W jaki sposób degustować Beaujolais Nouveau?
Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś Beaujolais Nouveau, to przede wszystkim warto żebyś zapoznał się z samym trunkiem. Młode francuskie wino powstaje w Burgundii z czerwonej odmiany winorośli Gamay. Jest to wino bardzo młode, wydane na rynek już po 6 tygodniach od zbiorów, dzięki czemu charakteryzuje się wyraźnie zaznaczoną kwasowością. W bukiecie dominują aromaty owocowe: jagody ciemne i czerwone, wiśnie, czasem banany, a niektórzy smakosze twierdzą wręcz, że wino to smakuje jak guma balonowa. Beaujolais Nouveau pija się wyłącznie młode i jest to reguła, która nie zna wyjątków! Najlepiej do pół roku od zabutelkowania, a najdłużej do roku. Po tym czasie wino można zwyczajnie wylać do zlewu. Trunki te sprzedaje się jedynie do 15 grudnia bieżącego roku, natomiast butelki, które do tego czasu nie znajdą nabywcy są otwierane, ponownie zlewane do jednej kadzi i poddawane kolejnej, typowej dla wina czerwonego fermentacji.
Podstawową zasadą serwowania Młodego Wina jest jego schłodzenie – najlepiej smakuje bowiem w temperaturze około 12-16⁰C. W takiej temperaturze wydobywa się jego oryginalny, rześki charakter i uwodzące aromaty. Jeśli wino będzie za ciepłe, prym wieść będą wszelkie niedoskonałości, z drugiej zaś strony, jeśli będzie schłodzone za bardzo, straci zarówno smak jak i zapach. Umieść je w lodówce na około 30 minut przed degustacją, w tym czasie powinno dojść do odpowiedniej temperatury.
Najlepiej będzie degustować je w dużym kieliszku o czaszy w kształcie tulipana – czyli takiej, która delikatnie zwęża się ku górze, wykonanym z gładkiego i jasnego szkła. Taki kieliszek pozwoli skumulować się wspaniałym aromatom wina u brzegu szkła, dzięki czemu łatwiej będzie się nim cieszyć, a przezroczyste szkło pozwoli cieszyć się jego intrygującym, ciemnym czasem wręcz fioletowym odcieniem.
Beaujolais Nouveau degustuje się w wersji saute lub w towarzystwie lekkich i niezbyt wyszukanych przystawek. Pod względem parowania z jedzeniem to francuskie wino jest zupełnym przeciwieństwem wielkich win z Burgundii czy Bordeaux. Łączy się je z serami, pasztetami, wędlinami, świeżym pieczywem i wszelkimi przekąskami, które nie wymagają użycia sztućców.
Najdoskonalszym towarzyszem Beaujolais Nouveau jest pszenna bagietka, kremowy ser Camebert i dżem wiśniowy. Czy czujecie już, jak pracują Wasze kubki smakowe? Jak to zorganizować:
- Bagietkę pokrój na dość grube plastry najlepiej pod skosem, wtedy zwiększy się powierzchnia, na której będzie można układać dodatki.
- Naturalny Camembert, bez zbędnych dodatków w postaci ziół, pokrój w miarę cienkie plastry i ułóż na bagietce.
- Na wierzchu bagietki rozsmaruj hojną ilość dżemu wiśniowego, najlepiej takiego z dużymi kawałkami owoców.
- Zajadaj popijając Beaujolais Nouveau i zachwycając się tym doskonałym trunkiem i jeszcze doskonalszym połączeniem.
A jeśli jeszcze nie posiadasz własnej butelki Młodego Wina, to czym prędzej ją zamów, bo chociaż jest to francuski trunek i francuskie święto w Polsce również schodzi jak świeże bułeczki!
Wszystkiego najsmaczniejszego z okazji Beaujolais Nouveau!