
Risotto z grzybami leśnymi
Koniec listopada jest jednak najlepszym momentem na skuszenie się na aromatyczne risotto w wersji z grzybami leśnymi. Jest to świetny pomysł na sycącą i rozgrzewającą kolację podczas jesiennych, coraz chłodniejszych wieczorów. Posmakuje tym bardziej, jeśli wykorzystamy grzyby z własnych zbiorów, a kolację popijemy kieliszkiem odpowiedniego wina.
Do risotto z grzybami, a także do innych dań z grzybami leśnymi polecamy czerwone, wyraziste w smaku wina. Doskonale parują się z grzybami wina chilijskie, a w szczególności stworzone z lokalnego szczepu Carmenere. Wina tej odmiany mają niezwykle intensywny, owocowy aromat z nutami przypraw korzennych, skóry i tytoniu, które komponują się z grzybowym aromatem.
Teraz już wiesz jak spędzisz najbliższy weekend – pierw na grzybobraniu, a następnie na przygotowywaniu najlepszego dania tej jesieni!
Składniki
- 200 gr mieszanki grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków, kozaków)
- 5 suszonych borowików
- 300 gr ryżu Arborio
- ½ białej cebuli
- 5 łyżek masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml białego wina np. Vicente Gandia Marques del Turia White
- 400 ml bulionu
- Sól i pieprz czarny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Świeże grzyby dokładnie opłucz i wyczyść z ziemi i listków. Pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie przez około 1 minutę. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na bok, by napęczniały i zmiękły.
- Gdy grzyby zmiękną, wyjmij je na papierowy ręcznik, a do wody dodaj bulion i pozostaw go do dalszego przygotowania risotto.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i duś razem na 2 łyżkach masła na małym ogniu do momentu aż będą miękkie, ale się nie zarumienią.
- Do cebuli dodaj pokrojone grzyby i duś razem pod przykryciem przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Przełóż gotową mieszankę na talerzyk i odłóż na bok.
- Na patelnię z masłem dodaj ryż i namoczone suszone grzyby i smaż razem przez około minutę. Następnie wlej wino i gotuj aż do wyparowania płynu. Po winie dodaj małą wazówkę gorącego bulionu i gotuj aż ryż wchłonie cały płyn.
- Powoli dodawaj małe porcje bulionu i mieszaj, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Całość zajmie ci około 20 minut.
- Dodaj do risotto pozostałe masło, przypraw je solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Risotto przełóż do głębokich talerzy i udekoruj posiekaną natką pietruszki i ewentualnie tartym Parmezanem. Obowiązkowo podawaj z kieliszkiem wyśmienitego wina!