
Jak łączyć wino i ser
Oczywiście niedoświadczeni smakosze mogą wybrać jedną z dwóch dróg: pójść za radą doświadczonego smakosza lub samemu przeprowadzić eksperymenty łącząc ze sobą różne typy serów z różnymi winami. My proponujemy Wam tę pierwszą opcję z trzech powodów: po pierwsze, jest tańsza (bo nie musicie kupować kilkunastu różnych win i serów, a jedynie kilka, lub nawet po jednej sztuce), po drugie szybsza i łatwiejsza, a po trzecie i najważniejsze, bardziej hedonistyczna! Nie po to ktoś kiedyś „zmarnował” kawałek naprawdę pysznego sera nieodpowiednio dobranym winem, byście Wy popełniali te same błędy! Tak więc, do rzeczy, oto zasady łączenia wina i serów.
Ogólną zasadą łączenia wina i sera jest komponowanie ich na podstawie intensywności smaku i aromatu. W praktyce oznacza to, że intensywny w smaku ser podaje się z intensywnym w smaku winem, a ser o delikatnym smaku z delikatnym w smaku winem. Jest jeszcze druga zasada – zasada kontrastu, według której wino i ser powinny się od siebie różnić, by razem stworzyć mieszankę idealną. Drugi sposób komponowania zaleca się jednak osobom doświadczonym, tzw. koneserom, gdyż wymaga niemałej wiedzy o właściwościach wina i serów. Chodzi bowiem o to, by żaden ze składników nie dominował nad drugim sprawiając, że kubki smakowe w ogóle go nie wyczuwają, a taki balans naprawdę niełatwo uzyskać. Nie ma więc co ukrywać, że zasada pierwsza, czyli zasada podobieństwa, jest dużo łatwiejsza i mniej ryzykowna, ale którą wybierzecie zależy już tylko od Was.