Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń

Bisol - Tradycja rodzinna od pokoleń

Położona jest u stóp dolomitów, pomiędzy dwoma miastami Conegliano i Valdobbiadene. Z jednej strony krainę otaczają dolomity, a z drugiej strony rzeka Piave, tworząc w ten sposób idealne warunki do uprawy winorośli, ale wyjątkowo trudne dla człowieka. Winnice przylegają do stromych zboczy, przez co nawet przy dzisiejszych technologiach zbiory mogą odbywać się jedynie ręcznie. We Włoszech określa się to jako „heroiczna uprawa winorośli”. To pokazuje jak bardzo bliski jest związek pomiędzy człowiekiem, a wzgórzami Valdobbiadene. Unikalne połączenie warunków mikroklimatycznych, ze stałymi podmuchami wiatru i poziomem słońca pozwala stworzyć Prosecco Superiore, które jest cenione za swoją jakość na całym świecie

 

 

 

Jako początek działalności winnicy Bisol wskazuje się na rok 1542. Istnieją źródłą wskazujące na obecność rodzinny w rejonie zbocza Cartizze.

 

Na początku XX wieku małą i skromną działalność założoną przez Eliseo Bisola przerwał wybuch I wojny światowej. Terytorium Valdobbiadene leżało na linii walk pomiędzy wojskami austro-węgierskimi i ich włoskimi przeciwnikami.

 

 

 

Pomimo tych okoliczności, dzięki synowi Bisola, Desiderio rodzinna winnica powróciła w połowie lat 20.

 

Po II wojnie światowej Desideiro często podróżował motocyklem po wzgórzach, szukając najlepszych terenów do kupienia pod uprawę winorośli. Marzył by stworzyć wino jedyne w swoim rodzaju, różnorodne i kompletne, a to wszystko za sprawą tego wyjątkowego terroir.

 

 

Jeio – jak żartobliwie nazywała go żona – każdemu z synów przydzielił w biznesie inną rolę, adekwatną do wykształcenia. I tak Antonio zajmował się administracją, podczas gdy Eliseobył odpowiedzialny za winiarstwo, a Aurelio za same winnice. Claudio nadzorował ogólne zarządzanie firmą.

 

 

 

Desiderio i Antonio zawsze szukali działek najbardziej stromych i tym samym najtrudniejszych w uprawie, ale dzięki temu ich nachylenie i skład gleby czyniły je idealnymi do uprawy szczepu Glera, czyli Prosecco.

Dzisiaj winnice zajmują 177h podzielonych na 35 parceli biegnących na wschód w stronę Conegliano, obejmując znane wzgórze w Rolle z doskonałą parcelą Cartizze. Jest to jedna z najdroższych winnic we Włoszech. Bisol jest posiadaczem aż 3ha na tym wyjątkowym polu, co daje mu sporą przewagę nad konkurencją. Produkcja jest skupiona na produkcji Prosecco, otrzymywanego zarówno metodą Charmat jak i klasyczną. Winnica produkuje również unikalne trunki z pojedynczych winnic butelkowane w serii Cru, oraz limitowane edycje rocznikowe.

 

 

 

Naturalna jaskinia wyrzeźbiona w skalistym krajobrazie Conegliano Valdobbiadene oraz piwnice winnicy Bisol utrzymują stałą temperaturę 10-15 stopni, perfekcyjną do leżakowania tych najbardziej pożądanych trunków.

 

 

Rodzinna winiarnia została zachowana w nienaruszonym stanie, z zachowaniem wszystkich oryginalnych szczegółów. Być może z tego powodu wywołuje tak intensywne doznania u odwiedzających ją osób, z głębokim poczuciem zaangażowania w proces, który wzywa ich do powrotu, aby spróbować wyjątkowego uroku, jaki może wywierać tylko historia i tradycja.

 

 

Obecny prezes winnicy Antonio Bisola twierdzi, iż położenie w jakim znajdują się ich wina to strategia jego ojca i to dzięki niemu są klasyfikowani w światowej czołówce apelacji. Pięćwieków historii, 21 pokoleń rodziny, jej miłość do ziemi i wina, które przynosi wspaniałe plony.