Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Gorąca czekolada z czerwonym winem

Niewiele istnieje na świecie napojów, które potrafią zaspokoić jednocześnie potrzeby ciała i ducha. Na szczęście jeden z nich jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i genialnie radzi sobie z ponurym nastrojem. Chodzi oczywiście o gorącą czekoladę z dodatkiem czerwonego wina! Słodycz czekolady pieści podniebienie, a podgrzane procenty wprowadzają błogi nastrój i wyciszają skołatane myśli. 

Najlepszą porą na przygotowanie gorącej czekolady z winem jest jesień i zima, kiedy wychłodzony organizm domaga się rozgrzania a także wzrasta naturalna potrzeba organizmu na produkty słodkie. Dodatkowo, ten rozgrzewający napój z procentami uświetni wiele, różnych okazji - spotkanie z przyjaciółką, romantyczny wieczór we dwoje czy chwile spędzone samotnie pod kocem z dobrą powieścią w dłoni. 

W tradycyjnym przepisie wykorzystuje się gorzką czekoladę oraz czerwone wytrawne wino. Jeśli jednak Twoje kubki smakowe preferują słodsze smaki, nic nie stoi na przeszkodzie byś wypróbował napój w wersji z czekoladą mleczną (pół na pół z gorzką lub wyłącznie mleczną). Możesz również zwiększyć ilość miodu, do tej, która usatysfakcjonuje Twoje gusta. 

Pamiętaj, że wino, które dodasz do czekolady musi smakować Ci samo w sobie. Jeśli spróbujesz wina i nie będzie Ci ono odpowiadało smakowo, wcale nie pomoże mu dodanie gorącej czekolady! Wręcz przeciwnie, niesmaczne wino zepsuje smak całego napoju. Najlepiej w połączeniu z czekoladą sprawdza się wino o subtelnym aromacie i owocowym, delikatnie słodkawym smaku. Jednym z takich win jest Vicente Gandia Marques Del Turia Red, które stworzono pod gorącym, hiszpańskim słońcem. Jego łagodny smak z wyraźnymi nutami czarnych porzeczek i jeżyn doskonale skomponuje się z płynną czekoladą, a piękna wiśniowa barwa sprawi, że napój będzie się prezentował naprawdę smakowicie. Nie zaleca się łączenia czekolady z winem pół-wytrawnym ze względu na zawarty w tego typu winach cukier. Wyraźnie słodkie wino w połączeniu z czekoladą może wydać się po prostu mdłe i pozbawione wyrazu. Lepiej jest zrównoważyć smaki tak, by napój dawał przyjemność i jednocześnie nie usypiał. 

sincerely-media-jEIuuvnk1W8-unsplash.webp

Dopisz więc do listy zakupów butelkę dobrego wina i tabliczkę czekolady. Zarezerwuj jeden z najbliższych jesiennych wieczorów na relaks i poprawę nastroju z przyjaciółką, partnerem lub książką i obowiązkowym kubkiem gorącej czekolady z czerwonym winem w dłoni! 

Składniki:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1,5 tabliczki czekolady
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:

  • Tabliczki czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  • Mleko i śmietankę przelej do małego garnka i delikatnie podgrzej.
  • Dodaj do podgrzanego mleka rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Uważaj, by mleko się nie zagotowało!
  • Wlej do czekolady wino, przypraw cynamonem i miodem.
  • Gorący, ale nie gotujący się napój przelej do wysokich szklanek lub kubków.



coffee-2179009_1920.webp