Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków

Boczek wieprzowy z pikantnym purée ze słodkich ziemniaków

 


Składniki

  • 1 kg świeżego boczku wieprzowego
  • 1 szklanka soli


Dla marynaty:

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 laski cynamonu
  • skórka pomarańczy


Dla purée:

  • 500g słodkich ziemniaków
  • 1 jabłko
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 banan
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 80 g masła


Do przygotowania:

  • Siatka do piekarnika w kształcie mini grilla


Przygotowanie:

  1. Najpierw osusz mięso wieprzowe ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie zmiksuj sos sojowy, wino, cukier, czosnek, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy w misce. Gotową mieszankę wlej do prostokątnej foremki, wystarczająco dużej aby zmieścić mięso.
  3. Umieść boczek w misce tak, aby tylko mięso dotykało marynaty - nie skóra. Pozostaw na minimum 8 godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).
  4. Rozgrzej piekarnik do około 180o C.
  5. Umieść boczek wieprzowy na ruszcie piekarnika. Natomiast pod mięsem ustaw pojemnik z pozostałą marynatą. W ten sposób piekący się brzuch, będzie wytrącał tłuszcz do pojemnika. Po czasie powstanie skondensowany i smaczny bulion.
  6. 1 szklankę soli równomiernie rozłożyć na skórze boczku i piec przez około 40 minut.
  7. Następnie usuń mięso wraz z bulionem z piekarnika. Podnieś jego temperaturę do 240o C.
  8. Sól powinna zrobić skorupę na skórze boczku. Zeskrob ją nożem. 
  9. Gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, wrzuć do niego mięso bez formy z bulionem.
  10. Piecz przez 30 minut, aż skóra będzie lekko popękana oraz chrupiąca.
  11. Usuń mięso z piekarnika i poczekaj aż ostygnie zanim je pokroisz.
  12. W celu zrobienia puree, ugotuj słodkie ziemniaki wraz z bananem i jabłkiem w garnku pod przykryciem. Dodaj sok pomarańczowy oraz anyż.
  13. Gdy ziemniaki się ugotują, usuń anyż i zmiażdż wszystko, pod koniec dodając bardzo zimne masło.
  14. Na końcu podawaj boczek wieprzowy wraz z puree na boku.