
Ravioli z ricottą i szpinakiem
Składniki
Makaron:
- 200-300 gram mąki
- 70 gram mąki semoliny
- 3 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 300 gram szpinaku
- Oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 250 gram Ricotty
Sos:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg marchwi
- 1 cebula
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml bulionu drobiowego
- Gałązka tymianku
- Gałązka bazyli
- 150 gram startego sera
- Sól
- Czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron:
- Na płaskiej powierzchni ułóż makę semolinę w krztałt miniaturowego wulkanu ze środkiem. Dodaj jajka oraz sól do środka. Uformuj gładkie ciasto i pozostaw na 15 minut pod folią.
- Rozwałkuj ciasto i przepuść je przez maszynę do robienia makaronu (3-4 cm kawałki), aż będzie cienkie. Gotowy makaron zostaw pod przykryciem.
Farsz:
- Podgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę pokrojoną w małe kostki. Gotuj ją przez przez 3 minuty i następnie dodaj drobno pocięty szpinak. Doprawić według swojego uznania i zmniejszyć gaz. Gdy już trochę straci na temperaturze dodaj ser ricotta i bardzo dobrze wymieszaj. Odłóż na bok.
- Posyp mąką płaską powierzchnie i umieść ciasto na niej. Dodaj około 1/2 łyżki stołowej zimnego nadzienia do każdego makaronu ravioli. Posmaruj ciasto wodą i przykryj drugą częścią ciasta tak by powstał ravioli. Uważaj aby nie było pęcherzy powietrza w środku. Ciasto ma równo przylegać do nadzeinia.
Sos:
- Obieramy pomidory. Kroimy je na małe kostki. W ten sam sposób postępujęmy z marchewką. Mielimy czosek.
- W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzuć cebulę i czosnek, ale nie pozwól by się zarumieniły składniki. Dodaj następnie pomidory oraz marchęwkę. Mieszaj wszystko dokładnie tak przez kilka minut.
- Dodaj 300ml bulionu drobiowego, gałązke tymianku, posiekają bazylię. Gotuj wszystkie składniki na małym ogniu przez 30 minut.
Finał:
- Przygotuj sobie starty ser, ale na razie go odłuż na bok.
- Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
- Zmiksuj ravioli na talerzu, przykryj sosem oraz posyp startym pieprzem. Udekoruj bazylią.