Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza

Istnieje naprawdę wiele rodzajów hiszpańskiej Paelli – z kurczakiem i owocami morza, królikiem i kurczakiem, samymi owocami morza lub z dziczyzną, jednak najbardziej popularna jest Paella łącząca owoce morza, w tym olbrzymie krewetki, i mięso z kurczaka. Jest to pyszne, niezwykle aromatyczne danie, które w Hiszpanii serwuje się na niedzielny obiad w towarzystwie kieliszka orzeźwiającego, białego wina

Przygotowanie Paelli nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jej stworzenia dostępne są w każdym markecie. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by w kolejny, wakacyjny weekend zajadać się śródziemnomorskim przysmakiem i popijać schłodzone wino podczas spotkania z przyjaciółmi i rodziną. 

Tym bardziej zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu, dodatkowo przekazując Wam kod promocyjny na -5% pogłębiający nałożoną już zniżkę na wszystkie wina z Hiszpanii i Portugalii! 

Skuście się na kolację w radosnym, hiszpańskim stylu: wpisując kod PRZEPIS podczas składania zamówienia w sklepie na wina z kategorii Hiszpania lub Portugalia, otrzymacie dodatkowe – 5% od obniżonej ceny. Smacznego i bawcie się dobrze!

Przepis na Paellę z kurczakiem i owocami morza

Składniki 

  • Ryż arborio 300g
  • Mieszanka owoców morza (krewetki koktajlowe, ośmiorniczki, kalmary, małże)
  • 8 dużych krewetek Black Tiger
  • 1 papryka żółta, 1 zielona i 1 czerwona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu z kartonika
  • 0, 5 L bulionu
  • Filet z kurczaka
  • Czosnek 3 ząbki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz ziołowy, szafran, papryka wędzona, papryka słodka


Wykonanie

  1. Mrożone owoce morza wyłóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż się rozmrożą. Muszle małż wyczyść szorstką gąbką i oderwij bisiory. Jeśli chcesz dodać krewetki Black Tiger, usuń z nich czarne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia, jeśli nie były już wcześniej przygotowane. 
  2. Papryki i cebulę pokrój w małą kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, usuń skórę i też pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  3. Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone papryki i cebulę. Smaż przez około 5 minut, dodaj rozdrobiony czosnek i smaż przez kilka sekund, dodaj pokrojonego pomidora, dopraw wszystko solą i smaż przez 2-3 minuty.
  4. Z filetów usuń kostki, chrząstki i błonki, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i słodką. Dodaj do smażących się warzyw, wymieszaj wszystko razem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj sos pomidorowy i gotuj aż sos zgęstnieje. 
  5. Wsyp ryż, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż przez 2 – 3 minuty. Następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Od tej chwili niczego już nie mieszaj, ustaw średni ogień pod patelnią i gotuj przez około 10 minut bez przykrycia. 
  6. Po tym czasie dodaj na wierzch mieszankę owoców morza i duże krewetki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kolejne 5 – 7 minut. Po upływie tych kilku minut wyłącz ogień pod patelnią i zostaw danie jeszcze na 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie od razu zdejmij pokrywkę i ciesz się nieziemskim aromatem.