Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Makaron z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi




Składniki:

  • 360 gram makaronu jajecznego 
  • 100 gram suszonych grzybów
  • 80 gram świeżych grzybów
  • 1 szklanka, białego wina
  • Ser Parmezan
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 przyprawa typu Marquen (opcjonalnie)
  • 5 dużych łyżek oliwy z oliwek, pochodzacych z pierwszego tłoczenia
  • Sól


Przygotowanie:

  • W naczyniu umieścić suszone grzyby i zalać wodą w temperaturze pokojowej. Całość odstawić na 30 minut i w tym czasie zmienić wodę z 2/3 razy. Grzyby po 30 minutach odcedzić i posiekać na drobno.
  • W dużym garnku wlać oliwę, dołożyć ząbki czosnku oraz merquén (jeśli posiadasz). Jeśli ząbki czosnku będą brązowe dodać świeże grzyby oraz te posiekane. Wszystko mieszać na średnim ogniu przez około minutę. Następnie dodać szklankę wina i pozwolić by większość przez 5 minut wyparowała. Na mniejszu ogniu dodać szklankę wody i kontunuować gotowanie przez 15 minut. Jeśli grzyby są zbyt suche, dodać trochę wody. 
  • W międzyczasie gotować makaron jajeczny w osolonej wodzie. Gotowy, oddziedzić i umieścić w garnku z sosem.
  • Dodać starty ser parmezan (ilość według uznania) i jeśli to koniecznie trochę wody, w której gotował się makaron. Wszystko smażyć na wysokim ogniu przez kilka minut, energicznie przy tym mieszając.
  • Serwować na talerzu z głębokim dnem i udekorwać natką pietruszki oraz bazylią. 



Danie gotowe! Smacznego!