
Najlepsze przepisy na drinki z winem
To, gdzie, kiedy i z jakiej okazji postanowicie je przygotować zależy jedynie od Was, a najważniejszym jest fakt, że efekt zawsze będzie tak samo przepyszny! Wystarczy butelka (lub dwie) dobrego wina, kilka dodatków i kostki lodu – zapewniamy, że nasze autorskie przepisy zachwycą każdego.
- Różowa pantera
Składniki: 60 ml różowego wina wytrawnego, 30 ml truskawkowego likieru, 4 truskawki, 1 łyżeczka brązowego cukru, lód i woda gazowana.
Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzuć truskawki i posyp cukrem, rozgnieć je profesjonalnym muddlerem lub widelcem na w miarę gładką pulpę. Dorzuć kilka kości lodu i na nie nalej wino i likier, wymieszaj wszystko ostrożnie wysoką łyżką i na koniec dopełnij szklankę wodą gazowaną.
- Wakacje w tropikach
Składniki: 80 ml białego wina wytrawnego, 10 ml syropu kokosowego, 30 ml soku bananowego, plaster świeżego ananasa, lód i wiórki kokosowe.
Wykonanie: Odrobinę syropu kokosowego wylej na mały jeden mały talerzyk, a na drugi wysyp wiórki kokosowe. Umieść na nim odwróconą do góry dnem szklankę, tak by krawędź zamoczyć w syropie. Następnie podnieś szklankę i otocz krawędź w wiórkach kokosowych. Do tak przygotowanej szklanki wrzuć kości lodu, dodaj wino, syrop kokosowy i sok bananowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec udekoruj szklankę dodatkowo plastrem ananasa. - Złoty Meksyk
Składniki: 60 ml czerwonego wina wytrawnego, 30 ml złotej tequili, 40 ml soku pomarańczowego, 10 ml soku z limonki, 10 ml grenadyny, lód.
Wykonanie: Umieść w wysokiej szklance kilka kostek lodu, a następnie nalej na nie wino, tequilę, sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z cząstki limonki. Dokładnie wymieszaj. Przyłóż łyżeczkę odwróconą do góry dnem do wewnętrznej strony szklanki i delikatnie nalewaj na nią grenadynę, tak by syrop spływał po szkle w dół. W ten sposób utworzy się czerwono-pomarańczowy gradient. - Buszujący w ziołach
Składniki: 60 ml wina białego musującego wytrawnego, np. Prosecco, 30 ml białego ginu, 10 ml soku z limonki, gałązka świeżego rozmarynu, lód, woda gazowana lub sprite.
Wykonanie: Kieliszek lub szklankę napełnij lodem, dodaj wino, gin i sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Wsuń w szklankę gałązkę rozmarynu i dopełnij koktajl wodą gazowaną, a dla słodszego efektu spritem. - Winiarnia na Manhattanie
Składniki: 50 ml wina białego wytrawnego, 25 ml słodkiego czerwonego wermutu, kilka kropel angostury, kostki lodu, skórka z pomarańczy.
Wykonanie: Do niskiej szklanki wrzuć kości lodu, nalej na nie wino, wermut i kilka kropel angostury. Wszystko dokładnie wymieszaj, a wierzch udekoruj cienkim paskiem skórki z pomarańczy skręconym w spiralkę.
We wszystkich przepisach oryginalnie zawierają się wina wytrawne, jeśli jednak jesteś wielbicielem nieco bardziej słodkich smaków nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wypróbował je w wersji z winem półwytrawnym. Najlepsze wina, które doskonale skomponują się ze składnikami w tych przepisach znajdziecie poniżej: