+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 | Sprawdź MEGA OKAZJE - Rabaty do -50%
+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 | Sprawdź MEGA OKAZJE - Rabaty do -50%
Wino Verdejo
Szczep Verdejo
Verdejo to najwyższej jakości szczep – jeden z najlepszych gatunków białej winorośli w Hiszpanii, dający wina o owocowo-rześkim aromacie. Jest to doskonała alternatywa dla win szczepów Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio.
Verdejo to najwyższej jakości szczep – jeden z najlepszych gatunków białej winorośli w Hiszpanii, dający wina o owocowo-rześkim aromacie. Jest to doskonała alternatywa dla win szczepów Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio.
Historia Verdejo
Niestety nie przetrwały do naszych czasów żadne średniowieczne dokumenty potwierdzające pochodzenie winorośli. Nie mniej uważa się, że pierwsze krzewy Verdejo w Kastylii i Leon zasadzili w XI wieku chrześcijanie, żyjący na terenie, którym władali Maurowie. Choć sadzonki przetransportowane zostały z Afryki do południowej części Hiszpanii, nie zaadaptowały się tam, a idealne miejsce na rozwój znalazły właśnie na północy Półwyspu Iberyjskiego, gdzie uprawiane są do dziś. Pierwotnie szczep wykorzystywany był do produkcji silnie utlenionego wina, przypominającego Sherry, by po kilkudziesięciu latach popaść w zapomnienie. Szczepem Verdejo zainteresowano się na nowo w latach 70 ubiegłego wieku.Piaszczyste podłoże winnic apelacji Rueda pomogło uchronić krzewy Verdejo przez atakiem filoksery, dzięki temu znajdują się tam i wciąż owocują ponad 150-letnie winorośle.
Uprawa Verdejo
Uprawiany jest w północno-zachodniej części Hiszpanii, głównie w cenionej i prestiżowej apelacji D.O. Rueda. Białe wina tej apelacji muszą składać się ze szczepu Verdejo w co najmniej 50 procentach. Zazwyczaj tworzy się z nich wina odmianowe, jednak napotkać można kupaże ze szczepem Macabeo lub Sauvignon Blanc.Niewielka winnica szczepu znajduje się także w La Manchy w apelacji DO Valdepenas i choć ukrywa się w cieniu uprawy w Rueda, Verdejo ma tam doskonały klimat i gleby do rozwoju wyjątkowych owoców, a tradycja winiarska sięga w tym miejscu czasów starożytnych.Poza Hiszpanią Verdejo uprawia się także w Portugalii, gdzie szczep występuje pod nazwą Verdelho. Poza Półwyspem Iberyjskim szczep Verdejo nie jest zbyt populary ze względu na wymagającą uprawę i odpowiedni klimat do uzyskania zadawalających win. Uprawy odmiany można spotkać w niewielkich ilościach na Wyspach Kanaryjskich i w Australii.
Smak
Szczep Verdejo daje wina subtelne, ale niebanalne o wyrazistej kwasowości i aromacie owoców tropikalnych, cytrusów, skoszonej trawy i ziół z delikatnymi nutami anyżu i kopru włoskiego. Są to wina rześkie z niezrównaną cierpkością i ekstraktywnością aromatów. Wina nadają się do starzenia w beczkach, jednak ostatni trend wśród winemakerów opowiada się raczej za maksymalnym wykorzystaniem naturalnych cech szczepu, zamiast nadawaniu mu beczkowych nut.
Jedzenie
Dość wysoka kwasowość młodych win szczepu Verdejo sprawia, że doskonale komponują się one z lekkimi daniami na bazie ryb, owoców morza i sałatek ze świeżych warzyw z cytrynowo-oliwnymi dressingami, zielonych szparagów i muli. Wino beczkowane nada się bardziej w zestawieniu z potrawami skąpanymi w gęstym, śmietanowym sosie. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 10-12⁰C.
Jest 4 produktów.