Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

Koniec listopada jest jednak najlepszym momentem na skuszenie się na aromatyczne risotto w wersji z grzybami leśnymi. Jest to świetny pomysł na sycącą i rozgrzewającą kolację podczas jesiennych, coraz chłodniejszych wieczorów. Posmakuje tym bardziej, jeśli wykorzystamy grzyby z własnych zbiorów, a kolację popijemy kieliszkiem odpowiedniego wina. 

Do risotto z grzybami, a także do innych dań z grzybami leśnymi polecamy czerwone, wyraziste w smaku wina. Doskonale parują się z grzybami wina chilijskie, a w szczególności stworzone z lokalnego szczepu Carmenere. Wina tej odmiany mają niezwykle intensywny, owocowy aromat z nutami przypraw korzennych, skóry i tytoniu, które komponują się z grzybowym aromatem. 

Teraz już wiesz jak spędzisz najbliższy weekend – pierw na grzybobraniu, a następnie na przygotowywaniu najlepszego dania tej jesieni!

Składniki

  • 200 gr mieszanki grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków, kozaków)
  • 5 suszonych borowików
  • 300 gr ryżu Arborio
  • ½ białej cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina np. Vicente Gandia Marques del Turia White
  • 400 ml bulionu 
  • Sól i pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie

  1. Świeże grzyby dokładnie opłucz i wyczyść z ziemi i listków. Pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie przez około 1 minutę. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na bok, by napęczniały i zmiękły. 
  2. Gdy grzyby zmiękną, wyjmij je na papierowy ręcznik, a do wody dodaj bulion i pozostaw go do dalszego przygotowania risotto.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i duś razem na 2 łyżkach masła na małym ogniu do momentu aż będą miękkie, ale się nie zarumienią. 
  4. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby i duś razem pod przykryciem przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przełóż gotową mieszankę na talerzyk i odłóż na bok.
  5. Na patelnię z masłem dodaj ryż i namoczone suszone grzyby i smaż razem przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj aż do wyparowania płynu. Po winie dodaj małą wazówkę gorącego bulionu i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn.
  6. Powoli dodawaj małe porcje bulionu i mieszaj, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Całość zajmie ci około 20 minut. 
  7. Dodaj do risotto pozostałe masło, przypraw je solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  8. Risotto przełóż do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną natką pietruszki i ewentualnie tartym Parmezanem. Obowiązkowo podawaj z kieliszkiem wyśmienitego wina!