×
Purcari - Mołdawia w kieliszku

Purcari - Mołdawia w kieliszku

Chateau Purcari

chateau_purcari.webp

Posiadłość Chateau Purcari, na którą składa się winiarnia, hotel i dwie restauracje, położona jest malowniczej, wiejskiej okolicy, która mieści się między Dniestrem, a Morzem Czarnym. Nowoczesna technologia wtapia się tam w sielankowe zielone wzgórza i łączy w harmonijną całość. Otoczenie natury i pobliskie jeziora tworzą możliwości do spędzenia czasu na wędkowaniu, żeglowaniu czy wycieczkach rowerowych. Po kojących atrakcjach na świeżym powietrzu zaostrzony apetyt można zaspokoić w jednej z dwóch restauracji, które serwują zarówno dania kuchni europejskiej jak stek Black Flank czy Foie Gras, jak i specjały kuchni mołdawskiej, która łączy w sobie kilka etnicznych tradycji. Na zakończenie, tuż przed udaniem się do swojego pokoju w luksusowym hotelu, najlepiej udać się na zwiedzanie zabytkowej winiarni z osobistym przewodnikiem, który z najdrobniejszymi szczegółami przedstawi proces produkcji i zaprosi na degustację wina. 




W taki sposób działa dziś jedna z najlepszych winiarni w Mołdawii i zdecydowanie najlepsza w winiarskim regionie Purcari. Żeby jednak dojść do takiej perfekcji, winiarnia i jej pracownicy musieli przejść długą drogę.

Początki winiarstwa

Przemysł winiarski w Mołdawii stał się ważnym sektorem gospodarki Europy Południowo-Wschodniej pod koniec XII wieku. Większość kraju, podzielonego na cztery regiony winiarskie, ma dogodne warunki pod uprawę winorośli, jednak znajdują się wśród nich obszary nadzwyczaj odpowiednie do uprawy najlepszej klasy winogron. Jednym z takich miejsc jest wioska Purcari oraz winnice klasztoru Agon Zograf, które leżą w sercu regionu Purcari. 

Francuscy osadnicy, którzy przybyli na te ziemie w XVIII wieku dostrzegli podobieństwa Purcari w glebie i klimacie do swojego ukochanego regionu Bordeaux, zawiązali więc partnerstwo z klasztorem i rozpoczęli uprawę specjalnych odmian winorośli. Położenie obszaru Purcari na tej samej szerokości geograficznej, co słynne Bordeaux, przyczyniło się do popularności upraw czerwonych odmian i powstawania z nich czerwonych win, które charakteryzowały się bukietami porównywalnymi do poziomu intensywności i złożoności konkurencyjnych trunków z Francji. 


purcari_3.webp

Chateau Purcari

Prawdziwa historia winiarni Purcari rozpoczyna się w roku 1827, kiedy Car Rosji Mikołaj I wydał specjalny dekret nadający jej status pierwszej wyspecjalizowanej wytwórni win w Besarabii (czyli historycznej krainy, na której terenach dziś leży Mołdawia). W ten sposób winiarnia stała się najstarszym producentem wina w Mołdawii, a jej właściciele stali się mołdawskimi bojarami, czyli baronami. Od tamtego momentu winiarnia wciąż pracowała nad udoskonaleniem swoich trunków. Dwie dekady później Purcari otrzymała swój pierwszy złoty medal na Targach Rolniczych Besarabii. 

Za wyjątkowość trunków Purcari odpowiada niepowtarzalny mikroklimat, w jakim uprawiane są winorośle. W winnicach należących do marki łączą się dwa klimaty, kontynentalny oraz śródziemnomorski. Niewiele ponad 30 kilometrów dzieli uprawy od Morza Czarnego, a od wschodu otaczają je lasy. W miesiącach zimowych temperatura potrafi spać do -20⁰C, co pozwala wytępić wszelkie bakterie. W takich warunkach owoce znakomicie dojrzewają i pozwalają tworzyć równie doskonałe wina. Trunki w Purcari od samego początku aż do czasów teraźniejszych wytwarzane są klasycznymi metodami. Winogrona zbierane są ręcznie, a gotowe wina leżakują jedynie w drewnianych beczkach. 

Przełomowym momentem dla marki był rok 1878, kiedy to na zamkniętej degustacji na paryskim World Expo zagościły wina produkowane właśnie przez Purcari. Francuscy eksperci byli pod tak dużym wrażeniem wytrawnego trunku o intensywnie rubinowym kolorze, że byli pewni iż jest to nowe wino produkowane w Bordeaux. Było dla nich ogromną niespodzianką, gdy okazało się, że trunek ten pochodzi z małej winiarni, położonej w wiosce nad brzegiem Dniestru. W ten sposób wino Negru de Purcari zdobyło swój pierwszy złoty medal na międzynarodowej wystawie. 

Złoty medal przyczynił się do ogromnej popularności tego wina i całej marki. Przez długi czas trunki tworzone przez Purcari były równie popularne, co wina z Bordeaux czy Burgundii. Powszechnie pojawiały się na dworach królewskich i carskich – pijał je Car Mikołaj II Romanow, Król Jerzy V oraz Królowa Zjednoczonego Królewstwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Wiktoria Hanowerska. Butelki Purcari sprzedawane były także do Danii, Holandii, Szwecji, Niemczech i Francji. Każdego roku zdobywały coraz więcej szacunku i uznania w międzynarodowym świecie winiarskim. 


purcari_2.webp

.Nowe porządki

Mimo iż historyczne katastrofy, w tym dwie Wojny Światowe sprawiły, że popularność i rozpoznawalność marki drastycznie spadła, a także zmniejszyła się znacznie wielkość produkcji trunków, winiarni udało się przetrwać. Nowa era w historii Purcari zaczęła wyłaniać się w II Wojnie Światowej, a dokładnie w roku 1950, kiedy mołdawscy producenci zaczęli powracać do klasycznych technik produkcji swoich słynnych win i to samo zadziało się oczywiście w Purcari. Wtedy też jeden z największych ówczesnych specjalistów-winiarzy – Pomen Cupcea, zrekonstruował legendarne wino Negro de Purcari, a winiarz Ion Ungureanu stworzył nowe arcydzieło marki o nazwie Purpuriu de Purcari. Dzięki niemu marka Purcari po raz kolejny zyskała szeroką rozpoznawalność i uznanie i stała się synonimem winiarskiej Republiki Mołdawii. 



purcari_5.webp
Do samego szczytu

Od tamtej pory Chateau Purcari pnie się po drabinie sukcesu aż na sam szczyt. Na przełomie wieków firma przesadziła ponad 250 hektarów winnic i wyposażyła swoją winiarnię i winnice w najnowocześniejszą technologię. Marka stała się najbardziej prestiżowym eksporterem win mołdawskich, przewodząc międzynarodowemu rozwojowi kraju i wprowadzając wina na ponad 25 zagranicznych rynków winiarskich, w tym do U.S.A., Kanady, Wielkiej Brytanii, Norwegii, Czechach, Chinach, Polsce i pozostałych krajach nadbałtyckich. 

Od 2006 roku w firmie produkowane są jedynie wina lokalnych odmian – jest to swoisty hołd składany w kierunku ojczyzny. W 2010 roku Purcari wprowadziła na rynek nowy trunek o nazwie Alb de Purcari, który zdobył wiele międzynarodowych nagród i wyróżnień znów podnosząc prestiż winiarni. Od 2012 roku kolekcja Purcari wzbogaca się o  tzw. Ice Wine, tworzone z zamrożonych winogron odmian Muscat Ottonel i Traminer. Za wybitne osiągnięcia w winiarstwie i promowanie wizerunku Mołdawii za granicą, Winiarnia Purcari stała się właścicielem Grand Prix w kategorii produkcji wina, przyznawanym przez rząd Republiki Mołdawii.

W ostatnim dziesięcioleciu Purcari osiągnęło swój najbardziej zaawansowany i złożony etap w rozwoju firmy. Pracowano zarówno nad poprawą jakości trunków w winiarni, jak i nad lepszymi efektami w winnicach, co poskutkowało posadzeniem nowych krzewów w 2003 roku. W 2015 roku Purcari zdobyła tytuł najbardziej nagradzanej winiarni w Europie Środkowo-Wschodniej. Dziś Chateau Purcari jest gotowa do ponownego wejścia na prestiżowy rynek winiarski i do konkurowania z najlepszymi trunkami z Francji o podniebienia krytyków i miłośników win na całym świecie.