×
Armenia Wine - Kolebka wina

Armenia Wine - Kolebka wina

Armenia Wines jest firmą rodzinną, której siłą napędową jest miłość do kraju, szacunek dla tradycji i natury. Począwszy od plantacji winnic w 2006 r., przez zbudowanie winnicy dwa lata później w 2008 r. firma wyrosła na ikonę nowoczesnej produkcji wina z Armenii, czego potwierdzeniem są regularnie zdobywane nagrody i międzynarodowe wyróżnienia.

 

 

 

Warunki geograficzne i klimatyczne dla uprawy winorośli są w Armenii wyjątkowe. W większości regionów klimat jest suchy i kontynentalny, oddzielny dwoma pasmami górskimi. Ormiańskie odmiany winogron zostały wzbogacone za pomocą hybrydyzacji. Winorośla rosną na wysokościach od 850 do 1650 m n.p.m. i to na własnych korzeniach. Gleby wulkaniczne, wymagający klimat i duża wysokość określają wyjątkowość ormiańskiego terroir.

 

 

 

 

Po zebraniu owoców, poddawane są wstępnej selekcji. Czerwone winogrona umieszcza się w specjalnych zbiornikach o kontrolowanej temperaturze w celu ich fermentacji. Natomiast białe winogrona lądują w pneumatycznej prasie w celu ekstrakcji soku. W zależności od rodzaju oraz pochodzenia owoców proces samej winifykacji jest zależy wyłączne od winiarza. W samej winnicy są to trzy znaczące osoby. Dwie zaproszone i pracujące na co dzień we francuskich winnicach oraz jedna z Armienii. W związku z tym wszystkie kroki w celu uzyskania doskonałego wina czy Brendy, będą się różnić. 

 

 

 

Fermentacja trwa do 14 w zależności od rodzaju owocu. Wszystko odbywa się w zbiornikach ze ścisłą kontrola temperatury. Natomiast fermentacja malolaktyczna zachodzi już w beczkach (z amerykańskiego bądź francuskiego dębu), rzadziej w zbiornikach stalowych. Nawet sama piwnica pod główną winnica Armienia Wines została zaprojektowana tak by wykorzystać maksymalnie siły grawitacji bez zbędnego ingerowania w sam proces leżakowania. Została ona wykopana na głębokości 6,5 metra w magmowym bazalcie, co wymagało wielu miesięcy trudu ze względu na złożoność bazaltu.

 

 

 

Butelkowanie następuję w specjalnie zaprojektowanie linii maszyn przez firmę Bertolaso. Spowodowało to iż Armienia Wines potrafi zabutelkować aż 6000 butelek na godzinę! Dodatkowo posiadają własne laboratorium przez to cały proces produkcji może być na każdym etapie sprawdzany nie tylko empirycznie ale i także naukowo.

 

 

 

Dziś portfolio firmy reprezentują zarówno wina jak i najwyższej jakości brandy, które pozwalają odkryć Armenię poprzez rodzime winogrona takie jak Kungun czy Areni.

 

 

 

Nie zabrakło też bardziej znanych odmian jak Cabernet Franc, Cabernet Sauvingon oraz Merlot, które są używane do kupażowania. W celu zachowania tej różnorodności winnice są umiejscowione w czterech głównych regionach winiarskich - Armawir, Ararat, Aragatsotn i Vayots Dzor.