Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie

Kremowy pasztet z wątróbki na białym winie

Zamiast pieczonego pasztetu o stałej konsystencji, którą należy kroić nożem, przygotujcie niezwykle kremowy i łatwy do rozsmarowania na chlebie pasztet-mus z dodatkiem białego wina. Zaskoczenie i zachwyt na twarzach biesiadników będą gwarantowane! Możemy się nawet założyć, że gdy posmakujecie naszego przepisu w tym roku, obowiązkowo znajdzie się on także na liście świątecznych dań na przyszłe Boże Narodzenie. 

 

„Magicznym” składnikiem (oczywiście prócz miłości włożonej w przygotowanie!) jest białe wino. Do gotowania najlepiej dodać wino, które samo w sobie dobrze komponuje się z daniami na bazie drobiu, jak na przykład Vicente Gandia Marques del Turia, o aromacie świeżych owoców jabłek i białych brzoskwiń oraz orzeźwiającym smaku z nutą zielonego jabłka i dobrej równowadze. Wino to jest kupażem szczepu naturalnie kwaskowatego Sauvignon Blanc i hiszpańskiej odmiany Viura o wyraźnej słodyczy, to właśnie te cechy oddają balans aromatyczny i smakowy, który idealnie skomponuje się z wytrawnym smakiem wątróbki.


Pasztet o kremowej konsystencji jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga nawet pieczenia, dlatego poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik, który dopiero rozpoczyna przygodę z gotowaniem. Tym bardziej warto skusić się na przygotowanie, ponieważ lista składników jest krótka, a całość zajmuje nie więcej niż 30 min pracy plus kilka godzin chłodzenia. No to co, zaczynamy?

Składniki:

  • 500 gram wątróbki indyczej
  • 3 cebule szalotki
  • 200 gram masła
  • 250 ml wina
  • sól, pieprz czarny mielony
  • gałązka świeżego tymianku lub majeranku i 100 gram masła do ozdoby

Przygotowanie

 

  1. Wątróbki indycze dokładnie umyj i oczyść z błonek i innych niepotrzebnych dodatków. Pokrój je na niewielkie kawałki o rozmiarze około 2 cm. Umieść w średniej wielkości rondlu lub garnku.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Dolej wino i gotuj około 15-20 minut aż do zredukowania płynu do około ½ objętości.
  3. Przełóż jeszcze ciepłą wątróbkę do melaksera lub czystej miski, przypraw solą i pieprzem, dodaj około 6 łyżek roztopionego masła i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Masło dodawaj stopniowo obserwując konsystencję musu. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możesz dodać więcej roztopionego masła.
  4. Gotowy pasztet przełóż do miseczki, wyrównaj wierzch i wylej na niego roztopione masło, a na środku ułóż gałązkę tymianku lub majeranku.
  5. Gdy pasztet i masło uzyskają temperaturę pokojową włóż miseczkę do lodówki i schładzaj potrawę przez 4-5 godzin. 


Pasztet drobiowy w formie aksamitnego musu nie wymaga tak wyrazistych w smaku dodatków jak typowy pasztet wieprzowy, nie mniej jednak wielbiciele chrzanu czy sosu tatarskiego mogą