Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
St Hallet

St Hallet

Niepozorna winiarnia

 

Naprawdę skromne początki pierwszych właścicieli St Hallett nie wróżyły światowego uznania, jakim 70 lat później cieszą się wina produkowane pod jej etykietą. Pasja,

ciągłe poszerzanie wiedzy i brak obawy przed zmianami sprawiły jednak, że winiarnia z małej, rodzinnej produkcji przerodziła się w jedną z najbardziej szanowanych australijskich marek winiarskich.

 

Swoje początki winiarnia datuje na rok 1944, a jako miejsce swojego powstania wskazuje sam środek regionu Barossa. To tam kilka lat wcześniej, w roku 1838, zamieszkała rodzina Linderów, która emigrowała do Australii z polskiego Śląska. To właśnie ta rodzina przez wszystkie lata działalności pozostawała właścicielem marki. Rodzina Linder przez pierwsze lata pobytu na nowym kontynencie była niebezpiecznie bliska załamania finansowego. Odbić się od dna pomogła im produkcja typowego w tamtych czasach dla Barossy, słodkiego wzmacnianego wina sherry, które tworzono na wzór portugalskich porto. Ten niezwykle popularny trunek, który pomógł Linderom wyjść z finansowych tarapatów, pozostał z nimi przez blisko 40 lat! Przez lata wierności sprawdzonej recepturze sherry, zmieniła się tylko lokalizacja, ze skromnej szopy St Hallett przeniosło się do prawdziwej wytwórni wina.

 

Nowa rzeczywistość

 

W roku 1988 St Hallet przeżyło prawdziwe odrodzenie. Ciągła obserwacja winiarskiego rynku, pogłębianie wiedzy i głębokie zrozumienie klimatu Barossy, pomogło zrozumieć winiarzom, że jest to najlepszy czas na wycofanie produkcji wina wzmacnianego, a rozpoczęcie produkcji win spokojnych o wysokiej jakości i wyjątkowych, charakterystycznych dla regionu walorach smakowych.

 

W tym czasie firma skupiła się na inwestycjach w rozwój technologiczny. W kilka lat stała się właścicielem najnowocześniejszych instalacji do przetwarzania i obróbki owoców na ówczesne czasy w Dolinie Barossa. Nowoczesne maszyny produkujące nie wyparły jednak tradycyjnego ducha i technik winiarskich stosowanych przez winiarzy St Hallett w przeszłości.

 

Już wtedy ekipa St Hallett rozumiała jak ważny jest klimat danego regionu i jak istotne jest dla Barossy zachowanie starych winorośli. Wraz z tą wiedzą przyszło przekonanie, że najważniejszym jest skupienie się na odmianach winogron, którym klimat Barossy odpowiadał najbardziej, w tym przede wszystkim na szczepie Shiraz. Lata badań, obserwacji i zdobywania wiedzy pomogło zrozumieć winiarzom bogactwo i różnorodność winnic w obszarze regionu, a za tym docenienie i zrozumienie lokalnych hodowców winorośli.

 

Wybór najlepiej sprawdzających się w danym klimacie odmian, owoców ze sprawdzonych winnic, specjalnie dostosowana fermentacja i idealnie dobrana metoda oraz czas dojrzewania dla każdego z win pozwoliło St Hallett produkować wina o bogatej teksturze, głębi i różnorodności, a samej winiarni zyskać reputację producenta win po prostu wyjątkowych.

 

Ciągły rozwój

 

St Hallett należy do grupy producentów wina z Doliny Barossy, którzy rozumieją potrzebę ratowania wiekowych winorośli, najlepszych dla jej terroir odmian, które są kluczowe dla rozwoju regionu winiarskiego. Dlatego właśnie wina marki powstają z owoców krzewów uprawianych w najbardziej cenionych winnicach, w których winorośle liczą sobie już przeszło 100 lat.

 

Sposób produkcji trunków St Hallett charakteryzuje staranność i dbałość o szczegóły oraz indywidualne podejście do wszystkich aspektów produkcji wina. To gwarantuje, że wina pod nazwą marki mają intensywnie owocowy smak, idealną równowagę i typową dla Barossy i unikalną na tle Australii „miękkość” stylu.

 

Rodzinę St Hallett tworzy zgrany zespół doświadczonych winiarzy, których łączy bogate doświadczenie, ciągła chęć ewolucji i szacunek dla regionu oraz dziedzictwa tego miejsca. Przyznają, że każdy rocznik nowo wydanego na rynek wina to dla nich ogromna lekcja na temat wpływu miejsca na smak i jakość win. Pomimo głębokości przemyśleń, jakie snują wokół produkcji wina, ich filozofia jest prosta – minimum technologicznego wkładu, maksimum skupienia uwagi na owocach.

 

Winnice Barossy

 

Dolina Barossa składa się z dwóch odrębnych regionów, Barossa Valley i Eden Valley. Te dwie doliny zapewniają zespołowi winiarskiemu St Hallett różnorodną gamę winnic, co stwarza możliwości do produkcji najlepszych win regionu. Zanim jednak winiarnia nawiązała stały kontakt z winnicami, jej specjaliści przeszukali całą Barossę w celu znalezienia najlepszych miejsc i plantatorów, by pozyskać winorośle o odpowiednich właściwościach. Dzięki tej skrupulatności winiarze mogą konsekwentnie wytwarzać wysokiej jakości wina o głębi smaku, które reprezentują określone obszary Barossy.

 

Winiarnia i posiadłość St Hallett

 

Piwnice St Hallett znajdują się w samym sercu Doliny Barossa, położone pomiędzy hektarami bujnych winnic, a brzegiem rzeki Para, na obrzeżach Tanundy. Drzwi do winiarni są zawsze otwarte i chętne na przyjęcie gości. Każdy odwiedzający zapraszany jest na degustację najlepszych win Barossy, w tym flagowego trunku St Hallett – Old Block Shiraz, win Single Vineyard i tych najbardziej ekskluzywnych produktów marki.