Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?

Kontynuując korzystanie z tej witryny, zgadzasz się na Warunki i Zasady korzystania z plików cookie.

Przepis na idealny stek

Przepis na idealny stek

Po drugie, należy wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Najlepszy i najczęściej wybierany przez smakoszy jest T-bone steak, czyli kawał mięsa z kością. Jeszcze do niedawna niełatwo było znaleźć t-bone w sklepach, dziś jest już szeroko dostępny. Nada się również polędwica, rostbef lub antrykot. 

Po trzecie, niezwykle istotny jest stopień wysmażenia steku, jaki preferujemy. Wyróżnia się pięć, podstawowych stopni: 

  • Rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupiąca, środek prawie całkowicie surowy;
  • Medium rare – średnio krwisty, którego wnętrze nieco się „ścina” i przybiera jaskrawo-czerwony odcień;
  • Medium – średni, który wciąż pozostaje jędrny, ale środek pozostaje wciąż nieco różowy;
  • Medium well done – średnio wysmażony, którego skórka jest ciemno-brązowa, a wnętrze całkowicie „ścięte”
  • Well Done - w pełni wysmażony, o ciemno-brązowej skórce i jasno-brązowym, wysmażonym wnętrzu.


W temacie stopnia wysmażenia trwa nieustająca wojna – większość szefów kuchni uważa, że im bardziej krwisty stek, tym lepszy. My jednak kierujemy się taką samą zasadą, jak podczas wyboru najlepszego wina – najlepszy stek, to ten, który nam najbardziej smakuje. 

Jeśli o winie mowa, to wiadomo, że czerwone, wyraziste w smaku wino jest doskonałym towarzyszem steków. Odpowiednimi towarzyszami są również pieczone ziemniaki, lekka sałatka z sałaty masłowej i pomidorków koktajlowych, domowy sos BBQ lub kosteczka masła ziołowego i belgijskie frytki.

hanxiao-h0TYhALNxyY-unsplash.webp

Samo przygotowanie steku nie należy do trudnych, jeśli tylko pamięta się o kilku prostych zasadach. Wszystkie znajdziecie w przepisie. Organizując wyjątkową kolację ze stekiem w roli głównej, winem i warzywami w rolach drugoplanowych, możecie być pewni, że stworzycie prawdziwy hit. 

Składniki:

  • 2 steki wołowe (antrykot, polędwica, t-bone)
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól i pieprz


Przyrządzanie:

  1. Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem. Dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Równomiernie posól jedną stronę mięsa, tę, od której rozpoczniesz smażenie.
  3. Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź oliwę i poczekaj aż się rozgrzeje.
  4. Połóż na patelni gałązki świeżego rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku. Dodadzą wyjątkowego aromatu.
  5. Delikatnie połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu. Nie poruszaj mięsem, by mogło w spokoju nabrać odpowiedniego aromatu i wytworzyć chrupiącą skórkę.  
  6. Przed przełożeniem mięsa na drugą stronę, oprósz ją równomiernie solą. Przewracaj mięso jedynie za pomocą szczypców lub łopatki – nie nakłuwaj mięsa widelcem! Nakłucie mięsa może spowodować utracenie aromatycznych soków. 
  7. Pamiętaj, że mięso powinno być przewracane tylko jednokrotnie – smaż je więc na każdej stronie maksymalny czas do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. 
  8. Ściągnij mięso z patelni i dopraw je pieprzem. Pozostaw je na 5 minut, by soki wewnątrz steka przestały wrzeć i by mięso „odetchnęło”. Dopiero po upływie 5 minut podaj mięso na stół. 
  9. Jeśli chcesz możesz gotowe steki udekorować gałązkami rozmarynu z patelni i smażonymi ząbkami czosnku.


paul-hanaoka-ZLj6aVacbFo-unsplash.webp