
- Nowy

- Nowy










Wina białe półwytrawne stanowią przejście między trunkiem półsłodkim a wytrawnym. Łączą w sobie lekkość, „przejrzystość” i łatwość w odbiorze z ogromnym zróżnicowaniem alkoholi wynikającym zarówno z wielości dostępnych szczepów, jak i stosowanych przez producentów technik winifikacji. Wino półwytrawne białe ze względu na dużą różnorodność sprawdzi się zarówno jako aperitif, dodatek do wielu dań, a także orzeźwiający napój do relaksującej konsumpcji.
Białe wino półwytrawne to takie, które zawiera od 4 do 12 gram cukru resztkowego na litr płynu. Powstaje ono w złożonym procesie, który rozpoczyna się oczywiście od zebrania gron i ich odszypułowania. Następnie owoce są wstępnie tłoczone na dwa sposoby – grawitacyjnie (tak powstaje około 70% moszczu, tzw. samociek) oraz przy użyciu precyzyjnie pracujących pras , które odciskają pozostałą część moszczu. Tłoczenie następuje przed fermentacją i może zostać połączona z szaptalizacją, czyli dodaniem składnika słodzącego, który pomoże osiągnąć odpowiednie stężenie alkoholu.
Fermentacja białego wina następuje w niższej temperaturze niż czerwonego trunku – zaledwie od 16 do 20 stopni Celsjusza. Aby wyprodukować białe wino półwytrawne, fermentację należy przerwać w odpowiednim momencie. Dlatego inaktywizuje się drożdże winiarskie na jeden z kilku sposobów, np. dodanie alkoholu lub dwutlenku siarki.
Kolejnymi procesami są zlewanie, siarkowanie oraz klarowanie, a także stabilizacja, które pozwalają uzyskać idealnie klarowny alkohol bez osadu lub zapoczątkowania fermentacji jabłkowo-mlekowej, którą rutynowo stosuje się w winach czerwonych (ale też niektórych winach białych).
Niekiedy mawia się, że wino białe jest łatwiejsze w odbiorze od czerwonego. Wynika to ze znacznie niższej zawartości tanin. Warto pamiętać, że podczas dojrzewania alkoholu zmienia się charakter tanin – zarówno tych z wina, jak i dębowej beczki. Dlatego czerwone wina, które tanin zawierają więcej, mogą dojrzewać przez dłuższy czas, a ich charakter zmienia się latami podczas gdy wina białe nie znoszą leżakowania równie dobrze.
Białe wina półwytrawne to bardzo szeroka grupa trunków, a dostrzeżenie różnicy między winem półsłodkim i półwytrawnym często jest trudne. Które alkohole powinny znaleźć się w piwniczce początkującego miłośnika degustacji wina?
Wino białe półwytrawne wyróżnia się niższą kwasowością niż jego wytrawny odpowiednik. Jest dobrym wyborem dla osób, które szukają delikatnego trunku o rześkim, owocowym aromacie, ale nie są zwolennikami win słodkich czy półsłodkich. Zbilansowana struktura powoduje, że podkreślają one aromaty wielu dań, dlatego mówi się, że białe wino półwytrawne jest mocno uniwersalne. Można uzupełnić nim ucztę złożoną z pieczonego kurczaka, warzyw i sałatki Caesar z ziołowymi gruszkami. Niektóre odmiany wina idealnie sprawdzą się w przypadku deserów – włoskiej panna cotta, tiramisu czy sałatki owocowej.
Jak łatwo się domyślić, wino białe półwytrawne może być podawane w takich samych kieliszkach, jak wino białe wytrawne – o mniejszej czaszy niż w przypadku wina czerwonego. Są one mniejsze, smuklejsze i mają dłuższą nóżkę. Ważne, aby szkło wykorzystane do produkcji kieliszków było w pełni przezroczyste i cienkie. Dzięki temu przyjemność z degustacji alkoholu można łączyć z obserwacją refleksów świetlnych załamujących się w trunku o jasnej barwie.
Jeśli chodzi o temperaturę, białe wino półwytrawne powinno być solidnie schłodzone w lodówce przed podaniem. Aby wydobyć z niego rześkie, owocowe nuty, zaleca się serwowanie alkoholu w temperaturze około 8 do 10 stopni Celsjusza dla lekkich, łatwiejszych w odbiorze win oraz między 13 a 15 stopni dla win o bardziej złożonej strukturze. Podczas jego spożywania ważne jest, aby kieliszek trzymać za nóżkę tak, aby nie ogrzewać dłonią alkoholu wlanego do kieliszka.
Wino białe półwytrawne jest stosunkowo mało kaloryczne. W 100 mililitrach trunku znajduje się około 80 kilokalorii. Dla porównania w takiej samej objętości wina słodkiego znajduje się około 96 kilokalorii. Jeśli zależy Ci na kontroli ilości spożywanej energii, ponieważ stosujesz dietę redukcyjną , będzie to dobry wybór.
Jest 12 produktów.