
Rustykalna pizza z szynką Serrano
Składniki:
- 500 g białej mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 200-250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 plasterków szynki serrano
- 1 pęczek rukoli
- 200 ml sosu pomidorowego
- 1 posiekany świeży ząbek czosnku
- 160 g startego sera
- Oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zrób rozczyn z drożdży.
- W celu zrobienia ciasta, ułóż mąkę na blacie, dodaj trochę soli, oleju oraz drożdzy.
- Ugniataj ciasto rękami energicznie. W razie potrzeby dodaj ciepłej wody i uganiataj dalej tak przez 10-15 minut.
- Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Do garnka włóż sos pomidorowy, czosnek oraz oregano. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
- Posyp trochę mąki na blat i rozwałkuj ciasto.
- Rozłóż ciasto na blachę do pieczenia i pougniataj trochę widelcem.
- Posmaruj sosem pomidorowy ciasto i dodaj ser.
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni i piecz przez 10-15 minut.
- Gdy ciasto stanie się już lekko brązowe i chrupiące, wyjmij pizze z piekarnika.
- Dodaj plastry szynki oraz świeżej rukoli.