Sklep przeznaczony dla osób pełnoletnich. Musisz mieć minimum 18 lat.
Czy jesteś osobą pełnoletnią?
×
Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami

Wołowy Strogonow z ryżem i migdałami

 


Składniki:


Na Strogonow

  • 500g polędwicy wołowej
  • 15g musztardy Dijon
  • 15ml brandy lub koniaku
  • 15ml octu winnego z Sherry
  • 1 cebula
  • 50g ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 60ml oliwy
  • 5g papryki suszonej
  • 350ml bulionu wołowego
  • 200g brązowych pieczarek
  • 120ml śmietany

Na ryż z migdałami

  • 400g ryżu długoziarnistego białego
  • 250g posiekanych migdałów
  • 30ml oleju roślinnego
  • 30g pokrojonej cebuli
  • 740ml gorącego bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 pęczki świeżego tymianku
  • sól oraz mielony czarny pieprz



Przygotowanie:



  1. Mięso pokrój w paski szerokości 1cm (długie na 4cm); przypraw solą, pieprzem oraz papryką.
  2. Cebulę pokrój w piórka, ogórka w paski a pieczarki w talarki. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
  3. Krótko podsmaż mięso na patelni; dodaj warzywa.
  4. Wlej koniak na patelnie i podpal (flambirowanie); wlej bulion wołowy.
  5. Dodaj ocet winny i musztardę; zagotuj.
  6. Dopraw do smaku.
  7. Posiekane migdały wyłóż na formę do pieczenia i włóż do piekarnika na 3 minuty.
  8. W dużym garnku rozgrzej olej; wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, często mieszając, aż się zeszkli (około 5-6 minut).
  9. Wsyp ryż, podsmażaj mieszając przez około 2 – 3 minuty.
  10. Wlej bulion drobiowy; gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przywierania ryżu.
  11. Dodaj listek laurowy, tymianek orz sól i pieprz do smaku. Przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 14-16 minut, aż ryż będzie miękki.
  12. Odstaw na 5 minut po czym wymieszaj z migdałami za pomocą widelca. Serwuj od razu; na ryż wyłóż Strogonow.