Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas

Jak skomponować deskę hiszpańskich tapas

Mimo iż hiszpańskie przysmaki w ostatnich latach stały się bardzo popularne, warto i tak przypomnieć i wyjaśnić czym tak naprawdę są tapasy. Tapa (w liczbie pojedynczej) to mała przekąska, którą zajada się popijając trunek – małe piwo lub kieliszek wina. Nazwa tych przekąsek oznacza dokładnie „przykrywka”, ponieważ tak były one traktowane dawno temu, dosłownie jako przykrywki. Barman przykrywał kieliszek lub szklankę talerzykiem z drobnym poczęstunkiem, by nie wlatywały do wewnątrz muchy. Zwyczaj ten przyjął się w hiszpańskiej kulturze i wyrósł do rangi narodowego specjału.

 

Tapasy są bardzo różnorodne i nie sposób zliczyć wszystkie, zwłaszcza, że każdy z regionów kraju poza podstawowymi posiada także swoje „markowe” przekąski. Ma to oczywiście swoje dobre strony, ponieważ każdy smakosz znajdzie wśród nich z pewnością takie, które przypodobają jego gustom i podniebieniu. Przekąski komponuje się rzecz jasna na tradycyjnych hiszpańskich produktach: szynkach, kiełbasach, serach, oliwkach i wspaniałych warzywach dojrzewających pod hiszpańskim słońcem. 

Aby zestaw tapasów lub deska tapasów w pełni zadowoliła apetyt zarówno Twój, jak i Twoich gości powinna zawierać każdy produkt z wyżej wymienionych. Gdy kompozycja jest gotowa, każdą z przekąsek zajada się naprzemiennie – raz oliwka, raz bagietka z szynką, raz kawałek sera – i tak aż do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które obowiązkowo muszą znaleźć się na stole podczas tapasowej kolacji:

  • Tortilla de patatas – czyli hiszpański omlet z ziemniakami. Proste danie, ale niesamowicie smaczne i sycące. Składa się z ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki, startej na tarce białej cebuli, jajek, soli i pieprzu. Usmażoną na patelni tortillę należy pokroić w trójkąciki jak tort i podjadać z kawałkiem bagietki lub samą.
  • Deska wędlin – tutaj powinno znaleźć się kilka różnych rodzajów, które przedstawiać będą różne tekstury i smaki. Podstawą jest kiełbasa Chorizo o intensywnie paprykowym smaku oraz długo dojrzewająca szynka Jamon Serrano i mięciutkiej konsystencji. Dobrze jest jeszcze dodać Lomo czyli suszony schab wieprzowy o słodkawym posmaku, Morcillę w plastrach, czyli typ hiszpańskiej kaszanki i kiełbasę Fuet ze szlachetną pleśnią o twardej strukturze i orzechowych nutach.
  • Deska serów – serów w Hiszpanii jest równie wiele, co wędlin. Podstawą jest Manchego z sera owczego, lecz poza nim warto dodać także Majorero z mleka koziego i Cablares, czyli ser pleśniowy z mleka krowiego. Taka deska to pełen przekrój hiszpańskich dobroci. 
  • Dodatki – zielone oliwki, suszone pomidory w zalewie, mix marynowanych warzyw i półmisek wysokiej jakości oliwy z oliwek. Wszystkie te dodatki podkreślą smak wspaniałych wędlin i serów i wzbogacą kolację o nowe aromaty i smaki. 
  • Grillowane papryczki Pimenton – są to małe, zielone papryczki o gorzkim posmaku, które są doskonałe po ugrillowaniu i posypianiu solą. 
  • Pszenne pieczywo – do tapasów najczęściej wykorzystuje się pszenne, świeże pieczywo typu bagietki lub bułki paryskiej. Bagietkę należy pokroić pod skosem w niewielkie kawałki i podać na dużej paterze, by każdy mógł sięgnąć po jedną i samodzielnie skonstruować swój tapa.


Najważniejsze jest jednak wino! To przecież dzięki niemu powstała cała idea hiszpańskich tapasów. A jak wiadomo z regionalnymi potrawami najlepiej smakują regionalne trunki. Dlatego do kolacji złożonej z tapasów najlepiej wyposażyć się w wino z hiszpańskich, doskonale dojrzałych winogron. Najpopularniejszym szczepem Hiszpanii jest Tempranillo, a wino z niego wyprodukowane pijane jest przez wesołych Hiszpanów codziennie. 

Doskonałym wyborem będzie Finca del Mar Tempranillo od wiekowej winiarni Vicente Gandia, która tworzy swoje trunki w słonecznej Walencji. Wino to charakteryzuje się soczystym aromatem czarnej porzeczki z nutą wanilii, którą przejęło po leżakowaniu w beczce oraz delikatną konsystencją o posmaku jagód. Podkreśli smak serów i tortilli nie zagłuszając ich swoją intensywnością. Równie doskonale sprawdzi się Federico Paternina Banda Azul Crianza, produkowane w słynnym regionie La Rioja. Jest to mieszanka dwóch rodzimych odmian Tempranillo i Garnacha. W bukiecie – subtelne kwiaty, a w smaku – czerwone owoce. Wyższa naturalna kwasowość owoców szczepu Garnacha sprawia, że wino świetnie łączy się z tłustymi wędlinami. A dodatkowo jest to ulubione wino Hemingweya, więc naprawdę warto je spróbować!

Stół pełen hiszpańskich tapas to pomysł idealny do świętowania Tempranillo Day, lecz nie tylko. Sięgaj po dobrodziejstwa hiszpańskiej kuchni tak często, jak tylko masz ochotę. Może okazać się, że to właśnie w pełnym żołądku wspaniałych przekąsek leży radość hiszpańskiego temperamentu i Ty sam go zdobędziesz?