
Wino Susumaniello
Powstałe ze szczepu susumaniello wino o tej samej nazwie przejściowo znajdowało się na granicy wyginięcia. Udało się je ocalić wyłącznie dzięki interwencji winiarzy z Apulii. Dzisiaj wino susumaniello jest niemal równie znane, co odmiany negroamaro czy primitivo. Skąd się wzięło i jak smakuje susumaniello puglia i pozostałe wino susumaniello?
Susumaniello – wino ze starożytnymi korzeniami
Do niedawno przygotowywane ze szczepu susumaniello wino było raczej mało znane. Wywodzi się z Apulii położonej na południu Włoch. Było uprawiane niemal wyłącznie na obszarze Salice Salento oraz w bardzo niewielkiej ilości na terenie prowincji Brindisi. Do niedawna wino susumaniello było bardzo mało znane, na początku XXI wieku przeżyło jednak renesans, kiedy wzrosło zainteresowanie niszowymi odmianami winorośli z obszaru Włoch.
Istnieje kilka teorii dotyczących podhodzenia szczepu susumaniello. Jedna z nich twierdzi, że wino trafiło do Apulii z terenów Chorwacji. Badania DNA wykazują zbieżność z jeszcze rzadszą odmianą winorośli, dorona di venezia, która rośnie wyłącznie na jednej z wysp Laguny Weneckiej.
Jak w wielu innych przypadkach enologii, także i tutaj nazwa szczepu ma ciekawą etymologię. Prawdopodobnie pochodzi od włoskiego słowa somarello oznaczającej osła. Dlaczego? Być może dlatego, że krzewy, podobnie jak niegdyś osły służące do transportu zerwanych gron, potrafią udźwignąć naprawdę duży ciężar owoców na swoich łodygach.
Czym wyróżnia się wino susumaniello?
Fermentowane ze szczepu susumaniello wino jest wykorzystywane zarówno do produkcji czerwonych oraz różowych alkoholi. Zwykle jest poddawane winifikacji samodzielnie i służy do produkcji win odmianowych. Niekiedy też wykorzystuje się je do kupaży. Tworzy doskonałe cuvee z odmianą negroamaro. Typowym przykładem wina odmianowego jest susumaniello Puglia.
Typowe czerwone wino z tego szczepu wyróżnia się głęboką czerwoną barwą oraz wyraźnie wyczuwalnymi aromatami malin, truskawek oraz śliwek. Nieco bardziej skoncentrowane wina o bardziej złożonej strukturze i głębszym ciele pokazują aromaty przyprawowe, pieprzne oraz ciemnej czekolady, a niektóre wina również owocowe i warzywne. Miłośnicy dojrzałych win z pewnością docenią to, że odmiana susumaniello Puglia doskonale znosi starzenie się dzięki pełnemu podniebieniu oraz odpowiedniemu zestawieniu taniczności i kwasowości.
Szczep susumaniello-wino a posiłki
Szczep susumaniello Puglia według sommelierów doskonale pasuje do wołowiny duszonej w mleku (włoska potrawa o nazwie manzo al latte). Odmianę susumaniello puglia można podawać też z wieprzowiną duszoną na parze z dodatkiem czarnej fasoli albo risotto z dziczyzną i burakami.
Jest 1 produkt
