Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków
Składniki
- 1 kg świeżego boczku wieprzowego
- 1 szklanka soli
Dla marynaty:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 laski cynamonu
- skórka pomarańczy
Dla purée:
- 500g słodkich ziemniaków
- 1 jabłko
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 banan
- 1 gwiazdka anyżu
- 80 g masła
Do przygotowania:
-
Siatka do piekarnika w kształcie mini grilla
Przygotowanie:
- Najpierw osusz mięso wieprzowe ręcznikiem papierowym.
- Następnie zmiksuj sos sojowy, wino, cukier, czosnek, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy w misce. Gotową mieszankę wlej do prostokątnej foremki, wystarczająco dużej aby zmieścić mięso.
- Umieść boczek w misce tak, aby tylko mięso dotykało marynaty - nie skóra. Pozostaw na minimum 8 godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
- Rozgrzej piekarnik do około 180o C.
- Umieść boczek wieprzowy na ruszcie piekarnika. Natomiast pod mięsem ustaw pojemnik z pozostałą marynatą. W ten sposób piekący się brzuch, będzie wytrącał tłuszcz do pojemnika. Po czasie powstanie skondensowany i smaczny bulion.
- 1 szklankę soli równomiernie rozłożyć na skórze boczku i piec przez około 40 minut.
- Następnie usuń mięso wraz z bulionem z piekarnika. Podnieś jego temperaturę do 240o C.
- Sól powinna zrobić skorupę na skórze boczku. Zeskrob ją nożem.
- Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, wrzuć do niego mięso bez formy z bulionem.
- Piecz przez 30 minut, aż skóra będzie lekko popękana oraz chrupiąca.
- Usuń mięso z piekarnika i poczekaj aż ostygnie zanim je pokroisz.
- W celu zrobienia puree, ugotuj słodkie ziemniaki wraz z bananem i jabłkiem w garnku pod przykryciem. Dodaj sok pomarańczowy oraz anyż.
- Gdy ziemniaki się ugotują, usuń anyż i zmiażdż wszystko, pod koniec dodając bardzo zimne masło.
- Na końcu podawaj boczek wieprzowy wraz z puree na boku.