
El Coto De Rioja
Od momentu trafienia na rynek pierwszej butelki wina El Coto de Rioja, winiarnia znacznie się rozrosła, inwestując w nowoczesne technologie oraz konsekwentnie powiększając areał winnic, aż do 3000 hektarów. Ponieważ wszystkie wyprodukowane w El Coto de Rioja czerwone wina dojrzewają w dębowych beczkach, wytwórnia posiada jeden z największych na świecie zasobów beczek (ponad 700000).
Rioja – region
Żaden inny region Hiszpanii nie cieszy się tak powszechną i zasłużoną popularnością. Do sławy tutejszych win przyczynili się m. in. winiarze bordoscy. Po klęsce filoksery w 1864 roku, która doprowadziła do ruiny większość francuskich winnic, wielu zdesperowanych winiarzy przeniosło się właśnie tutaj, wprowadzając nowoczesne metody uprawy oraz winifikacji win. Rioja jest bez wątpienia królową starzonych w dębowych beczkach czerwonych win ze szczepu Tempranillo ( 80% upraw w regionie), który często porównuje się z najlepszym francuskim Pinot Noir oraz włoskim Sangiovese. W regionie działa aż 500 winiarni, produkujących rocznie ponad 400 milionów butelek wina najwyższej jakości.
Czym charakteryzuje się szczep, z którego powstają najlepsze hiszpańskie wina?
Szczep Tempranillo jest szlachetną, rdzennie hiszpańską, czerwoną odmianą winogron. To podstawa wielu najlepszych win tego kraju, szczególnie z regionów Rioja i Ribera del Duero. Tempranillo w Hiszpanii zajmuje czwarte miejsce pod względem powierzchni upraw. Poza Hiszpanią szczep ten można spotkać pod innymi nazwami również w Portugalii, Kalifornii, Australii, Argentynie i Meksyku.
Uprawa Tempranillo daje najlepsze rezultaty w klimacie stosunkowo chłodnym, o dużej wilgotności powietrza. Warunki takie występują w wysoko położonych strefach klimatu śródziemnomorskiego. Na przykład w Rioja jest ok. 400 m nad poziomem morza, a w Ribera del Duero nawet 800 m.
Wina z tego szczepu akceptują umiarkowany kontakt z amerykańskim i francuskim dębem, zdolne do długotrwałego starzenia (crianza, reserva, gran reserva). Charakteryzują się nutą wanilii, cedru, delikatnych przypraw, kakao i tytoniu. Z drugiej strony, Tempranillo może również dawać znakomite wina młode, typu „joven” o silnie owocowych aromatach jagód i truskawek. Taka uniwersalność pozwala na szerokie możliwości doboru Tempranillo do potraw, co jest doceniane przez konsumentów.
Kilka słów o historii winnicy…
1970 El Coto de Rioja przeprowadza swoje pierwsze zbiory w Denomination of Origin Rioja. Panoramiczny widok winnicy Oryginalna winiarnia
1975 Na rynek trafia pierwszy rocznik wina El Coto.
1976 Inauguracja obiektów w Oyón (Álava).
1980 powstaje sieć handlowa, jedna z najważniejszych w sektorze w Hiszpanii.
1990 El Coto konsoliduje swoją pozycję jako wzorzec w winach Rioja. W konsekwencji następuje znaczny wzrost rynków eksportowych. Wzrasta ekspansja międzynarodowa.
2000 Z nowym tysiącleciem El Coto de Rioja jest wiodącą marką na hiszpańskim rynku w kategoriach Crianza i Reserva.
2004 Nieruchomość Los Almendros, należąca do El Coto, staje się największą winnicą w całej Dolinie Rioja.
2014 W ośrodku El Coto de Rioja w Oyón znajduje się winiarnia, która koncentruje się wyłącznie na produkcji białych win.
2016 El Coto de Rioja zdobył trofeum na najlepszą hiszpańską winiarnię roku na Międzynarodowym Konkursie Wina (IWSC), jednym z najbardziej prestiżowych nagród w branży winiarskiej na świecie. Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się 16 listopada w Londynie. El Coto de Rioja, przyznano aż 7 medali.
Prestiżowe IWSC powstało w celu poszukiwania i wynagradzania doskonałości w przemyśle winiarskim i otrzymywania informacji z około 90 krajów z całego świata. Jury składające się z 400 ekspertów określa, które wino jest najlepsze w każdej kategorii.
El Coto de Rioja uzyskał najwyższy wynik w certyfikatach jakości IFS (International Food Standard) i BCR (British Retail Consortium).
Rada Regulacyjna wybrała Coto de Imaz Reserva 2013 jako wino kategorii RESERVA do reprezentowania jej na wszystkich imprezach Rady, serwowana przez kolejny rok jako podarunek.
Zgłoszono 201 próbek wina do tego konkursu degustacyjnego. Wina zostały skosztowane na dwóch wstępnych selekcjach, które odbyły się w dniach 27 i 29 marca, z udziałem dwóch komisji degustacyjnych Rady Regulacyjnej, z których każdy składa się z trzech enologów. Ostateczna degustacja odbyła się w piątek 31 marca, w której wzięła udział komisja degustacyjna składająca się z siedmiu enologów.
To zaszczyt, że winiarnia reprezentuje D.O.Ca. Rioja i potwierdza jakość i spójność win z El Coto de Rioja, którzy również zostali wybrani w 2016 r. jako Gran Reserva Rady, a w 2015 r. jako Reserva Rady.
Oprócz wielkiego dziedzictwa starych winnic, wśród posiadanych nieruchomości posiadamy Carbonera, winnicę posadzoną na najwyższej wysokości w Rioja (840 metrów), idealną do uprawy białych odmian i Finca Los Almendros, która zajmuje 450 hektary i jest najbardziej rozbudowaną winnicą w całej Nominacji.
Osiem gospodarstw rozsianych po wszystkich podobszarach denominacji Rioja tworzy łącznie 730 hektarów winnic.
W Rioja Alavesa, El Coto de Rioja ma winnice w Elvillar de Álava, Yécora i Oyón. Większość z nich to stare winnice, chronione przez Sierra de Cantabria i podzielone na małe działki, co jest tradycyjnie reprezentatywne dla całego regionu.
W Rioja Alta nasza winnica jest scentralizowana w Cenicero i jej okolicach. Chociaż bliżej doliny, są też winnice na pewnej wysokości, co zapewnia, głównie długie godziny ekspozycji na słońce.
Podstawą naszych nowych etykiet jest naturalna winieta z ikonowymi elementami dla El Coto de Rioja. Grawerowanie obejmuje jelenie, które przyjmują gości przy wejściu do winnicy lub Klasztor Imaz, elementy emblematyczne i historyczne, które obecnie stanowią również część naszych prezentacji.
Z czym podać...?
Szczep Tempranillo uwielbia czerwone mięso, grillowane steki, grillowane warzywa, lasagne, pizze, potrawy które w bazie mają sos pomidorowy, meksykańskie potrawy, takie jak tacos, nachos i burritos oraz hiszpańskie wędliny chorizo, Jamon Iberico.
Niezależnie od wszystkich zasad i opinii autorytetów, warto pamiętać, że rzeczą najważniejszą przy doborze wina jest nasz gust i ogólne zadowolenie, nawet jeśli wybór ten różni się od przyjętych zasad.