Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Popularne bąbelki czyli Prosecco!

Popularne bąbelki czyli Prosecco!

Metoda ta daje wina o ciśnieniu około 3 atmosfer. Oznacza to, że bąbelki Prosecco zwykle trwają dłużej niż w piwie (które ma ciśnienie około 1,5 atmosfery) i zwykle nie tak długo jak szampanie (5-6 atmosfer ciśnienia). Metoda Charmata jest powszechnie wykorzystywana w produkcji win musujących, ze względu na niższe koszty w porównaniu do metody tradycyjnej (szampańskiej). W dodatku wina są gotowe do wypuszczenia na rynek zdecydowanie szybciej. Cały proces w metodzie Charmata zajmuje ok. 15–20 dni. Otrzymujemy wina świeższe i bardziej owocowe, bez nut drożdżowo-piekarniczych, typowych dla wszystkich win musujących długo leżakowanych na osadzie. Metoda Charmata ewoluowała w czasie i została dostosowana do tworzenia „poważniejszych” win musujących – zwłaszcza z Pinot Nero i Chardonnay. Nazywa się „Charmat lungo” i pozwala na leżakowanie wina na osadzie drożdżowym w kadzi nierdzewnej nawet przez rok. Celem jest otrzymanie wina maksymalnie zbliżonego smakiem do win produkowanych metodą klasyczną.

Prosecco to wino o przeważających aromatach owoców tropikalnych, melona miodowego, zielonych jabłek, moreli, gruszki, cytrusów, kwiatu pomarańczy. Jest niezwykle świeże i przyjemne w konsumpcji, również bardzo elastyczne jeśli chodzi o zestawienia kulinarne. Oto, jak Prosecco oznaczane jest na etykiecie jeżeli weźmiemy pod uwagę poziom wytrawności:

Brut 0-12 g - do pół grama cukru na szklankę

Extra Dry 12-17 g - nieco ponad pół gram cukru na szklankę

Dry 17-32 g - do 1 grama cukru na szklankę

Styl Prosecco Extra Dry jest najbardziej uniwersalny, zapewnia doskonałą równowagę między owocowością, kwaskowatością i subtelną słodyczą.

Prosecco powinno być podawane na zimno (3-7 °C), a najlepszym kieliszkiem do serwowania Prosecco jest kieliszek w kształcie tulipana. Jest idealny, ponieważ jest wysoki i smukły, a do tego pomaga otworzyć większe spektrum aromatów oraz zachować finezję bąbelków przez dłuższy czas. Bąbelki w Prosecco są dość delikatne i ulotne. Wino występuje w dwóch wariantach – „spumante”, czyli mocno musujące, lub rzadziej spotykane – „frizzante”, które jest mniej musujące.

Prosecco jest zaskakująco wszechstronne i dobrze łączy się z szeroką gamą produktów kulinarnych. To jedno z tych win, które można podawać jako aperitif (przed jedzeniem, bąbelki przyjemnie pobudzają apetyt), ale również dobrze pasuje do dania głównego. Sprawdzi się dobrze w połączeniu z kuchnią tajską, wietnamską oraz pikantnym curry. Jest rodzajem wina, które pasuje praktycznie do każdego jedzenia – ostryg, sushi, przystawek z owocami, sałatek, ryb, ale również do słonych przekąsek, a nawet… frytek czy chipsów (lekko posolonych).  Kwasowosć wina neutralizuje tłuszcz, natomiast pęcherzyki powietrza oczyszczają nam podniebienie z soli.

Włosi uważają, że Prosecco pobudza również apetyt na całonocną zabawę. Jest też ulubionym winem do przygotowywania drinków typu:

  • Mimoza-owocowość tego wina wzmacnia cytrusowe smaki soku pomarańczowego. Doskonała mimoza to 2 części wina musującego do 1 części soku.
  • Bellini-należy połączyć wino musujące z nektarem brzoskwiniowym. Na zblendowaną 1 dojrzałą brzoskwinię ze skórką dodajemy 500ml Prosecco i miksujemy.
  • Aperol Spritz-doskonały drink to 3 części wina musującego, 2 części Aperolu i 1 część  wody gazowanej oraz kilka kostek lodu z plasterkiem pomarańczy.