
- Nowy

- Nowy





Wódki kraftowe to idealny wybór dla osób, które preferują mocniejsze trunki od wina, ale stawiają jednocześnie na unikalny smak i aromat. Kraftowa wódka różni się od tych powszechnie dostępnych bardziej wyrazistymi nutami powiązanymi z rodzajem wykorzystanego surowca, jak ziemniak, czy żyto. Jeśli szukasz alkoholu na wyjątkową okazję, będzie to doskonały wybór zarówno na domowy stół, rodzinną biesiadę, jak i wesele. Sprawdzi się także na prezent. W sklepie Dobre Wino znajdziesz szeroki wybór wysokoprocentowych alkoholi kraftowych
Pod pojęciem kraftowa wódka (czy też szerzej: alkohol kraftowy) rozumie się każdy rodzaj alkoholu, który jest wytwarzany na znacznie mniejszą skalę od produkcji przemysłowej. Zajmują się tym wykwalifikowani rzemieślnicy, którzy znają tradycyjne metody wyrobu alkoholu, wykorzystują różne rodzaje sprzętu laboratoryjnego. Często również wódki kraftowe powstają na bazie starych, liczących sobie dziesiątki lub nawet setki lat receptur, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu udaje się zachować niepowtarzalny aromat i smak alkoholu. W przeciwieństwie do produkcji masowej, wódki kraftowe, aby mogły powstać, wymagają rzeczywiście wiedzy i doświadczenia. Jest to swego rodzaju niepowtarzalna sztuka, podobnie jak przy warzeniu piw rzemieślniczych. Nie ma tutaj miejsca na całkowicie zautomatyzowaną procedurę, choć rezultat zawsze jest precyzyjnie kontrolowany na każdym etapie produkcji. Wiele wódek kraftowych produkuje się w limitowanych partiach i nie są one tak łatwo dostępne.
Kraftowa wódka różni się od tej dostępnej w sklepie monopolowym między innymi dodatkiem mniej oczyszczanego destylatu. W ten sposób można manipulować smakiem i aromatem alkoholu, nadając mu nuty dymne, orzechowe, czy owocowe. Jednocześnie sposób wytwarzania trunku i wykorzystanego do tego składniki nadal są w pełni zgodne z obowiązującymi przepisami. Wódki kraftowe są równie bezpieczne dla zdrowia, co standardowy alkohol pod warunkiem odpowiedzialnej konsumpcji.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami unijnymi, wódka powstaje z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. To dokładni oczyszczony spirytus. Jest on następnie rozcieńczany wodą i ewentualnie wzbogacany cukrem. Jak widać przepis na czystą wódkę jest bardzo prosty. Kraftowa wódka może być modyfikowana na wiele sposobów i każdy z tych niuansów potencjalnie może wpłynąć na ostateczny odbiór alkoholu. Tych szczegółów jest sporo i zalicza się do nich przede wszystkim jakość spirytusu rolniczego lub wręcz jakość samego surowca (np. zboża lub grochu), czas i sposób leżakowania, metody filtracji, a nawet rodzaj wykorzystanej wody.
Wyjątkowość wódek kraftowych wynika też z tego, że producenci często wykorzystują wyłącznie jeden gatunek surowca albo wręcz surowce z konkretnego obszaru. Można to porównać z procesem produkcji wysokiej jakości wina, kiedy liczy się nie tylko szczep winorośli, ale również uwarunkowania geologiczne i pogodowe, czyli tzw. terroir.
Większość osób zajmujących się profesjonalnie degustacją alkoholu uważa, że wódki porównuje się ze sobą najtrudniej (znacznie trudniej niż np. wino, czy piwo). Wynika to z faktu, że na smak i aromat przepisy prawa nie pozostawiają zbyt wiele miejsca. Niemniej jednak bardzo często zdarza się, że alkohole rzemieślnicze wygrywają z doskonale znanymi markami.
Warto wskazać, że często właśnie wykorzystanie wysokiej jakości surowca i jego fermentacja przyczynia ją się do wystąpienia nieoczekiwanych walorów smakowych. Dobra kraftowa wódka nie smakuje po prostu alkoholem, ale np. chrzanem, jabłkami, czy gruszkami. Oczywiście wydobycie tych aromatów wymaga serwowania trunku w odpowiedniej temperaturze tak, aby mógł on uwolnić nuty smakowe i zapachowe. Niekiedy wręcz zaleca się picie wódki w temperaturze…pokojowej, co w przypadku klasycznych wódek z marketu raczej nie wchodzi w grę.
Konsumpcja wódki w Polsce utrzymuje się na wysokim poziomie od setek lat. Nic więc dziwnego, że tego rodzaju alkoholi powstaje coraz więcej i w dużej mierze są to właśnie wódki kraftowe. Wśród szczególnie znanych produkcji warto wymienić marki:
Podobnie jak w przypadku wysokiej jakości win, również wódki kraftowe wymagają nieco doświadczenia i degustacji, aby nauczyć się rozpoznawać poszczególne niuanse. Doznania smakowe w ich przypadku są jednak bardziej wysublimowane i pełniejsze, niż w przypadku alkoholi produkowanych na szeroką skalę.
Wbrew pozorom wódka kraftowa wcale nie musi być wyjątkowo droga. Często wręcz okazuje się tańsza od tej „komercyjnej”. Wynika to ze znacznie mniejszej rozpoznawalności marki. Niemniej jednak zdarzają się wódki rzemieślnicze, gdzie za butelkę 0,7 litra trzeba zapłacić kilkaset złotych. Zwykle będą to trunki które długi leżakowały lub też bazują na wyjątkowo wysokiej wartości surowca. Takie produkty to wymarzony, bo wyjątkowy prezent z okazji rocznicy lub ważnego wydarzenia.
Jest 10 produktów.