+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 Grudniowe MEGA OKAZJE > Sprawdź
+ 48 696 088 990 | pon-pt 9:00-17:00 Grudniowe MEGA OKAZJE > Sprawdź
Pinot Bianco
Szczep Pinot Bianco
W Austrii i północno-wschodnich Włoszech szczep znany jest jako Weissburgunder lub Klevner. Na Węgrzech używa się nazwy Fehér Burgundi, w Hiszpanii Pinot Bianco, w Czechach - Rulandské Bílé, na Słowacji - Rulandské Biele, a w Chorwacji - Pinot Bijeli lub Burgundac Bijeli.
Historia Pinot Bianco
Szczep jest mutacją genetyczną Pinot Noir. Często mylony jest z innymi odmianami winorośli, takimi jak Muscadet a nawet Chardonnay.Między rokiem 1930, a 1935 w wyniku wielu prób skrzyżowano szczep Pinot Bianco ze szczepem Riesling tworząc tym samym nową odmianę Manzoni Bianco.
Uprawy Pinot Bianco
FrancjaW Alzacji stanowi 20% arsenału winnic. W apelacji Cremant d'Alsace najczęściej wykorzystywany jest do produkcji wina musującego, ale równie chętnie blendowany jest ze szczepem Chardonnay. Z powodu wszechstronności zaczął wypierać z alzackich upraw szczep Chasselas. We Francji głównie wykorzystuje się tę odmianę do produkcji białych win wytrawnych. W przeszłości szczep był uprawiany i wykorzystywany do produkcji win także w innych francuskich regionach, takich jak Szampania i Burgundia. W Burgundii niewielkie ilości Pinot Bianco w winach wciąż są dozwolone. W Szampanii szczep znany był pod nazwą Blanc Vrai. Stany ZjednoczoneW U.S.A. Pinot Bianco uprawiany jest głównie w Kalifornii jednak nie posiadamy informacji w jakich dokładnie ilościach, ponieważ szczep często mylony był z innymi winoroślami, m.in. z Muscadet. Błąd odkryty został pod koniec ubiegłego wieku. Inne kraje
Liczne uprawy Pinot Bianco znajdują się także w Kanadzie, głównie w Dolinie Okanagan, gdzie wino produkowane z tej odmiany zyskało miano flagowego trunku regionu.
Poza tym szczep uprawiany jest także w Niemczech, Austrii i na Węgrzech, gdzie produkują z niego zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, w Luksemburgu, Włoszech, Czechach i na Słowacji.
Smak i aromat
Wina Pinot Bianco charakteryzują się dobrą strukturą i niską kwasowością. Dominują w nim aromaty masła, orzechów laskowych i cytrusów. Są to zazwyczaj wina o pełnym ciele i wyrazistym charakterze. Szczep nadaje się do tworzenia win przeznaczonych do leżakowania w beczkach, jednak najodpowiedniejsze do degustacji jest wino młode.
Jedzenie
Komponuje się z lekkimi posiłkami na bazie wędlin, drobiu i owoców morza. By w pełni cieszyć się jego aromatami należy serwować je odpowiednio schłodzone, tak jak większość białych win.
W Alzacji stanowi 20% arsenału winnic. W apelacji Cremant d'Alsace najczęściej wykorzystywany jest do produkcji wina musującego, ale równie chętnie blendowany jest ze szczepem Chardonnay. Z powodu wszechstronności zaczął wypierać z alzackich upraw szczep Chasselas. We Francji głównie wykorzystuje się tę odmianę do produkcji białych win wytrawnych.
Jest 3 produktów.