Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

3 orzeźwiające koktajle z trzema różnymi winami musującymi

3 orzeźwiające koktajle z trzema różnymi winami musującymi

Koktajle na bazie wina musującego w ostatnich latach biją rekordy popularności za sprawą włoskiego Prosecco. Jego dość uniwersalny i orzeźwiający smak doskonale komponuje się z klasycznymi koktajlowymi dodatkami – likierami, owocowymi syropami czy świeżymi owocami. Wartym polecenia jest Casa Pecunia Prosecco Delicato, wino o limonkowej barwie i przyjemnym bukiecie. W nosie dominują nuty gruszek, jabłek i skórki cytryny, a w smaku cytrusowa, orzeźwiająca kwasowość łączy się z delikatnie słodką nutą. Tradycyjne białe Prosecco to jednak nie jedyne wino musujące, które warto wziąć pod uwagę, jeśli myślimy o sączeniu drinka z palemką pod parasolem w ogrodzie.

Równie wyśmienite drinki można przygotować z dodatkiem wina musującego Moscato i hiszpańskiej Cavy. Moscato to naturalnie o wiele słodsze wino od Prosecco, ponieważ same winogrona odmiany Muscat zawierają więcej cukrów od innych, popularnych białych szczepów winorośli. Wina Moscato przypadną więc do gustu wszystkim miłośnikom słodkich i owocowych smaków. Doskonałym reprezentantem win Moscato jest Casa Pecunia Moscato Spumante o jasno-słomkowej barwie ze złocistymi refleksami. W nosie wyczuwalne są cytrusy, brzoskwinie i morele, a w smaku jest lekkie, słodkawe i z wyrazistym posmakiem miodu.

Natomiast Cava jest winem musującym o nieco bardziej wytrawnym smaku od Prosecco, więc warto serwować ją (także w koktajlach) osobom o „wytrawnym podniebieniu”. Oczywiście z odpowiednio słodkimi dodatkami można na bazie Cavy wyczarować także umiarkowanie słodki drink, który zadowoli każdego. Cava jest kupażem wyłącznie trzech hiszpańskich odmian winorośli: Parellada, Xarel-lo oraz Macabeo. Każdy ze szczepów odpowiada za inną cechę wina. Dzięki doskonałej równowadze wino Cava takie, jak Alto Barrica Cava Brut łączy w sobie świeże aromaty zielonych jabłek i cytrusów oraz orzeźwiająco-kwaskowaty smak z nutą słodyczy. Trwałe musowanie drobnych bąbelków wzbogaca dodatkowo cytrusowy smak wina.

Ponieważ uważamy, że wino jest dla każdego i bardzo zależy nam na szerzeniu tej opinii, przygotowaliśmy 3 różne przepisy na koktajle na bazie 3 różnych win musujących. W ten sposób dla każdego znajdzie się „coś dobrego”!


Kobieca dłoń trzymająca kieliszek z drinkiem z prosecco casa pecunia, kawałkiem ananasa i słomką na tle pięknej piaszczystej plaży i błękitnego morza

Summer Moscato Peach

Połączenie wina musującego o aromacie brzoskwini i brzoskwiniowego likieru to propozycja dla wielbicieli letnich owoców. Smak drinka pomoże powspominać beztroskie wakacje na wsi.

Składniki: 100 ml wina Casa Pecunia Moscato Spumante, 40 ml likieru brzoskwiniowego, 20 ml soku z cytryny, odrobina wody gazowanej, kostki lodu;

Przygotowanie: W kieliszku koktajlowym lub wysokiej szklance typu long umieść kostki lodu, dodaj likier, sok z cytryny i powoli nalej wino. Delikatnie wymieszaj i dopełnij kieliszek wodą gazowaną. Koktajl udekoruj cząstką świeżej brzoskwini.

Sparkling Pina Colada

Drink powstały na bazie klasycznego przepisu na Pina Coladę, ale nieco bardziej orzeźwiający, bo zamiast mleczka kokosowego – dodane jest Prosecco. Dla wszystkich amatorów kokosów, umiarkowanej słodyczy i smaku przywodzącego na myśl lato.

Składniki: 100 ml wina Casa Pecunia Prosecco Delicate, 50 ml likieru Malibu, 100 ml soku ananasowego, sok z ćwiartki limonki, kostki lodu.

Przygotowanie: Kieliszek koktajlowy możesz udekorować obtaczając rant pierw w likierze kokosowym, a następnie w wiórkach kokosowych. Do kieliszka wrzuć kostki lodu, wlej Malibu, sok ananasowy i sok z wyciśniętej ćwiartki limonki i dopełnij winem.

Spanish Holidays

Nieco bardziej wytrawna propozycja, która przyniesie orzeźwienie nawet w najcieplejszych regionach Hiszpanii. Z tym drinkiem nawet niewielki miejski balkon stanie się ekskluzywnym kurortem rodem z Alicante.

Składniki: 100 ml wina Alto Barrica Cava Brut, 40 ml soku z mandarynki, 20 ml syropu rozmarynowego, 3 gałązki świeżego rozmarynu, ½ szklanki cukru, kostki lodu.

Przygotowanie: Syrop rozmarynowy: ½ szklankę ciepłej wody połącz z 3 gałązkami świeżego rozmarynu i ½ szklanki cukru – mieszaj aż cukier się rozpuści i odstaw na kilka godzin, by nabrał aromatu ziół. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj syrop i sok i dokładnie wymieszaj. Dopełnij szklankę winem musującym i udekoruj cząstką mandarynki oraz świeżym rozmarynem.