
Polędwica wieprzowa z soczewicą i warzywami
Składniki:
- 2 kg polędwicy bez kości
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina
- 200 g bekonu w plastrach
- 2 szklanki soczewicy
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzej olej na dużym ogniu. Smaż polędwicę ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Następnie usuń mięso z rondla i odstaw na bok.
- Zmniejsz temperaturę i dodaj oleju. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, pomidory, marchewki oraz posiekaj boczek i czosnek.
- Podsmaż wszystko przez 3 minuty.
- Wlej białe wino i gotuj przez około minutę.
- Wrzuć z powrotem mięso do rondla, dolej wody aby zakryć je całkowicie. Wszystko dopraw, wymieszaj i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu.
- Dodaj po godzinie soczewicę i dolej wody jeśli potrzeba. Wszystko gotuj przez 30-40 minut, do czasu aż soczewica będzie miękka.
- Po przegotowaniu dodaj pokrojoną na małe kawałki cukinię i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Usuń polędwicę z rondla, pokrój na kawałki i podawaj z soczewicą oraz warzywami.