Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Cavino

Cavino

Miasto Aigio znajduje się w północno-zachodniej części Peloponezu, miejsce, które zrodziło wizję stworzenia nowoczesnej winnicy - destylarni, otacza majestatyczny krajobraz. Stoki regionu Aigialia łączą góry i morze w zjawiskowy sposób, tworząc szczególny mikroklimat. Winnica znajduje się w wyjątkowym terroir na wysokości 800 metrów nad poziomem morza, w wąwozie Kalavrita.

 

 

 

 

Cavino Winery&Distillery używa przede wszystkim rodzimych odmian winogron, takich jak Roditis, Lagorthi, Sideritis, Agiorgitiko, Mavro Kalavrytino i oczywiście słynny Mavrodaphni. Jednak z powodzeniem uprawiane są również międzynarodowe odmiany, takie jak Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling, Merlot, Syrah oraz Cabernet Sauvignon.

 

 

 

 

Dziś Cavino eksportuje ponad 75% swojej produkcji wina i ouzo. Firma, uważnie śledząc rozwój technologiczny, poczyniła w ciągu ostatnich 10 lat znaczne inwestycje w modernizację urządzeń produkcyjnych, linii rozlewniczych i znaczny wzrost klimatyzowanych pomieszczeń magazynowych.

 

 

 

 

Na dzień dzisiejszy posiadają już dwie linie do rozlewania wina i dwie linie do rozlewania napojów spirytusowych (ouzo, tsipouro, brandy), najnowocześniejszy sprzęt do zbioru i przetwarzania winogron oraz 5000 m2 klimatyzowanych pomieszczeń magazynowych. Linię rozlewniczą wina o wydajności ponad 7.000 butelek na godzinę, sprzedaż 8,5 mln butelek wina rocznie oraz nowoczesny magazyn o powierzchni 12.500 m2. Firma jest certyfikowana na najwyższym poziomie ISO i IFS, co zapewnia jej wysoki poziom jakości.

 

 

 

W 1999 r. Główni akcjonariusze Yannis i Theodore Anastasiou dokonali równie ważnej wizji, stworzenia plantacji, która produkuje wina bardzo wysokiej jakości i światowej klasy.

 

 

 

 

Tak więc narodziło się Domain Mega Spileo wraz z plantacją o powierzchni dziesięciu hektarów, która wkrótce dała rynkom Grecji i zagranicy wyjątkowe, wysokiej jakości wina z winnicy mieszczącej się na terenach klasztoru Mega Spileo (Wielka Jaskinia). Dokładnie w miejscu Lovas na płaskowyżu nad malowniczym kanionem Vouraikos, na wysokości między 780-880 m. Podłoże jest tam piaszczyste z domieszką gliny i żwiru. Na jeden hektar przypada 4100 winorośli.

Oficjalne wzmianki o klasztornej winnicy pojawiają się około 1550 roku. Obszary te były używane przez mnichów do uprawy winorośli i zbioru winogron. Mnisi transportowali moszcz winogronowy za pomocą mułów do słynnej piwnicy klasztoru, gdzie dekantowali go do 500 litrowych drewnianych beczek. W proces zaangażowani byli lokalni mieszkańcy, pomagając mnichom i wychwalając Wielką Winnicę „li Ambelos” i jej wino.

Pod koniec lat 80. uprawa winorośli ustała z powodu stopniowego opuszczania mnichów słynnego niegdyś klasztoru.

 

 

 

 

 Nowoczesne zaplecze, doświadczona kadra produkcyjna, doskonała  infrastruktura logistyczna oraz silny dział sprzedaży i marketingu  pozwalają Cavino pewnie patrzeć w przyszłość w pełnej gotowości do  stawienia czoła nowym wyzwaniom.

 Wysokiej jakości zespół enologiczny i winiarski, który nieustannie eksperymentuje nad odmianami, winami, starzeniem i temu podobnymi, stale nadaje nowy impuls firmie i kształtuje jej przyszłość.

 

 

 

 

Cavino, ustanawiając bardzo wysoką jakość i spójność, codziennie udowadnia, że słusznie zajmuje wiodącą pozycję w branży winiarskiej. Produkują wina dystrybuowane do Grecji i 40 krajów na całym świecie.

 

Cavino zostało wyróżnione w 2009 roku jako najlepsza grecka winnica przez International Wine & Spirits UK.