości trunku uwidacznia się w każdej butelce wina wyprodukowanej przez Petaluma.

 

Winnice Australii Południowej

 

Winnice Petaluma znajdują się w trzech popularnych regionach winiarskich: Adelaide Hills, Clare Valley i Coonawarra w Południowej Australii.

 

Adelaide Hills

 

Wina z tego regionu kształtowane są przez panujący w tym miejscu naturalny chłód, zmienne pory roku oraz ogromne umiejętności i pasję winiarzy. Mimo iż winorośle pojawiły się tam już pod koniec XIX wieku, chłodny i trudny klimat zniechęcił ówczesnych winiarzy do podtrzymania produkcji wina, co poskutkowało wycięciem praktycznie wszystkich krzewów. Prawdziwe odrodzenie tego regionu nastąpiło pod koniec XX wieku wraz ze wzrostem popularności wśród konsumentów win produkowanych w zimnych klimatach. Zauważalny chłód sprawia, że Adelaidde Hills wyróżnia się na tle innych regionów w Południowej Australii, a dzięki temu wyznacza nowe trendy australijskiego winiarstwa. Region wciąż ewoluuje i jest centrum australijskiej kreatywności oraz domem dla odważnych, przekraczających granice winiarzy oraz plantatorów.

 

Różne wysokości wzgórz nad poziomem morza tworzą różne mikroklimaty, jednak cechą łączącą je wszystkie jest niska temperatura. Gleba jest pagórkowata, z wieloma dolinami i stokami. Niektóre ze stoków, głównie te wychodzące na zachód w północnej części są wystarczająco ciepłe, by uprawiać na nich szczep Cabernet Sauvignon, jednak większość regionu nadaje się pod uprawę szczepów wcześnie dojrzewających. Gleba w tym miejscu to przeważnie brązowa glina, ale spotyka się również duże połacie gleb piaszczystych.

 

Clare Valley

 

Położoną w północnej części regionu Mt Lofty dolina Clare Valley w Australii charakteryzują przepiękne pejzaże, które nie tylko cieszą oczy odwiedzających, ale są także podstawą wyjątkowości uprawianych tam winogron. Klimat jest zmienny, od ciepłego do gorącego podczas letnich miesięcy, ale to chłodna bryza pojawiająca się nad lądem popołudniami odgrywa główną rolę w spowalnianiu dojrzewania winogron. Z tego regionu pochodzą niektóre z najlepszych Rieslingów Australii, ale miejsce znane jest także z produkcji win szczepu Shiraz i Cabernet Sauvignon. Dziś obserwuje się tam nową erę winiarzy, którzy z klasycznych i tradycyjnych metod winiarskich zachowują tylko te wybrane przez siebie. Dzięki temu wzrasta reputacja Claire Valley jako kolebki innowacyjności.

 

Klimat tego miejsca wyróżnia się ogromną zmienną dziennych temperatur. Spadki temperatur od 40⁰C do 1⁰C w nocy są powszechne głównie w miesiącach dojrzewania winogron. To, w którym dokładnie miejscu winnica jest usytuowana również ma duży wpływ na winorośle, ponieważ doliny są lub narażone na morską bryzę lub przed nią chronione. W Claire Valley rozpoznano 11 różnych typów gleby! Na przykład, wzgórze pod nazwą Polish Hill słynie z gleby łupkowej, natomiast Watervale zawiera dużo wapienia.

 

Coonawarra

 

Region ten to płaskie, żyzne równiny z ogromnym potencjałem do hodowli i sadownictwa. Wspaniały klimat sprawił, że jest to prawdopodobnie najbardziej znany, zaraz po Margaret River, region uprawy Cabernet Sauvignon. Produkowane są w tym miejscu bogate i mocno zbudowane czerwone wina, które doceniane są na całym świecie. Coonawarra nie jest jednak skupiona jedynie na jednym stylu i odmianie, a zamiast tego tworzy różnorodne wina.

 

Klimat Coonawarry naznaczony jest zimnymi prądami oceanicznymi, występującymi w określonych porach roku. Na panującą w regionie niską temperaturę składają się mroźne zimy, chłodne letnie noce i duże zachmurzenie. Gleby w tym miejscu bogate są w tlenek żelaza oraz wapień.

 

Prawdziwie australijskie wina Petalumy

 

Wina z prestiżowej linii winiarskiej Petaluma - „Yellow Label” - tworzone są jedynie z owoców winorośli uprawianych w winnicach bezpośrednio kontrolowanych przez najlepszych winiarzy marki. Zespół specjalistów tworzących markę przykłada ogromną wagę do każdego szczegółu, by móc zapewnić konsumentów, że tylko najlepsze owoce trafiają do ich produkcji. Dzięki temu wina „Yellow Label” są prawdziwymi klasykami, reprezentującymi nie tylko wspaniały australijski styl, ale także klimat regionu i jednocześnie wykazują duży potencjał starzenia.

 

Wina linii „White Label” są swoistym wprowadzeniem do serii „Yellow Label”. Uosobiają w sobie te same regiony i ich najlepsze cechy lecz są bardziej przystępne jako wina młode.

 

Owoce ze wszystkich regionów, z których Petaluma pozyskuje jagody, są miażdżone, winifikowane, pozostawione do leżakowania i butelkowane w najnowocześniejszej winiarni mieszczącej się w Adelaide Hills, która w istocie jest bijącym sercem marki. Produkcją win zajmuje się zespół winiarzy o 30-letnim doświadczeniu i niekończącej się pasji, co sprawia, że nie są oni jedynie producentami, ale także opiekunami swoich winorośli.