
10 najlepszych win na świąteczny stół
Polskie tradycje świąteczne są bardzo popularne i powszechnie obchodzone, jednak każda rodzina posiada również swoje własne obyczaje i przyzwyczajenia, których na próżno poszukiwać w innym domu. Nie łatwo lub wręcz niemożliwym jest wybranie dań i trunków, które z pewnością pojawią się na każdym świątecznym stole w kraju. U jednych na stole dominują potrawy rybne, u innych mięsne, a w jeszcze kolejnym domu stawia się na nowoczesność i na przykład owoce morza.
Zamiast więc prezentować Wam listę win, które sprawdzą się na wigilijnym czy świątecznym stole, proponujemy alternatywną listę 10 trunków, z której każde wino łączy się z odpowiednią potrawą, najczęściej pojawiającą się podczas Bożego Narodzenia. W ten sposób, niezależnie od tego jaką tradycję kultywujecie i jakie obchodzicie zwyczaje, sami na podstawie listy skomponujecie zestaw trunków idealnych dla Waszych potrzeb.
- Aperitif w oczekiwaniu na pierwszą gwiazdkę lub… pierwszych gości
Każde Święta zaczynają się oczekiwaniem – niektórzy czekają na pierwszą gwiazdkę, by zasiąść do wigilijnego stołu, inni zerkają co chwila przez okno w oczekiwaniu na zaproszonych gości podczas kolejnych dni świątecznych. Niezależnie od tego, na co czekacie, warto uprzyjemnić sobie tę chwilę aperitifem, który rozbudzi apetyt przed kolacją. W tej roli doskonale sprawdzi się włoskie wino musujące typu Lambrusco, jak Lambrusco Rosso IGT Rosso Dell' Emilia. To czerwone wino wypełnione łaskoczącymi bąbelkami urzeka wonią słodkich wiśni i truskawek oraz świeżym i delikatnym smakiem. Może okazać się, że po jednym kieliszku tego trunku już nikt nie będzie tak gorączkowo oczekiwał nadejścia gości.
- Wino do śledzia, koreczków śledziowych i wszystkich dań na zimno z wykorzystaniem ryby
Do śledzia najlepiej pasują wina z odrobiną cukru resztkowego, czyli na przykład wina odmiany Riesling. Najlepsze wina tego szczepu pochodzą z Niemiec, jak np. Allendorf Save Water Drink Riesling Fruity. Wyróżnia się ono klarowną zielonkawą barwą, bukietem pełnym owocowych aromatów soczystych owoców egzotycznych z grejpfrutowym akcentem oraz aksamitną konsystencją o owocowym posmaku i doskonałej równowadze między słodyczą, a kwasowością. Ważna informacja – wino to dostępne jest również w wersji bezalkoholowej, także panie w ciąży, kierowcy, a także rodziny, które unikają spożywania alkoholu podczas Wigilii spokojnie mogą się uraczyć lampką takiego trunku.
- Wino do ryb pieczonych i smażonych oraz tłustych i w panierce
Takie ryby potrzebują zazwyczaj „mocniejszego” wsparcia w postaci wina z odmiany Chardonnay. Doskonałym przykładem jest Robert Mondavi Woodbridge Chardonnay, wino o intensywnie złocistej barwie, bukiecie złożonym z aromatów owoców tropikalnych z dodatkiem kwiatu pomarańczy i delikatnie wytrawnym smaku zamkniętym w „gęstej” konsystencji o dębowym zakończeniu. Wino to łączy się także z rybami wędzonymi, owocami morza i drobiem, także doskonale sprawdzi się jako towarzysz nieco nowocześniejszych obiadów świątecznych.
- Wino do pierogów z kapustą, uszek lub łazanek
Do tego typu dań serwuje się wina świeże i lekkie, najlepiej sprawdzą się więc odmiany takie jak Sauvignon Blanc lub Pinot Grigio. Purcari Pinot Grigio tworzone jest przez prestiżową mołdawską winiarnię, należącą do najbardziej lubianych producentów wina przez Królową Elżbietę II. Warto więc pochylić się nad tym iście arystokratycznym winem podczas Bożego Narodzenia. Ma ono jasno-złotą barwę, przyjemny świeży bukiet o aromatach gruszek i białych kwiatów oraz podniebienie pełne migdałowego posmaku z delikatną wytrawną nutą. Jest to doskonały towarzysz wszystkich dań wegetariańskich, np. smażonych przegrzebków czy pierogów ruskich, także będzie dobrym wyborem, jeśli przy świątecznym stole zasiądzie razem z Wami jarosz.
- Wino do pieczeni wieprzowej, pasztetu z czerwonego mięsa i wędzonych wędlin
Do wszelkich pieczonych mięs czerwonych, które najczęściej pojawiają się na stole Pierwszego i Drugiego Dnia Świąt najodpowiedniejsze będzie wino odmiany Merlot, i to proponowane przez kraje Nowego Świata (Chile, Argentyna), jak i Starego Kontynentu, np. z Włoch - Santa Sofia Merlot Corvina IGT. Trunek ten został wyprodukowany przez winiarnię o 140-letnim doświadczeniu, tworzącą w samym sercu regionu Veneto. Wyróżnia się głęboko-rubinową barwą z fioletowym refleksem, bukietem pieszczącym nos aromatami malin z dodatkiem lukrecji i nutą czerwonych kwiatów. W ustach wyraźna kwaskowość pozwoli nie zniknąć winu wśród tłustych i intensywnych smaków mięsa, a przyjemna pikantna nuta pozostająca na podniebieniu doda jeszcze większych wrażeń. Wino to jest także odpowiednią parą do pieczonego królika, także jeśli w Twoim domu zamiast pieczeni przygotowuje się właśnie królika, śmiało sięgnij po butelkę tego znakomitego Merlota!
- Wino do pieczonej wołowiny i dziczyzny
Dania z wołowiny i dziczyzny charakteryzują się intensywnym smakiem i mocną strukturą, wymagają więc także tego typu trunków. Sprawdzi się wino z hiszpańskiego szczepu Tempranillo lub francuskie trunki z Bordeaux. Tym razem postawimy jednak na Zuccardi Q Tempranillo, wino o purpurowej barwie, które w nosie ujawnia aromaty czarnej porzeczki z wyraźnymi nutami ciemnej czekolady, tabaki i skóry, a w ustach rozpływa się intensywnym posmakiem malin o doskonałej równowadze między kwasowością, tanicznością, a słodyczą. Tak samo, jak danie z dziczyzny czy wyrafinowanej wołowiny, wino to stanie się najważniejszym punktem świątecznego obiadu.
- Wino do pieczonej gęsi i pieczonego indyka
Pieczony indyk ze złocistą skórką lub gęś nadziewana pomarańczami to dania, które ku zaskoczeniu niedoświadczonych kucharzy, łączą się z winem czerwonym, a nie jak większość dań na bazie drobiu z winem białym. Jednak, pomimo iż powinno się te dania serwować z trunkami czerwonymi, wciąż nie powinny być one zbyt intensywne i wyraziste, najlepiej więc by było to wina o delikatniejszym smaku jak np. Pinot Noir. Mud House Pinot Noir jest wspaniałym przykładem „lekkiego wina czerwonego”. Ma ono rubinową barwę, bukiet zdominowany aromatami czarnych wiśni i słodkich jeżyn oraz harmonijne podniebienie z miękkimi taninami i odpowiednią dozą orzeźwiającej cierpkości. Do takiej pary idealnie pasować będzie także konfitura ze słodkiej żurawiny, która często pojawia się na świątecznym stole.
- Wino do bigosu i potraw z grzybami
Połączenie bigosu z winem na pierwszy rzut oka wydaje się być nieco dziwne lub wręcz niemożliwe do stworzenia. Tym trudniejsze jest to połączenie, im więcej składników zawiera Wasz bigos – kapusta, mięso, grzyby, suszone owoce, zioła, przyprawy… Czy da się odnaleźć trunek, który temu wszystkiemu wyjdzie naprzeciw? Otóż tak! Zaskakującą, lecz najlepiej komponującą się propozycją jest słynne włoskie wino Amarone, jak np. Degani Amarone Della Valpolicella Classico DOC, które tworzone jest z suszonych owoców i dzięki temu ujawnia intensywne aromaty marmolady śliwkowej i czekolady. Jego naturalna słodycz doskonale równoważy kwaskowaty smak kapusty i łączy się z zawartymi w bigosie suszonymi owocami. Drugą propozycją, która wspaniale łączy się z potrawami na bazie grzybów są wina szczepu Pinot Noir, a szczególnie te produkowane w Burgundii, Alzacji lub w Nowej Zelandii. Mud House Pinot Noir to właśnie jeden z takich trunków, którego intensywna owocowość bukietu z przewagą aromatu jeżyn i delikatny smak w połączeniu z miękkimi taninami sprawia, że nic lepszego do grzybowego dania nie uda Ci się znaleźć.
- Wino do kutii, makowca i słodkich wypieków z rodzynkami
Świąteczne desery są niezwykle wyjątkowe i charakterystyczne w smaku. Mak, miód, suszone owoce – to produkty, które najlepiej skomponują się z lekkim i słodkim winem, takim jak Kazbek Peak Alazani Valley White Semi Sweet. Jego przyjemny aromat słodkich brzoskwiń i jedwabista konsystencja o równie słodkim posmaku podwoją przyjemność czerpaną ze smakowania deseru.
Wiemy również, że z całą pewnością większość z wymienionych potraw pojawi się na Twoim stole, skuś się więc na zakup różnych win o różnych charakterach. W ten sposób zarówno Ty, jak i Twoi goście będziecie mogli swobodnie wybierać te trunki i dania, które najbardziej odpowiadają Waszym gustom.
Aby mieć pewność, że każdy z gości zdecyduje się na sięgnięcie po wino decyduj się na raczej na znane międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay czy Pinot Noir. Pamiętaj również o odpowiednim schłodzeniu win przed podaniem, a gdy już odhaczysz wszystkie punkty z listy „to do” rozsiądź się wygodnie za stołem i ciesz świąteczną atmosferą z kieliszkiem doskonałego trunku w dłoni.