

Winnica Zimmerman znajduje się tuż obok zjazdu z drogi I-85 w hrabstwie Randolph oferując spokojną i unikalną ucieczkę od codzienności. Oszałamiające widoki rozciągające się na Góry Uwharrie oraz przyjazny stosunek do turystów powodują, że jest to jedyne takie miejsce na ziemi. Rozciąga się na obszarze 140 akrów i jest położona u podnóża Góry Pasterz. Została założona w 1987 roku, kiedy rodzina Zimmermanów przekształciła niewielką połać ziemi w pierwszą komercyjną winnicę publicznie otwartą w 2007 roku. Dzisiaj bliźniacy, Lauren oraz Shane Zimmerman prowadzą winnicę łącząc nowe trendy z rodzinną tradycją i klasycznymi technikami winifikacji. Design winnicy jest inspirowany motywami z greckiej mitologii i rywalizacją Syzyfa z Persefoną o to, które z nich stworzy najlepszą winnicę.
W ofercie marki Zimmerman znajdziesz m.in. wino Zulus produkowane w Republice Południowej Afryki z popularnych w tamtym regionie szczepów, jak Ruby Cabernet czy Cinsault.
Wino Zulus odzwierciedla tradycję winiarską wykształconą przez setki lat w południowych regionach Afryki, dlatego warto przyjrzeć się bliżej korzeniom leżącym u podłoża branży winiarskiej na tamtym obszarze.
Pierwsze wina na terytorium RPA były butelkowane w 1659 roku przez Jan van Riebeecka. Co ciekawe podjął się on tego zadania ze szlachetnych pobudek – aby pomóc zwalczyć szkorbut, który szerzył się wśród żeglarzy. W tamtym okresie plantatorzy decydowali się przede wszystkim na odmiany winorośli, które przynosiły bardzo dobre zbiory. Mniej istotna była bowiem jakość wina, znacznie ważniejsza była jego ilość. Między innymi to z tego szczepu powstaje także wino Zulus. W kolejnych latach produkcja wina została przejęta przez gubernatora przylądka, Simona van der Stela, który założył winnicę tuż za Table Mountains. Nosiła ona nazwę Groot Constantia i produkowano tam wino o tej samej nazwie rozpoznawalne i cenione na całym świecie.
Kolejne lata przyniosły klęskę przemysłowi winiarskiemu. Najpierw zbiory zniszczyła epidemia filoksery. Następnie mocno nadszarpnął je apartheid. Dopiero po jego zakończeniu pojawił się znów boom na wina z RPA.
Wino Zulus jest produkowane na ziemiach starannie wybranych na terytorium RPA od pokoleń jako idealne miejsce do uprawy winorośli. Na terenie RPA można wyodrębnić kilka takich obszarów. Do najbardziej znanych można zaliczyć m.in. Bot River, Breedekloof, Cape Agulhas czy Cape Town. W praktyce jest ich oczywiście znacznie więcej.
Wśród szczepów generujących szczególnie wysokie zbiory trzeba wymienić Cinsault, Chenin Blanc czy Ruby Cabernet. To właśnie z nich produkuje się takie wina, jak Zulus Semi Dry Red czy Zulus Semi Dry White. Co ciekawe Chenin Blanc stanowi niemal 20% wszystkich uprawianych szczepów winnych w RPA. Sprzyja temu bliskość morskiej bryzy oraz unikalna gleba, niespotykana nigdzie indziej.
Zulus wino czerwone świetnie pasuje do dań na bazie makaronu z dodatkiem mięsnego sosu. Równie dobrze będzie smakowało z pieczonym mięsem oraz twardymi serami o ostrym smaku. Powinno być serwowane w temperaturze między 17 a 19 stopni Celsjusza. To starannie przygotowany kupaż, który stopniowo odsłania swoje tajemnice po degustacji. Z kolei wino białe to alkohol odmianowy. Jest delikatniejsze, bardziej rześkie i żywe w smaku. Idealnie sprawdza się jako aperitif przed posiłkiem, pomagając rozbudzić apetyt w oczekiwaniu na ucztę. Ze względu na lekką budowę dobrze komponuje się z wiosennymi i letnimi sałatkami.
Zulus wino to alkohol przystępny cenowo, które doskonale odnajdzie się na każdym stole, niekoniecznie przy bardzo ważnych okazjach. Idealnie nadaje się do codziennej degustacji i nie jest nadmiernie trudny w odbiorze.
Jako ciekawostkę warto wskazać, że praktycznie wszystkie wina Zimmerman są zamykane nie na korek drewniany, a na zwykłą nakrętkę. Dlatego bez żadnego problemu otworzysz je na świeżym powietrzu, nie potrzebujesz do tego otwieracza. W godle marki można odnaleźć stylizowany kształt kontynenty Afryki, który nawiązuje do trwających setki lat tradycji winiarskich.
Jest 2 produktów.