Jagnięcina po australijsku z miętą i rozmarynem
I taka właśnie jest prawdziwie australijska potrawa – cielęcina z miętą, czosnkiem i rozmarynem, która wprost rozpływa się w ustach odurzając zmysły aromatem. Mimo iż Australia słynie z dużej ilości potraw na bazie owoców morza i ryb, wszak nie brakuje tych produktów na kontynencie, sami Australijczycy równie chętnie sięgają po soczyste czerwone mięso.
Jagnięcinę w Australii przygotowuje się na kilkanaście różnych sposobów, warto wręcz zaryzykować stwierdzenie, że jest ona w kraju popularna bardziej od wołowiny. Młode, jagnięce mięso wypasane na australijskich polach jest mięciutkie, a jego specyficzny zapach nieco mniej intensywny niż w innych regionach świata. Dodatkowo jagnięcina jest jedną z potraw, które doskonale komponują się z jednym z największych dóbr narodowych Australii – wino Shiraz. Winiarski przemysł kontynentu podzielił się w zasadzie na dwie części: odmianę Chardonnay oraz odmianę Shiraz. I nic w tym dziwnego, ponieważ oba te szczepy, uprawiane na żyznej glebie i pod gorącym australijskim słońcem oddają wspaniałe wina. O Shirazach mówi się nawet, że są to wina australijskie będące wizytówkami regionu i są jednymi z najlepszych win odmiany na całym świecie.
Nic więc prostszego – wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości cielęcinę, trochę ziół i butelkę australijskiego Shiraza, a przepis na wyjątkową potrawę znajdziecie poniżej:
Składniki
- 4 kotleciki jagnięce z kością
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 2 łyżki świeżej mięty
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz czarny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 sztuk średnich ziemniaków
- 1 łyżka suszonego oregano
- Garść sałaty roszponki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Ćwiartka cytryny
Przygotowanie
- Kotleciki jagnięce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Posiekaj w bardzo drobne cząstki miętę, tymianek i czosnek. Posiekane wymieszaj z rozmarynem, solą, pieprzem i 3 łyżkami oliwy z oliwek.
- Gotową marynatą bardzo dokładnie nacieramy osuszone kotleciki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
- W czasie gdy mięso się maceruję, przygotuj pieczone ziemniaki i sałatkę. Ziemniaki obierz, przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w ćwiartki. Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Dokładnie wymieszaj, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1h w temperaturze 200⁰C. Z sałaty i pomidorków przygotuj prostą sałatkę – umytą sałatę rozłóż na talerzu, umieść na niej przekrojone na pół pomidorki, przypraw solą i skrop całość sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.
- Zamarynowane mięso smaż na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia się wierzchniej części.
- Gotowe mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami, sałatką i kieliszkiem wybornego wina.