Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami

Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami

 


Składniki:

  • 2 kg polędwicy bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 200 g bekonu w plastrach
  • 2 szklanki soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. W rondlu rozgrzej olej na dużym ogniu. Smaż polędwicę ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Następnie usuń mięso z rondla i odstaw na bok.
  2. Zmniejsz temperaturę i dodaj oleju. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidory, marchewki oraz posiekaj boczek i czosnek.
  3. Podsmaż wszystko przez 3 minuty.
  4. Wlej białe wino i gotuj przez około minutę.
  5. Wrzuć z powrotem mięso do rondla, dolej wody aby zakryć je całkowicie. Wszystko dopraw, wymieszaj i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
  6. Dodaj po godzinie soczewicę i dolej wody jeśli potrzeba. Wszystko gotuj przez 30-40 minut, do czasu aż soczewica będzie miękka.
  7. Po przegotowaniu dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinię i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  8. Usuń polędwicę z rondla, pokrój na kawałki i podawaj z soczewicą oraz warzywami.