Przepis na pizzę doskonałą
Tego dnia wszyscy smakosze włoskiej kuchni mogą wspólnie świętować zajadając przepełnione smakiem serowo-pomidorowe trójkąciki i popijając wino. Co wierniejsi i bardziej zagorzali fani idą na całość i samodzielnie przygotowują pizzę, wykorzystując dopracowane przez lata eksperymentów sprawdzone triki na doskonale wypieczone brzegi, ciągnący się ser i soczysty sos. I my do takich fanów należymy, co roku poświęcając czystość kuchni i ubrań na rzecz ulubionej pizzy.
Czym jednak byłaby włoska pizza bez kieliszka odpowiedniego włoskiego wina? Mowa oczywiście nie o „jakimkolwiek” włoskim winie, a o perełce w koronie Toskanii – Chianti. To właśnie to wino, tworzone w apelacji Chianti DOCG z owoców odmiany Sangiovese uznane jest za najlepszego towarzysza pizzy. Po wypróbowaniu połączenia domowej pizzy i kieliszka Ruffino Chianti nie możemy się z tą opinią nie zgodzić! Po pierwsze, Ruffino to 150-cio letnia winiarnia uznana za ikonę i ambasadora Toskanii, której trunki przez wiele lat serwowane były na królewskim stole. Po drugie, Chianti jest pierwszym winem wyprodukowanym przez winnicę, jego receptura jest więc dopracowana w każdym calu i doskonale oddaje to, co jest w tym trunku najlepsze. Wino Chianti ma więc intensywny aromat fiołków, wiśni macerowanych w alkoholu, truskawek i tytoniu oraz doskonałą równowagę w ustach między owocowością, delikatną kwaskowością i intensywnością wiśniowego posmaku.
Naszą propozycją na 9 lutego jest więc wino tworzone według 150-letniej receptury, Ruffino Chainti oraz dopracowywany przez lata przepis na doskonałą włoską pizzę:
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej, najlepiej typ 00 ewentualnie typ 450;
- 250 ml ciepłej wody;
- 25 gram świeżych drożdży;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
Składniki na sos i dodatki:
- 200 gram pomidorów z puszki najlepiej typ Pelati;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- po 1 łyżeczce cukru, pieprzu czarnego, soli i oregano;
- 1 kulka mozzarelli;
- 1 opakowanie tartej mozzarelli;
- 3 plastry długo dojrzewającej szynki Prosciutto;
- garść pomidorków koktajlowych;
- 10 czarnych oliwek;
- garść świeżej rukoli;
Wykonanie:
- Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży: świeże drożdże pokrusz w głębokiej misce, dodaj ciepłą wodę i mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj dwie łyżki mąki i cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw zaczyn na bok na około 15 minut, by drożdże miały czas popracować.
- Pozostałą mąkę przesyp do drugiej miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób w środku mąki wgłębienie i po upływie 15 minut stopniowo przelewaj w zagłębienie rozczyn z drożdży zagarniając do środka po łyżce usypanej dookoła mąki.
- Zagarniaj mąkę mieszając składniki łyżką przez około 2-3 minuty, na koniec dodaj jeszcze oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. W tym momencie zrezygnuj z łyżki i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Kiedy składniki połączą się, wyjmij ciasto z miski i zacznij ugniatać na stolnicy oprószonej mąką. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 15 minut! Jeśli nie masz tyle siły (lub chęci ) możesz użyć do tego robota planetarnego wyposażonego w hak do ciasta.
- Wyrobione ciasto przełóż do czystej, suchej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj sos do pizzy: w garnku o nieprzywierającym dnie podsmaż na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj pomidory i przyprawy i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 minut aż sos zgęstnieje. Na koniec zblenduj go na prawie „gładką” masę.
- Wyrośnięte ciasto na pizzę wyjmij z miski i chwilę pozagniataj na stolnicy. Następnie palcami rozciągaj i formuj w kształt okręgu. Jeśli nie musisz, nie używaj do tego wałka, który niepotrzebnie spłaszczy ciasto i zniweluje jego fantastyczną puszystą strukturę.
- Uformowaną pizzę przełóż na blaszkę lub kamień, polej obficie sosem pozostawiając około 1 cm wolny od brzegu. Na sos wyłóż równomiernie poszatkowaną mozzarellę z zalewy, porwaną na kawałki szynkę i przekrojone na pół oliwki oraz pomidorki. Na koniec obsyp hojnie całość tartym serem mozzarella.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250⁰C na co najmniej 10 minut. Im ciasto na pizzę jest grubsze, tym więcej czasu powinno spędzić w piekarniku.Po upieczeniu wyjmij pizzę z piekarnika, dodaj na wierzch liście rukoli i podziel ją na równe kawałki. Smacznego!
Niewiele jest takich dni w roku, kiedy bezkarnie i bez wyrzutów sumienia względem diety można zajadać się włoskimi pysznościami i popijać je czerwonym winem. Dlatego nie zastanawiajcie się długo, sięgajcie po drożdże, mąkę, szynkę i butelkę trunku – nie tylko żołądek, lecz także głowa podziękuje Wam za tę chwilę rozkoszy dla podniebienia!