Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Ferrari - włoski prestiż

Ferrari - włoski prestiż

 

Pomysł Giluio zrodził się podczas jego studiów enologicznych w Montpellier i podróży do serca Szampanii – miasteczka Éperney, gdzie poznał sekrety produkcji kultowego wina. To właśnie tam doszedł do wniosku, że jego rodzinne strony – Trydent – niemal idealnie odpowiadają warunkom klimatycznym francuskiego regionu, więc postanowił stworzyć tam wino godne najlepszych szampańskich maisons.

 

 

 

Wrócił do domu z sadzonkami chardonnay i pinot noir oraz z mocnym postanowieniem stworzenia wina musującego najwyższej jakości. Ciężka praca i pasja Giulio szybko zaczęła przynosić zamierzone efekty. Jego wino zdobywało nagrody na międzynarodowych wystawach oraz cieszyło się tak dużym uznaniem konsumentów, że mała fabryka Ferrari nie była w stanie odpowiadać na zapotrzebowanie rynku.

 

 

Z pomocą zjawił się Bruno Lunelli - przedsiębiorca i właściciel rozlewni win z Trydentu, który w 1952 roku kupił winiarnię Ferrari. Rozwinął produkcję do 100 tysięcy butelek rocznie, cały czas kładąc największy nacisk na jakość. Sam Giulio Ferrari pracował w firmie do swojej śmierci w 1965 roku.

 

 

Dziś winiarnią kieruje już trzecie pokolenie rodziny Lunelli, która do pasji, hołdowania najwyższej jakości i szacunku dla siedliska dodała innowacyjność i nowoczesne zarządzanie. Nad 120 hektarami winnic położonych u stóp Dolomitów czuwa pięciu winogrodników, którzy szkolą rolników dostarczających winogrona, by uprawiane przez nich chardonnay i pinot nero jak najlepiej nadawały się do produkcji wina metodą tradycyjną (tylko 10 proc. winnic jest własnością Lunellich). Sam proces winifikacji jest doglądany przez pięciu enologów.

 

Winobranie odbywa się wyłącznie ręcznie, miesiąc przed nim zaprzestaje się jakichkolwiek interwencji w winnicy. Nie używa się też pestycydów. Pochodzenie drożdży fermentacyjnych jest całkowicie lokalne – zostały wychodowane w winnicach Ferrari. Do stworzenia cuvée wybiera się dziesięć najlepszych win wyprodukowanych z winogron dostarczanych przez 450 dostawców. Pięć procent win wybranych do kupażu pochodzi z poprzedniego rocznika, co pozwala zachować pewną ciągłość charakteru wina.

 

 

 

Po wtórnej fermentacji w butelkach wino dojrzewa w nich jeszcze od 2 do 10 lat, a najlepsze roczniki leżakują nawet dziesięciolecia. Tak przechowywane wino zachowuje wspaniałą jakość i nasycenie bąbelkami przez długi czas. Dzięki wszystkim procesom oraz trzymaniu butelek w sterylnych warunkach wina zawierają bardzo małą ilość siarczanów – tylko 55 mg/l (dla przykładu wina organiczne posiadają od 100 do 155mg/l). Obecnie Ferrari, w apelacji Trento, produkuje 11 rodzajów win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną.

 

Wśród nich jest pierwsze na rynku włoskim różowe wino musujące o fascynującym kolorze antycznego różu i świeżym aromacie kwiatów oraz leśnych poziomek, stworzone przez Bruno Lunelli w 1969 roku, oraz słynne Giulio Ferrari Riserva powstałe z przebranych ręcznie winogron chardonnay, rosnących w malutkiej, otoczonej lasem winnicy Maso Pianizza, położonej na stoku o wysokości 600 m n.p.m. z południowo-zachodnią ekspozycją. Degustacja tego wina to przeżycie niezwykłe. Eteryczny bukiet, w którym świeże aromaty kwiatów łączą się w perfekcyjnej harmonii z nutami akacjowego miodu, wanilii i białej czekolady. W ustach wyrafinowana elegancja i długość. Nektar, który zdaje się być wiecznym, może leżakować dziesięciolecia bez uszczerbku na jakości.

 

 

W 1992 Ferrari stworzył fundację Altagamma, która ma za zadanie gromadzić oraz promować włoskie spółki o międzynarodowej renomie działające w górnym segmencie rynku w takich sektorach jak moda, meble, żywność, napoje, biżuteria, hotelarstwo i biżuteria. Wśród członków fundacji znajdziemy takie firmy jak Ducati, Versace, Ferrari (samochody), Gucci, Persol, Illy, Kartell i wiele, wiele innych znanych marek na całym świecie. 

 

 

Ferrari jest również producentem grappy Segnana, wody mineralnej Surgiva, jakościowych win czerwonych z własnej winnicy w Toskanii oraz Montefalco Sagrantino z winnicy w Umbrii. Zwiedzający winnice Ferrari w Trydencie mogą też spróbować wyrafinowanej kuchni w restauracji Locanda Margon oraz zwiedzić renesansową willę Margon – siedzibę firmy Ferrari ze świetnie zachowanymi XVI-wiecznymi freskami.

 

Najbardziej znane wino trydenckiej wytwórni – Ferrari Metodo Classico Trento DOC – jest dziś obecne w 50 krajach świata (robi się go pięć milionów butelek rocznie). Pijali go i piją wielcy tego świata: Andy Warhol, Margaret Thatcher, Ronald Reagan i królowa Elżbieta II.

 

 

 

W 2017 Ferrari zostało wyróżnione tytułem najlepszego wina musującego, na świecie, z wyłączeniem szampanów.  Ferrari Perlé 2007 został koronowany jako:  “World Champion Sparkling Wine Outside of Champagne” w pierwszej edycji "Champagne & Sparkling Wine World" - międzynarodowy konkurs poświęcony wyłącznie winą musującym. To nie jest jedyna nagroda którą otrzymał ten włoski producent, początki sięgają aż roku 1906, gdzie  musujące wino Ferrari zdobywa złoty medal na Międzynarodowej Wystawie w Mediolanie.

 

 

 

 

Ferrari  to symbol jakości, prestiżu i luksusu, którym wznosi się toasty we włoskim parlamencie, w Watykanie, podczas szczytów grupy G8 i Unii Europejskiej, gal oskarowych i olimpiad. Giulio Ferrariemu udało się zrealizować swój sen…

 

 

Źródłko: Oficjalne materiały producenta oraz importera Partner Center

Paulina Bertasello „CzasWina.pl”