Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami

Wołowina po burgundzku z pieczonymi ziemniakami





Składniki

  • 850g zada wołowego, łaty wołowej albo polędwicy wołowej
  • 500g ziemniaków
  • 300ml czerwonego wina
  • 1 pokrojona marchewka
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 600 ml buliony z wołowiny
  • 125g bekonu, pociętego w plastry
  • 150g małej cebuli pociętej w ćwiartki
  • 250g pieczarek, pociętych w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 50g mąki
  • 50g masła
  • 25g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 gałązki pietruszki 
  • 100ml oliwy z oliwek


Przygotowanie

  1. Umyj mięso, usuń niepotrzebny tłuszcz. Następnie pokrój mięso w kostkę wielkości 3cm 
  2. Posól oraz popieprz, przenieś następnie mięso w inne miejsce oraz posyp mąką.
  3. Wlej 60 ml oliwy do rondla i smaż mięso aż nabierze brązowego koloru.
  4. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, w trakcie smażenia. Następnie dodaj koncentratu pomidorowego i dobrze wymieszaj wszystko ze sobą.
  5. Dodaj czerwone wino, tymianek, liść laurowy i postaraj się zmniejszyć objętość do 1/3. 
  6. Dodaj bulion wołowy. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut albo dłużej tak by mięso było miękkie. 
  7. Mieszaj od czasu do czasu.
  8. Rozgrzej masło na patelni, potnij grzyby i odstaw na moment. 
  9. W międzyczasie wsadz małe cebulki i bekon do rondla z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie przesącz składniki i odstaw. 
  10. Gdy mięso powoli dochodzi dodaj pokrojone pieczarki, bekon oraz małe cebulki. 
  11. Wyszczotkuj ziemniaki pod zimną wodą. Następnie włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj je przez 25 minut i potem je odcedź. 
  12. Potnij ziemniaki na 8 części, wrzuć je do patelni z resztą oliwy (60ml). Smaż dopóki nie będą złoto-brązowe. 
  13. Serwuj całość wraz z posiekaną natką pietruszki