×
Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero

Hacienda Zorita - historia, ekologia i Slow Food rodem z Duero

W 1881 roku Don Tomas de Solis  przerobił budynek na jeden z najbardziej nowoczesnych młynów zbożowych z Duero Valley. Podupadającą posiadłość do życia przywróciło w 2000 roku czterech śmiałków - Víctor Redondo Sierra, Víctor Gutiérrez, Carmelo Angulo oraz Jaime Boville García de Vinuesa. Od 2002 roku Hacienda Zorita stała się domem dla rodziny winiarskiej Marques de la Concordia. Teraz to nie tylko winnica – to również hotele, wille i restauracje. 

Wina Marques de la Concordia są rozpoznawalną marką na całym świecie. 

"Nasz patron i przodek Don Jose Abascal (1743-1821) został odznaczony honorowo w 1812 roku przez Króla Hiszpanii Fernanda VII uznając jego osobiste zasługi jako 25-go wicekróla Peru w latach 1806-1816. Abascal koncentrował się na sprawach zdrowia publicznego, kultury i obrony, przywracając harmonię ludowi Ameryki Łacińskiej i Iberii. Wybrał przydomek Concordia oznaczający harmonię z mitologii rzymskiej a dokładnie Boginię Harmionii. Nasze wina są nazwane jego imieniem, reprezentując jego wartości i dumę hiszpańskiego dziedzictwa."

Hacienda Zorita to wyjątkowa historia przeplatająca się z nowoczesnością, z doskonałą kuchnią w tle, a wszystko w rytmie Slow Food*. Sama Hacienda, czyli gościnne budynki, była świadkami 700 letniej historii, teraz odrestaurowana, świadczy niezapomniane doznania swoim gościom, jako 5* hotel i Spa z genialną restauracją z gwiazdką Michelin zaopatrywaną w wyborne wina produkowane pod nowoczesnym dachem zaprojektowanym przez słynnego hiszpańskiego projektanta Peridisa oraz z produktami własnej, organicznej farmy.

Jeśli przyjrzeć się dokładnie, można dostrzec naprzeciwko kadłub statku. „To nasz osobisty hołd dla podróży Krzysztofa Kolumba do Ameryki, który stacjonował własnie w Hacienda Zorita, tuz przed słynną wyprawą.

MOTTO: ŻYJEMY W “SLOW WORLD” 

Slow Food - organizacja i jednocześnie Ruch Społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów Świata i związanych z tym upraw rolnych, nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tychże regionów. 

„Wierzymy w naturalną , organiczną i „pełną” żywność . Jesteśmy jednym z głównych sponsorów ruchu Slow Food w Hiszpanii i twardych wyznawców swojej wiary. Stoimy na skrzyżowaniu dróg ekologii i gastronomii. Jesteśmy przeciwni standaryzacji żywności i kulturze. Wszyscy powinni mieć prawo do przyjemności czerpanej ze dobrego i zdrowego jedzenia, jak i być odpowiedzialni i chronić dziedzictwo żywności, tradycji i kultury, które czynią tę przyjemność możliwą. 

Jesteśmy przywiązani do odpowiedzialnych praktyk biznesowych, które są dobre dla społeczeństwa i środowiska.  

Jesteśmy mocno zaangażowani w ochronę rzadkich i zagrożonych gatunków zwierząt w Duero Valley. Jesteśmy dumnymi właścicielami naszych rodzimych owiec Churra,  niemal wymarłych kóz Verata; przekonaliśmy kilka Bawołów Wodnych do kąpieli w wodach Duero i sprowadziliśmy zagrożone wyginięciem świnie Mangalica z Węgier .”

Organiczna Farma Hacienda Zorita znajduję się kilka kilometrów od miasta Salamanca, w sąsiedztwie Parku Narodowego Arribes del Duero. Hacienda jest pionierem w rolnictwie naturalnym i ekologicznym w Hiszpanii. Produkuje ściśle ograniczoną ilość sera wysokiej jakości z mleka owczego, a także szynki i wędliny IBERICO, oliwy, ocet balsamiczny, warzywa, owoce i zdrowe pieczywo. 

Gospodarstwo liczy ponad 300 ha lasów i naturalnych pastwisk, gdzie bydło pasie się swobodnie. Na farmie można  spotkać m.in. dziki, zające, króliki, gołębie, orły Milano i lisy… 

Farma jest również domem dla wymierających już kóz Verata, swiń  Mangalica które są jedynymi kuzynami środkowoeuropejskimi swiń pata negra.  

Żyją razem w doskonałej harmonii z owcami Churra i Wodnymi Bawołami, których mleko używane jest do słynnego na całym świecie sera mozarella.