
Puszysty sernik z białym winem
Na szczęście lista składników jest krótka, a przygotowanie banalnie proste, dlatego nawet Ci, którzy dopiero dziś rozpoczynają poszukiwania najlepszych prezentów bez problemu zdążą przygotować doskonały świąteczny deser w postaci puszystego sernika z o winnym aromacie i smaku.
Wyjątkowość tego sernika tkwi w „tajemniczym składniku”, którym jest… Białe wino. To ono jest tutaj główną przyprawą, która tworzy unikalny smak wypieku, dlatego warto wybrać najbardziej aromatyczne. Z bożonarodzeniowym klimatem i potrawami najlepiej skomponuje się sernik o posmaku jabłek, sięgnij więc po trunek z takim bukietem. Doskonałym winem w tej kompozycji będzie Purcari Pinot Grigio o bukiecie stworzonym z aromatów dojrzałych jabłek i gruszek z nutami białych kwiatów. W smaku równie jabłkowo-gruszkowe zaskakuje migdałowymi tonami, które są równie bardzo pożądane w kremowym serniku.
Gotowy sernik możesz ozdobić według własnych upodobań, ale w naszej ocenie w czasie Bożego Narodzenia najlepiej będzie się prezentować z dekoracją z suszonych plasterków jabłka posypanych cynamonem, skórką z cytryny, pralinami z białej czekolady i korą cynamonu. Jeśli lubisz o wiele słodsze wypieki, lepiej będzie jeśli zamiast dodatku większej ilości cukru w masie serowej, po prostu przygotujesz słodką polewę np. z białej czekolady, lukru, a może słonego karmelu?
Nie ma sensu się dłużej zastanawiać, po prostu wpisz składniki na listę zakupów i przygotuj dla swoich gości najlepszy świąteczny sernik. Obiecujemy, że odtąd będziesz go przygotowywać każdego roku!
Składniki
- 150 gram kruchych ciastek typu herbatniki
- 50 gram masła
- 250 gram kremowego serka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 165 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
- Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Kruche ciastka rozkrusz w melakserze lub ręcznie zamykając je w torebce strunowej i rozgniatając je wałkiem do ciasta. Im dokładniej je pokruszysz, tym lepszy otrzymasz efekt końcowy.
- Pokruszone ciastka wymieszaj z 50 gramami roztopionego masła. Mieszankę wyłóż na spód tortownicy dokładnie go wypełniając i dociskając do dna. Wstaw tortownicę do lodówki, by spód się schłodził i tym samym przyjął stabilniejszą konsystencję.
- W czasie chłodzenia się spodu przygotuj masę serową. Umieść ser w dużej misce i po kolei dodawaj do niego: cukier, jajko, jogurt i wino cały czas mieszając. Mieszaj do momentu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Na sam koniec dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj.
- Gotową masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek.
- Piecz przyrządzony w ten sposób sernik przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170⁰C. Po upłynięciu godziny wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki, lecz nie wyciągaj sernika. Pozwól mu wystygnąć w środku przez kolejną godzinę.
- Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstaw je na co najmniej 5 godzin do lodówki.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z formy i ozdób według własnych upodobań.
Na szczęście lista składników jest krótka, a przygotowanie banalnie proste, dlatego nawet Ci, którzy dopiero dziś rozpoczynają poszukiwania najlepszych prezentów bez problemu zdążą przygotować doskonały świąteczny deser w postaci puszystego sernika z o winnym aromacie i smaku.