Grillowana karkówka w marynacie z czerwonym winem
Naszą propozycją jest wyśmienita grillowana karkówka w marynacie z czerwonym winem. Marynata do mięs nie ma na celu wyłącznie nadania mu odpowiedniego smaku, ale także odpowiedniej konsystencji. Dobrze przygotowana marynata nadaje mięsu kruchości i soczystości, a to są dokładnie te dwie cechy, których poszukujemy w daniach z grilla. W marynacie, którą proponujemy za kruchość odpowiada wino, za intensywność doznań oliwa z oliwek, za smak przyprawy, a za cudownie skarmelizowaną skórkę miód.
Wino do marynaty musi być czerwone, bo takie właśnie komponuje się z czerwonym mięsem i wytrawne. Za słodycz odpowiadać będzie miód, więc nie ma żadnego powodu by dodatkowo wykorzystywać słodsze wino. Do przyprawiania mięsa zawsze używajcie wina, które następnie będzie można podać do gotowej potrawy. W ten sposób będziecie mieć pewność, że marynata na pewno będzie miała odpowiedni smak. Z wieprzowiną najlepiej komponują się wina o intensywnym smaku i zaznaczonych taninach, jak Purcari Cabernet Sauvignon. Jest to doskonałe wino do degustacji samej w sobie oraz do łączenia z daniami na bazie pieczonych i grillowanych mięs. Wyróżnia się ceglastą barwą i intrygującym aromatem jagód, zielonej papryki oraz mięty. To sprawi, że zioła znajdujące się w marynacie zostaną dodatkowo podkreślone. W smaku wino jest łagodne, intensywnie owocowe z nutami pikantnych przypraw i wanilii, które wzbogacą pieprzność mięsa. Ujawnia się w nim także posmak czekolady, która mimo że jest to dość kontrowersyjne, wspaniale łączy się z mięsem.
Reszta składników jest doskonale znana i łatwo dostępna. Pamiętajcie tylko, by wybierać produkty wysokiej jakości, nawet jeśli wykorzystane mają być „tylko” do marynaty. W końcu na pyszną całość składa się wiele mniejszych, równie pysznych części. Także, jeśli oliwa z oliwek to z pierwszego tłoczenia, a jeśli mięso to tylko od prawdziwego rzeźnika!
Składniki:
- 1 kg karczku;
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina;
- ½ szklanki oliwy z oliwek;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka miodu;
- Po 1 łyżeczce: soli, czarnego pieprzu, suszonego oregano, suszonej bazylii, suszonego majeranku, suszonego rozmarynu;
- Po ½ łyżeczki: słodka mielona papryka, ostra mielona papryka, cząber;
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na około 1-cm plastry. Delikatnie rozbij je tłuczkiem.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty i umieść w niej mięso.
- Każdy plaster obróć kilkukrotnie, by kawałek był dokładnie pokryty marynatą.
- Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 24h. W międzyczasie możesz kilka razy przewrócić mięso w misce na drugą stronę.
- Kilka godzin przed grillowaniem mięso wyjmij z lodówki i wyłóż każdy plaster na kratkę, by pozbyć się nadmiaru marynaty.
- Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 3-4 min. z każdej strony. Przez dodatek wina w marynacie mięso piecze się bardzo szybko.
Gotowy karczek możesz podawać zarówno z pieczywem, jak i pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Doskonale posmakuje z dodatkiem domowego sosu czosnkowego i lekką sałatką na bazie chrupiących sałat. Przede wszystkim pamiętaj jednak podać do mięsa wino, które wykorzystałeś do przygotowania marynaty – to będzie najlepszy, możliwy dodatek, który wzbogaci smak dania.