
Paella z kurczakiem i owocami morza
Istnieje naprawdę wiele rodzajów hiszpańskiej Paelli – z kurczakiem i owocami morza, królikiem i kurczakiem, samymi owocami morza lub z dziczyzną, jednak najbardziej popularna jest Paella łącząca owoce morza, w tym olbrzymie krewetki, i mięso z kurczaka. Jest to pyszne, niezwykle aromatyczne danie, które w Hiszpanii serwuje się na niedzielny obiad w towarzystwie kieliszka orzeźwiającego, białego wina.
Przygotowanie Paelli nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki potrzebne do jej stworzenia dostępne są w każdym markecie. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by w kolejny, wakacyjny weekend zajadać się śródziemnomorskim przysmakiem i popijać schłodzone wino podczas spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Tym bardziej zachęcamy do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu, dodatkowo przekazując Wam kod promocyjny na -5% pogłębiający nałożoną już zniżkę na wszystkie wina z Hiszpanii i Portugalii!
Skuście się na kolację w radosnym, hiszpańskim stylu: wpisując kod PRZEPIS podczas składania zamówienia w sklepie na wina z kategorii Hiszpania lub Portugalia, otrzymacie dodatkowe – 5% od obniżonej ceny. Smacznego i bawcie się dobrze!
Przepis na Paellę z kurczakiem i owocami morza
Składniki
- Ryż arborio 300g
- Mieszanka owoców morza (krewetki koktajlowe, ośmiorniczki, kalmary, małże)
- 8 dużych krewetek Black Tiger
- 1 papryka żółta, 1 zielona i 1 czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu z kartonika
- 0, 5 L bulionu
- Filet z kurczaka
- Czosnek 3 ząbki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz ziołowy, szafran, papryka wędzona, papryka słodka
Wykonanie
- Mrożone owoce morza wyłóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż się rozmrożą. Muszle małż wyczyść szorstką gąbką i oderwij bisiory. Jeśli chcesz dodać krewetki Black Tiger, usuń z nich czarne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia, jeśli nie były już wcześniej przygotowane.
- Papryki i cebulę pokrój w małą kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, usuń skórę i też pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do głębokiej patelni wlej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojone papryki i cebulę. Smaż przez około 5 minut, dodaj rozdrobiony czosnek i smaż przez kilka sekund, dodaj pokrojonego pomidora, dopraw wszystko solą i smaż przez 2-3 minuty.
- Z filetów usuń kostki, chrząstki i błonki, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i słodką. Dodaj do smażących się warzyw, wymieszaj wszystko razem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Dodaj sos pomidorowy i gotuj aż sos zgęstnieje.
- Wsyp ryż, wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż przez 2 – 3 minuty. Następnie wlej gorący bulion, wymieszaj i zagotuj. Od tej chwili niczego już nie mieszaj, ustaw średni ogień pod patelnią i gotuj przez około 10 minut bez przykrycia.
- Po tym czasie dodaj na wierzch mieszankę owoców morza i duże krewetki, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kolejne 5 – 7 minut. Po upływie tych kilku minut wyłącz ogień pod patelnią i zostaw danie jeszcze na 3 minuty pod przykryciem. Po tym czasie od razu zdejmij pokrywkę i ciesz się nieziemskim aromatem.